Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 24. 9. 2014.

| Društvo

Žene sigurno ka vrhu lestvica u policiji i vojsci

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
zene u vojsci i policiji
Glavni inspektor Sonja Cvetković i pukovnik dr Katarina Štrbac

Nakon što je pre 17 godina uniforma za nju predstavljala prepreku, Sonja Cvetković koja šefuje Odsekom za prelaženje granice u Regionalnim centru Pirot, danas ne može da zamisli posao bez nje.

Kao odgovorna za rad čak 193 zaposlena na svim graničnim prelazima ka Bugarskoj, jedina je žena u Srbiji na takvom radnom mestu.

U Pirotu sam bila među prvim ženama u uniformi. To nije bilo lako, pogledi, zastajkivanja, pa čak i fotografisanje mimo moje volje... - priča glavna inspektorka.

Kao policijska službenica počela je da radi sa završenom višom školom unutrašnjih poslova 1997. godine. Imala je ideju da će raditi kao inspektor, ali joj je, kako kaže, uniforma "nametnuta". Na svom poslu bila je jedina žena u njoj čak tri godine.

U početku sam je smatrala nečim stranim, ali u njoj sam zapravo odrasla i srodila se sa njom tako da više ne mogu ni da zamislim posao bez nje - kaže inspektorka Cvetković.

Priznaje da je diskriminacije na početku karijere bilo kada je sa višim obrazovanjem na posao primljena kao sa srednjom školom. Međutim, situacija je danas drugačija.

U javnosti se podrazumeva da je policijski posao vezan za muškarce, ali radom, zalaganjem i obrazovanjem radile smo na tome da se slika o ženama u uniformi menja. Eto, sada sam u rukovodećem kadru - kaže Cvetković.

Ona je jedna od pet žena o kojima je snimljen film "Žene u uniformi" čiji je cilj da predstavi žene u policiji i vojsci kroz njihove životne prizme.

Među njima je i pukovnik Katarina Štrbac koja može postati prva žena general u Vojsci Srbije. Vojska Srbije Pukovnik Katarina Štrbac ponosno u uniformi (foto: zena.blic.rs)

Uniformu volim, u njoj se osećam dobro i nosim je ponosno - ističe pukovnica.

Postala je oficir još 1989. godine kada je srpska vojska primila prve žene sa civilnim fakultetima koje su promovisane u poručnike. U periodu od 2005. do 2007. godine u Vojsci Srbije bilo je samo 7 do 9 žena, a danas je, ističe pukovnica Štrbac, situacija mnogo drugačija.

Sada imamo i 3. generaciju žena sa Vojne akademije. Ja bih volela da ih je još više. Ne mislim da ima diskriminacije u Vojsci Srbije jer postoje mehanizmi za sprečavanje takvih situacija - kaže Štrbac.

Autorka filma "Žene u uniformi" i predsednica Fonda socijalne i demokratske inicijative Nataša Milojević kaže da on govori o ženama i devojkama u vojsci i policiji kroz njihove životne prizme i tome da je "kult ženskih i muških poslova prošlost".

Film je snimljen nakon što je Vlada usvojila Nacionalni akcioni plan za sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 pod imenom "Žene, mir i bezbednost". Ova odluka, o kojoj je u Nišu održana panel diskusija, podrazumeva veće učešće žena u oružanim i policijskim snagama i njihovo napredovanje na rukovodeće i komandne pozicije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: