Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 30. 5. 2023.

| Društvo

Žene od danas ponovo mogu da koriste mobilne telefone u niškom Porodilištu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
gak
Od danas porodilje mogu da komuniciraju sa porodicom dok čekaju svoj porođaj; foto: JV/V. Milić

Nepuna dva meseca od naredbe da porodilje ne mogu da koriste mobilne telefone ni u sobama za pripremu u delu niškog Porodilišta, ova odluka je promenjena, a kako su potvrdili iz UKC Niš - od danas mogu da ga koriste svuda osim u porođajnoj sali.

Porodilje su burno reagovale nakon što su saznale da je korišćenje mobilnih telefona zabranjeno i u sobama gde se pripremaju za odlazak u porođajnu salu, jer neke žene tamo provode same i više sati, pa i par dana.

Pitale su i po kom osnovu je takva odluka doneta, a Južne vesti su saznale da je tako naredio v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić 3. aprila, kao i da odgovornost snose samo zaposleni.

Bilo je različitih opravdanja nadležnih, kao i pokušaja žena da se ovoj odluci protive na svom porođaju, ali to više neće morati da rade, jer su iz UKC Niš potvrdili da - ova naredba od danas više nije na snazi.

Ostaje zabrana telefona u porođajnoj sali, ali je dozvoljen telefon u sobi za pripremu u odseku porodilišta. Odluke ovog tipa se donose u skladu sa epidemiološkom situacijom - odgovorili su iz UKC Niš.

Iz njihovog odgovora nije najjasnije zbog čega su promenili odluku iza koje su ranije čvrsto stajali i branili je različitim argumentima.

Prvi je bio da porodilje više neće moći da koriste telefon ni u pripremnim sobama, jer je bilo onih koje su htele da snimaju porođaj, umesto da u njemu aktivno učestvuju.

Perišićev argument za zabranu korišćenja mobilnih telefona bila je korona, a kako je objasnio u emisiji Između redova - bilo je kratkotrajne infekcije kovidom među novorođenčadima, a epidemiološka analiza je pokazala da je verovatan put prenosa virusa bio preko majki koje su međusobno razmenjivale telefone.

Podsetimo, mnoge porodilje su sumnjale da je ova odluka doneta kako bi se prikrilo akušersko nasilje u niškom Porodilištu, o čemu sve više njih svedoči, ali nema dovoljno dokaza da to i prijavi. Direktor GAK-a Dejan Mitić je u emisiji "15 minuta" o primedbama na akušersko nasilje rekao - da ono postoji, žene bi se porađale kod kuće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    15:58 // 2. 6. 2023.

    Taj Perišić upropastio grad a kao nagradu dobio da upropasti KC

  • Porodilja

    12:24 // 31. 5. 2023.

    I kad će renoviranje GAK-a?

  • Aca

    21:39 // 30. 5. 2023.

    Bravo, jos da zene dobiju i pravo glasa i bicemo lideri u regionu po ljudskim pravima!
    Sta kazete? Imaju ga? Izvinite, a koji je ovo vek?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: