Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 16. 12. 2016.

| Društvo

Žene iz aleksinačkih sela učiće kako da unaprede zdravlje

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti
zdravstvo
O unapređenju zdravlja učiće 425 žena; foto: Aleksandar Kostić

Žene iz 71 sela aleksinačke opštine, među kojima ima onih koje nikada nisu obavile nijedan preventivni lekarski pregled, u svojim sredinama učiće kako da unaprede svoje zdravlje zahvaljujući projektu "Zajedno do zdravlja" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske. 

Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Opštine Aleksinac jedna je od 18 organizacija čiji je projekat podržao "Evropski progres".

Prema rečima Danijele Pavlović iz ove aleksinačke organizacije, cilj je da se unapredi zdravlje žena u seoskim sredinana, posebno u onim koje su ostale bez ambulanti.

Prvo ćemo raditi analizu kako bismo saznali koje zdravstvene usluge su tim ženama potrebne, da li su to ginekološke, internističke ili neke druge. Potom ćemo držati predavanja na teme koje budu najtraženije - objašnjava Pavlovićeva.

Priliku da nauči kako da poboljša svoje zdravlje imaće 425 žena iz 71 aleksinačnog sela u kojima je svega 13 ambulanti. Prema rečima Pavlovićeve, problem je što za sve specijalističke preglede stanovinici ovih svih sela moraju da odlaze u Aleksinac, i to uz uzimanje uputa od izabranog lekara i zakazivanje termina kod specijaliste ličnim dolaskom. Ona dodaje da je sve ovo razlog zbog kog žene sa sela godinama ne posete lekara, a preventivnih pregleda gotovo i da nema.

Ovim projektom se neće rešiti svi problemi, niti uticati na značajnu promenu stanja u aleksinačkoj opštini, ali je važno pokrenuti prve aktivnosti u pravcu unapređenja zdravlja seoskih žena, ali i ostalog ruralnog stanovništva, kao i da se podtaknu drugi akteri u lokalnoj zajednici na slične akcije - kaže naša sagovornica.

Ovu ideju finansira "Evropski progres" sa skoro 3.000 evra. Osim njega, kroz program „Podrška lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost" finansirano je još 17 projekata, i to iz Ivanjice, Raške, Tutina, Crne Tave, Bujanovca, Blaca, Prokuplja, Leskovca, Surdulice, Priboja, Babušnice, Bojnika, Svrljiga, Vladičinog Hana, Medveđe i Bele Palanke. Za sve njih ukupno je izdvojeno oko 52.500 evra.

Kako navode iz "Evropskog progresa", na ovaj način podržavaju lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost da bi unaprediil položaj žena i promovisali principe rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama.


Preventiva od hroničnih bolesti štedi državama novac

Kako piše u zajedničkom izveštaju Evropske komisije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj „Zravlje na dlanu: Evropa 2016”, politike koje kao cilj imaju unapređenje zdravlja i sprečavanje bolesti, kao i efikasne zdravstvene sisteme, mogu spasiti veliki broj života i uštedeti milijarde evra u Evropskoj uniji.

Ovo je potkrepljeno podatkom da od hroničnih bolesti u Evropskoj uniji boluje oko 50 miliona stanovnika. Svake godine od takvih bolesti, koje se inače mogu sprečiti, umre preko pola miliona radno sposobnih ljudi, a to, kako je izračunato, privrede EU na godišnjem nivou košta oko 115 milijardi evra.

European Union

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: