Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 30. 5. 2018.

| Društvo

Ženu od 40 kg iz EPS-a optužuju da je ugrozila bezbednost sedmorice radnika

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Blagoja Parovića
Stan se nalazi u zgradi Blagoja Parovića 14 u Nišu; foto: google maps printskrin

Nišlijka Stojanka Gošić je radnike Elektrodistribucije pokušala da spreči da joj isključe struju, jer su to uradili bez ikakvog obaveštenja, a tvrdi da su njih sedmorica potom nasrnuli na nju i naneli joj povrede. Ipak, u EPS-u kažu da su oni samo radili svoj posao i da je 62-godišnjakinja “svojim postupcima ugrozila ličnu i bezbednost radnika”.

Zbog duga za struju u stanu koji se nalazi u Ulici Blagoja Parovića 14 u Nišu, za koji Gošićeva tvrdi da je nelegalno narastao i prešao 150.000 dinara, u subotu 12. maja ostala je bez struje. Kada je videla da nema svetla u stanu, kako kaže, sišla je do strujomera da proveri o čemu je reč i videla sedmoricu radnika niške Elektrodistribucije, za koje kaže da su obili katanac i radili oko strujomera.

Pokušala je da ih spreči u tome, dodaje, jer je nisu ni obavestili da joj isključuju struju, niti zbog čega to rade.

Onda su svi skočili na mene. Jedan me udarao u rebra, pokušavajući da me izgura, da me skloni, uneo mi se u facu i psovao me. Drugi se nadveo nada mnom, psovao i vikao, a treći me uhvatio za ruke, savio, oštetio mi je levu ruku, jer sam već imala prelom - tvrdi Gošićeva.

Kada je uspela da se pomeri od njih pozvala je policiju, navodi Nišlijka, ali su oni stigli tek kada se incident završio. 62-godišnjakinja kaže da ima 40 kilograma i da je zbog bolesti jedva preživela borbu sa radnicima, a pošto je već 3 nedelje bez struje težak joj je svaki dan.

Tvrdi i da je sve o čemu svedoči snimljeno, jer u zgradi postoje kamere, što je navela i policiji.


Dugovi nelegalno rasli, sada se sudi sa EPS-om

Iako priznaje da ima dugove za struju, oni su poslednjih meseci, kako kaže, nelegalno rasli i zbog toga je tražila objašnjenje od Elektrodistribucije.

Nažalost taj dug je oko 30.000 dinara, a oni su na to prikačili kamatu na kamatu, pa mi je mesečno to izlazilo i po 25.000 i 30.000 dinara preko računa za ono što potrošim. Kada sam išla kod pravnice i pitala o čemu se radi, jer ovo što oni meni naplaćuju ne može ni Las Vegas da potroši, ona mi kaže da je to kamata na kamatu - pojašnjava Gošićeva.

Optuživali su je, dodaje, da je nekoliko puta poslednjih godina nelegalno isključivana i priključivana na mrežu, za šta tvrdi da "nema blage veze" i da je 2013. godine ostala bez struje, ali nije htela da se ponovo priključi dok ne plati dug.

Ja sam sada bez struje i na sudu sa njima zbog fizičkog nasilja, zbog uznemiravanja i isključenja - kaže Nišlijka.


Pravni savetnik: EPS je morao da je obavesti da joj isključuje struju

Zbog toga što joj je uz dug naplaćivana i kamata na kamatu, priča Gošićeva, obratila se Centru za zaštitu potrošača “Forum”, a savetnik za usluge od opšteg ekonomskog interesa Profir Živković kaže da je upoznat sa incidentom koji je imala sa radnicima EPS-a. Živković tvrdi da oni nisu postupali po zakonu.

Ona nije obaveštena prethodno da će biti isključena iz tog i tog razloga, što je obaveza Elektrodistribucije. Jedno su dugovanja, drugo je uključenje i isključenje, a oni to povezuju, što nije u skladu sa određenim normama, propisima i opštim uslovima poslovanja Elektrodistribucije. Jednostavno, oni ranija isključenja i ranija dugovanja koriste za isključenja, a isključenje struje ne može da ide bez nekog akta i obaveštenja - objašnjava Živković.

Živković kaže i da je ona podnela prigovor na zapisnike o isključenju i očekuje odgovore, a potvrđuje i da je ceo slučaj sada na sudu.


EPS: Ekipa je radila svoj posao

U niškoj Elektrodistribuciji kažu da je 12. maja ekipa za obustavu isporuke električne energije, zbog duga od oko 150.000 dinara, "radila svoj posao, u skladu sa svim pravilima i procedurama". Njihovi radnici neće snositi nikakvu odgovornost, jer u EPS-u tvrde da je 62-godišnja žena od 40 kg ugrozila bezbednost njihovih radnika.

Do incidenta je došlo kada je Stojanka Gošić nakon obustave isporuke električne energije prišla radniku “EPS Distribucije” i svojim postupcima ugrozila ličnu i bezbednost radnika. Nakon niza uvreda i vređanja radnici su zbog opšte bezbednosti pozvali policiju. Policija je sastavila zapisnik, a gđa. Gošić je nastavila vređanje i u njihovom prisustvu - tvrde u EPS-u.

Kažu i da vlasnik brojila Mitar Gošić ima 11 samovlasnih priključenja od 2014. godine do danas, kao i nalog za demontažu brojila zbog neovlašćenog korišćenja električne energije, a da ona i dosad nije dozvoljavala radnicima da pristupe mernom mestu.

Međutim, u policiji tvrde da nisu izašli na mesto događaja po njihovoj, već po prijavi Stojanke Gošić, ali da tada niko nikoga nije fizički maltretirao.

Radnici EPS-a su postupali po svom nekom nalogu. Isključili su struju sa brojila žene koja je pozvala policiju. Ona je izjavila da je pokušala da ih spreči da isključe struju, ali su oni to uradili pre dolaska policije. Ona tvrdi da radnici nisu imali pravo da joj isključe struju - navode u policiji.

Kažu i da nije bilo elemenata krivičnog dela niti prekršaja, a Nišlijku su uputili da svoja prava ostvari preko nadležnog suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Miggyy

    09:37 // 1. 6. 2018.

    Električnu energiju su pokrali najčešće bogati, koji imaju velike kuće, fabrike, pekare i slično, a najrevnosniji platiše su penzioneri i socijalno ugroženi. Zbog toga ΛV za veći procenat povećava penzije siromašnim penzionerima, a manje bogatim. To mu je ko šta dobije pomoću štapa i kanapa dušebrižnog ΛV? Samo u 2017. godini otkrijeno je da 6000 potrošača ukrali struju u vrednosti od milijar

  • Miladinović Bojan

    19:28 // 31. 5. 2018.

    NIje to ništa . Kod mene u ulici na Paliluli jedna stambena zgrada zbog duga jednog stanara nema struju već deset dana. Iskljućila distribucija celu zgradu
    i traže od komšija da pritisnu svog komšiju koji im duguje da plati pa da im puste struju. To bre ima samo u Srbiji. Gledam ih svaki dan idu u distribuciju mole, kume ali uzalud. Niko im ništa ne može. Mafija je za njh dečiji vrtić.

  • marko

    13:47 // 31. 5. 2018.

    Ja moram da sedim po celu noć i čekam mašinu, da sve radim noću kad je jeftina struja, a neko ne plaća baš ga briga i posle se buni. To nije pošteno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: