Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 15. 12. 2014.

| Društvo

Žene noću strahuju od Tvrđave i Čaira

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
cair.jpg
Ilustracija (foto: flickr.com)

Nišlijke se najmanje bezbedno osećaju kada noću prolaze kroz Tvrđavu i park Čair, pokazuju rezultati dva istraživanja koja su na temu bezbednosti žena u Nišu rađena proteklih meseci.

Prema podacima istraživanja o rodnoj proceni bezbednosti u gradu, koje je u toku novembra na uzorku od preko 740 ispitanica sproveo Centar za devojke, žene u Nišu se danju osećaju nebezbedno na ulicama, nekim radnim i javnim mestima i u saobraćaju, a noću naročito strahuju od pojedinih parkova i ulica.

Kao razloge za to najčešće navode učestalo prisustvo narkomana, alkoholičara, beskućnika i prosjaka, ali i nepostojanje osvetljenja ispred zgrada i u njihovim ulazima.

Skoro polovina ispitanica smatra da bi se ovaj problem rešio ako bi veći broj policajaca kontrolisao ulice i parkove, ali i ako bi nadležni postavili adekvatno osveljenje i video-nadzor na javnim mestima. 

Problem neosvetljenosti ulica i parkova ističu i sugrađanke koje su učestvovale u istraživanju „Rodna obeležja straha od kriminaliteta na teritoriji Grada Niša“.

Ovo istraživanje je sproveo Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju na uzorku od preko 500 ispitanika iz svih gradskih opština. Rezultati su pokazali da se žene više od muškaraca plaše da noću same prolaze mračnim ulicama i parkovima. Najviše se boje fizičkog i seksualnog nasilja, ali i džeparenja i krađe.

Jedna od saradnica na istraživanju Danijela Gavrilović smatra da je u rešavanje problema nebezbednosti neophodno da se uključe institucije i da se radi na konkretnim potezima.

Da bi se povećala bezbednost žena i svih ostalih u ovom gradu potrebno je uraditi dosta toga, ali ono što bi konkretno i brzo moglo da se uradi jeste da se osvetle ulice, Tvrđava, Čair, Gradsko polje, Bubanj i druga mesta kojima je rizično noću prolaziti - kaže Gavrilović.

Iz Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju, kao i iz Centra za devojke navode da je jedan od glavnih ciljeva ovih istraživanja da se ukaže na probleme nebezbednosti u gradu i da se napravi Strategija bezbednosti koja će biti “rodno senzitivna”, odnosno koja će prepoznavati potrebe žena. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djole

    16:55 // 16. 12. 2014.

    direktno sa trga kralja aleksandra, ne rade 3 svetiljke, jedna na ulazu u park iz pravca ulice jovana ristica, a druge dve na ulazu u park iz pravca bus stanice. ne radi jedna sijalica na reflektoru.

  • djuka

    14:42 // 16. 12. 2014.

    Molim juzne vesti da posalju ekipu i slikaju loliko svetiljki ne radi na trgu kralja aleksandra. Park je postao krajnje nebezbedan, verujte mi.

  • m da

    08:34 // 16. 12. 2014.

    Ja,sa 110 kg sitne gradje ne osecam se bezbedno kroz ceo grad.nikad nez znas kakav ti ide u susret,mracne ulice,omladina hoce al nema,a neki drcni,nervozni,vozaci polumanijaci,policije nigde.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: