Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 5. 3. 2020.

| Društvo

Zgrada dekanata Filozofskog pod zaštitom, Zavod podneo prijavu zbog zazidanih vrata

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
dekanat-zabetoniran2-foto-jv-zirojevic
Podneli prijavu i traže da se vrata otvore; foto: JV/M. Z.

Zbog svojih spomeničkih i kulturoloških vrednosti, zgrada dekanata Filozofskog fakulteta je pod zaštitom, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu, a to znači da bez saglasnosti ulaz nije smeo da bude zazidan. Zato će Građevinskoj inspekciji prijaviti zatvaranje ulaza i tražiće da se sve vrati u prvobitno stanje. Dekanica Natalija Jovanović pak kaže da su saglasnost dobili od Uprave za planiranje i izgradnju, ali u tom dokumentu nisu naveli da će zatvoriti vrata, niti da planiraju rušenje stepeništa.

dekanat-zabetoniran-foto-jv-zirojevic Vrata zazidana bez saglasnosti Zavoda; foto: JV/M. Z. Nakon pisanja Južnih vesti da je jedan od ulaza u dekanat Filozofskog koji se godinama ne koristi zazidan - reagovao je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Arhitekta Zavoda Mile Veljković pojašnjava da zgrada nije kulturno dobro, ali da jeste pod zaštitom države.

Zgrada se nalazi u četvrtom stepenu zone zaštite u okviru PGR niškog, znači nije direktno utvrđeno rešenjem o zaštiti kao kulturno dobro, ali zbog svojih spomeničkih i kulturoloških vrednosti ima tretman zaštićenog dobra kroz urbanističko-plansku dokumentaciju - ističe Veljković.

Da bi se menjao spoljašnji izgled takvih objekata potrebne su dozvole i saglasnost Zavoda, pojašnjava Veljković, ali ih Filozofski fakultet za zatvaranje vrata nije dobio. Napominje i da Zavod nije ni znao da su ti radovi u planu. Kada su u Južnim vestima videli tekst, dodaje, napisali su prijavu Građevinskoj inspekciji. dekanat-zabetoniran3-foto-jv-zirojevic Traže i da se ne ruši stepenište i da se ne obavljaju radovi bez saglasnosti; foto: JV/M. Z.

Mi za ovu intervenciju apsolutno nismo znali dok nismo saznali iz vaših vesti. Odmah po saznanju napisali smo prijavu nadležnoj Građevinskoj inspekciji da mi nikakve saglasnosti u postupku tih radova nismo davali i zamolili da oni u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzmu sve mere da se dalji radovi zaustave, a da se ovo što je urađeno vrati u prvobitno stanje, da se vrate svi izvorni arhitektonski elementi zgrade - napominje arhitekta.

Prijavu inspekciji treba da potpiše direktorka Ljiljana Berić, koja kaže da će to učiniti tokom dana ili najkasnije sutra i predati je inspekciji. Tražiće da otvore vrata i da spreče najavljeno rušenje stepeništa, jer za to nemaju saglasnost.


Dekanica: Imamo dozvolu Uprave za planiranje i izgradnju

Odgovor Uprave; foto: N. J Saglasnost su dobili, ali ne od Zavoda i ne za zatvaranje vrata; foto: N. J. Da saglasnost postoji, ali ne Zavoda, već Uprave za planiranje i izgradnju - kaže dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović, uz napomenu da ulaz nije zabetoniran, već da je rupa zatvorena stiroporom i lepkom.

Niti ima cigala, niti cementa, ničega nema. Mi imamo dozvolu i ja stvarno više neću o tome da pričam. Ako je najvažnija tema, kada gori zemlja i nebo, ulaz ili izlaz na Filozofskom fakultetu, ja mislim da je u problemu i takva zajednica i takvo društvo. Mi imamo arhitektu na fakultetu koja je stalno zaposlena i ona je pre nego što smo krenuli bilo šta da radimo dobila od Uprave za planiranje i izgradnju saglasnost - priča Jovanovićeva.

Filozofski fakultet dopis; foto: N. J Saglasnost su dobili, ali ne od Zavoda i ne za zatvaranje vrata; foto: N. J. Međutim, kako piše u dopisu koji je dostavila Južnim vestima, fakultet je tražio saglasnost za "tekuće održavanje objekta". U tom dokumentu, na koji jesu dobili saglasnost od Uprave, nije precizirano da će vrata sa spoljne strane biti zazidana, niti da je u planu rušenje stepenica.

Izvodili bi sledeće radove na tekućem održavanju objekta: ...popravke oštećenih ili dotrajalih fasada, stepeništa - piše između ostalog u dopisu.

Arhitekta Veljković ponavlja da saglasnost Zavoda za promenu izgleda zgrade nisu dobili, a da novi izgled ulaza Filozofskog i način na koji je to urađeno se ne radi ni na ekonomskim objektima po selima na taj način. Takođe kaže da je neshvatljivo da jedna visokoškolska ustanova čiji su stanari doktori nauka uradi tako nešto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    09:28 // 7. 3. 2020.

    Meni ovo liči na film "Odiseja u svemur 2001". Ne mislim na majmune, nego na ploču.

  • Bivši student

    09:32 // 6. 3. 2020.

    Na fakultetu nema mesta, finansija, ni volje da najbolji studenti ostanu da rade kao asistenti, ali bitno da se ima za stalnog arhitektu.

  • ???

    06:37 // 6. 3. 2020.

    Sta je sa fasadom na zaduzbini Djoke Jovanovica,sve su unistili klimama,sta je sa zgradom Crvenica gde vlasnici lokala buse i lepe sta stignu,sta je sa kapijom u Vozdovoj skoli,koju su skinuli i postavili ogradu? Ovo su samo neki od primera.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: