Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 13. 1. 2022.

| Društvo

Izuzetne žene Srbije biće na muralima širom Srbije - u Nišu Jovanka Bončić, u Aleksincu Jelena Dimitrijević

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
dijana
Vranje je dobilo mural Dijane Budisavljević prošle godine; foto: Grad Vranje

Deset izuzetnih žena koje su svojim radom inspirisale druge, biće na muralima širom Srbije u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, a od gradova na jugu biće oslikane u Nišu i Aleksincu. Umetnici koji žele da učestvuju mogu svoje ranije radove mogu poslati na konkurs, za odabrane su obezbeđeni materijal i honorari.

Niš će dobiti mural sa slikom Jovanke Bončić Katerinić, a Aleksinac – Jelenu Dimitrijević. Još nekoliko važnih aktivistkinja, revolucionarki, pesnikinja, književnica, feministkinja biće oslikano širom Srbije u okviru projekta koji zajedno realizuju Ambasada Kraljevine Holandije, Centar za Ženske studije, Kulturni centar “GRAD” i lokalne samouprave.

Svima su im zajedničke ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolevljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena – navode u pozivu.

murali Građani Srbije saznaće više o važnim ženama 20. i 21. veka; Foto: Centar za ženske studijeOrganizatori obezbeđuju materijal za izradu murala veličine 4x4, kao i honorare za umetnike.

Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural- Ohrabrujemo umetnike iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu – dodaju u saopštenju.

Kako navode, izradu murala planiraju za februar i mart, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati CV na engleskom, iluistraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i ili zahtev za dodatne informacije zainteresovani mogu poslati na mejl [email protected].


Važne žene na muralima u 7 gradova i opština

Kako navode, cilj je da ljude upoznaju sa značajnim ženama o kojima mnogi ne znaju skoro ništa.

Mural Mitre Mitrović planiran je za Požegu. Mitra Mitrović bila je kniževnica i antifašistkinja, prva ministarka u istoriji Srbije nakon Drugog svetskog rata.

Jelena Dimitrijević biće na nekoj od aleksinačkih fasada. Dimitrijević je bila srpska književnica, dobrotvorka i svetska putnica. Prvu knjigu objavila je u Nišu, 1894. godine. Proputovala je Evropu, Severnu Ameriku i Bliski i Daleki istok. Njena književna zaostavština čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije.

Kragujevac dobija sliku Ljubice Marić, koja je bila bila je prva srpska kompozitorka i akademik SANU-a.

Kruševljani će saznati više o Veri Nikolić, a Nišlije o Jovanki Bončić Katerinić. Vera Nikolić bila je bila je jugoslovenska i srpska atletičarka i atletski trener, dok je Jovanka Bončić Katereinić prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

Novi Sad dobija mural Verice Crvenčanin Kulenović, a Beograd dva - Gine Ranjičić i Jelisavete Načić. Verica Crvenčanin Kulenović prva žena filmski reditelj u bivšoj Jugoslaviji koja je potpisala špicu na nekom dokumentarcu “Avala filma”.Gina Ranjičić je pesnikinja koja se smatra pionirom romske rilike u Srbiji. Jelisaveta Načić bila je prva žena arhitekta u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Dzudza, zamenik direktora

    14:19 // 13. 1. 2022.

    Jovanka Bončić je projektovala zgradu Veterinarskog fakulteta u Beogradu a ja se više interesujem za uredjene enterijera nego za veterinu .
    Zaradjujem više nego da radim veterinarski poso.

  • Dragana

    11:20 // 13. 1. 2022.

    Molim vas i Dusicu Davidović koja je uspela da bude 30 godina u vlasti ,a da ništa ne uradi osim da menja strane i izdaje saradnike.

    • Seljak

      16:34 // 13. 1. 2022.

      @Dragana - nismo razumeli šta i koga molite? da je Davidovićka u vlasti samo 30 godina to znamo. Znamo kako i zbog čega, velike su to zasluge za narod. Verovatno će jednog dana u Briselu i orden dobiti.

  • Seljak

    09:31 // 13. 1. 2022.

    Šteta što bojzi nije čuo za ovu našu priznatu arhitekticu, da joj imenom dodeli neko sokače negde na periferiji, recimo u Gabrovcu. Ovakva žena ne samo da treba da ima ulicu u širem jezgru grada, već i neki trg ili naziv škole, ali šta se bojzi razume u nauku, umetnost, rezultate rada i priznanja po svetu.

    • Ober seljačina

      10:24 // 13. 1. 2022.

      Zaslužila je mnogo više , Rautovo , Ravni Do ili Kunovica .

      Niš nema ulicu Ive Andrića ( ima u Brzi Brod) , Mihajlo Pupin je zaslužio slepo sokače , Jovan Belimarković ništa, Vuk Karadžić se nalazi izmedju S Markovića i N Pašića i više puta je manja ulica nego SPS Pevaljke Špaje .
      Kosta Stojanović, Djordje Stanojević, Mihajlo Gavrilović NIŠTA.
      Milanković, P Savić ,Meša, Popa - VUKO......

    • Ćurlina

      23:07 // 13. 1. 2022.

      Niš se širi - Garovac iduće godine postaje gradska opština, za ulebljavanje! napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: