Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 11. 2. 2023.

| Društvo

Žene u nauci u Srbiji na nivou evropskog proseka, ali i dalje imaju manju platu od muškaraca

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Žene u nauci, Jana Urošević
2019. godine bilo je 57% više doktorantkinja, ali žene u nauci su za isti posao 18% plaćene manje od muškaraca; foto: JV / N. Đ.

U susret Međunarodnom danu žena u nauci, koji se tradicionalno obeležava 11. februara, statistički podaci AFA mreže pokazuju da 25% žena radi u IT industriji, dok ima 40% inženjerki, te da trenutni podaci pokazuju da žene u Srbiji, iako imaju perkspektivu u nauci, okružene predrasudama odustaju od 11. do 14. godine.

Jana Urošević iz AFA mreže, koja podstiče i osnažuje devojke da pronađu svrhu u nauci, kaže da žene očekuje težak put, jer se često susreću sa predrasudama, stereotipima i diskrimanicijom prilikom zaposlenja u nauci i tehnologiji.

Na osnovu statističkih podataka reklo bi se da žene imaju perspektivu u nauci u Srbiji, ali paradoksalni podatak je da je 90% članova SANU-a čine muškarci. Postoji nekoliko razloga zbog kojih, još u najranijem detinjstvu, devojčice odustaju, pre svega jer nema ženskih uzora na koje mogu da se ugledaju, ali i predrasudama nametnuta ograničenja - kaže Jana.

Eu info kutak Devojke od nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike odustaju u periodu od 11. do 14. godine; foto: JV / N. Đ. Najučestalije predrasude zbog kojih devojčice još u najranijem detinjstvu odustanu od nauke, prema rečima Jane Urošević, su ugrožena shvatanja da su dečaci sposobniji i kreatnivniji.

Već sa 5 godina počinje da se razvija mišljenje da su dečaci nadareniji za matematiku i mahom devojčice počinju da veruju da je to stvarno tako. To je prva predrasuda sa kojom se one susreću. Potrebna je podrška, uzor, da budu uključene kako bi mogle da napreduju - rekla je Jana Urošević.

Žene u nauci, Jelena Matejić Najučestalije predrasude zbog kojih devojčice još u najranijem detinjstvu odustanu od nauke su ugrožena shvatanja da su dečaci sposobniji i kreatnivniji; foto: JV / N. Đ. Prema podacima AFA mreže, 2019. godine doktoriralo je 57% žena više nego proteklih godina, o čemu govori i asistentkinja na Departmanu za računarske nauke niškog PMF-a Jelena Matejić, koja je rekla, da na njenom fakultetu ima više redovnih profesorki i asistentkinja nego pre 10 godina. Međutim, Jana Urošević napominje da žene u nauci i dalje za isti posao dobijaju 18% manju platu od muškaraca.

Menadžerka EU info kutka u Nišu Danije Vučić smatra da je, naročito 11. februara, potrebno ohrabriti i motivisati devojčice da od najranijeg detinjstva hrabrije biraju nauku, kao svoju profesiju, uprskos svim predrasudama sa kojima se susreću.

Istraživanje koje je sproveo Majkrosoft pokazalo je da devojke od nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike odustaju u periodu od 11. do 14. godine, te da 31% devojčica u najranijem, osnovnoškolskom, periodu smatra da profesija u nauci nije za njih, a da 61% devojaka u studentskim danima, konačno odustane od nauke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    18:02 // 12. 2. 2023.

    Koliko li nebuloza pročitah,glede ovog teksta a i komentara. Ili su mnogi nesrećno oženjeni ili su mnofe žene, supruge - nesrećno udate?Valjalo je mnogim /ženama/ "otvarati oči" prilikom udaje i sagledati "životnog sapAtnika" u globalu, u celini,100% ga izanalizirati, rastaviti na sastavne deliće i odlučiti ! Na žalost... mnogih a na moju radost - bio sam odabran ! Svim ženama srećan Zarezoja !

  • Torpedo

    19:29 // 11. 2. 2023.

    Ne treba generalizovati ovu pricu ! Od slucaja,do slucaja, od grada do grada, regiona,sve je to Srbija ! Zene Vojvodine su preduzimljive, nisu zavisne od stranaka, zajedno sa muskarcima se bore za bolje uslove zivota !
    Neke, iako su intelektualci, robuju provinciji u kojoj su rodjene, zive i rade !

    • Naski

      12:37 // 12. 2. 2023.

      Zene i stanovnici Vojvodine dobijaju 100x vise para od nas sa juga vec 70 godina. lako je da budes preduzimljiv kad ima para. aj preduzimaj u ovoj bed

  • dr.MM

    19:20 // 11. 2. 2023.

    Plate u nauci su generalno male, smešne bolje rečeno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: