Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 13. 8. 2014.

| Društvo

Zgrada do zgrade, stanovi u mraku

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
cvijiceva.jpg
Terase maltene spojene sa zidom nove zgrade, foto: S. Petrović

Niška Uprava za planiranje odobrila je projekat izgradnje nove zgrade u Cvijićevoj ulici, iako je ona od postojeće višespratnice udaljena samo oko jednog metra. Sve je stopirano nakon reakcije Ministarstva građevinarstva.

Stanari zgrade u Cvijićevoj ulici 21 u Nišu bili su više nego iznenađeni kada su videli projekat nove zgrade na susednoj parceli.

Kako sami kažu, poslednjih godina, zbog izgradnje višespratnica u njihovoj ulici, u prečniku od 100 metara broj stanovnika se povećao 4 puta.

Sa tim su se, tvrde, nekako i mirili, ali poslednji projekat ih je naterao da dignu glas.

- Problem se ogleda u tome što je izgradnja spornog objekta predviđena na temeljima starog objekta koji je davno trebalo da bude porušen, a na svega nekoliko centimetara od terasa na južnoj strani našeg objekta. Na taj način se naši mračni stanovi pretvaraju u zemunice. U predsobljima, kupatilima i drugim prostorijama nemamo prozore za osvetljenje i provetravanje, a sada bi da nam zazidaju i postojeće prozore - priča jedan od stanara zgrade u Cvijićevoj 21.

cv Stanovi ostaju u mraku, ilustracija

I zaista, kada se pogleda projekat, iako su u temelju zgrade odvojene nešto više od jednog metra, terase postojećeg objekta su maltene slepljenje sa jednim od zidova zgrade koja bi trebalo da se izgradi.

U Pravilniku o opštim uslovima o parcelizaciji i izgradnji, u Članu 18. jasno piše da udaljenost između objekata ne može biti manja od 4 metra ako jedan od zidova zgrade sadrži otvore za dnevno osvetljenje.

Iako bi u konkretnom slučaju prozori i terase u Cvijićevoj bili potpuno zaklonjeni planiranom zgradom, Komisiji za planove i Upravi za planiranje i izgradnju to nije bila prepreka za odobrenje projekta.

- Komisija za planove je odobrila urbanistički projekat, a nakon analize taj projekat je dobio i naš potpis ovde u Upravi - potvrđuje načelnik Uprave za planiranje Rodoljub Mihajlović.

Mihajlović dodaje da je trenutno sve stopirano nakon brojnih primedbi građana, ali i rekacije resornog Ministarstva.

- Bilo je dosta primedbi i mi smo projekat uputili Urbanističkoj inspekciji u Ministarstvu građevinarstva. Od njih je stigao odgovor da izvršimo analizu projekta u pogledu procedure i u pogledu tehničkih elemenata. Nakon toga bi trebalo nešto da preduzmemo. Mi smo izdali nalog da se stopira izdavanje svih dozvola dok se ne završe tražene analize - kaže Mihajlović.

kolica Iako Pravilnik propisuje veću udaljenost, između zgrada jedva prođu dečija kolica, foto: V. JovanovićPočetkom avgusta, kako je pojasnio načelnik, ovaj odgovor Ministarstva prosleđen je Komisiji za planove koja bi trebalo da na jednom od prvih narednih sastanaka ponovo razmatra projekat.

Načelnik MIhajlović je još jednom naglasio da u ovom trenutku nema nikakvog postupka za izdavanje bilo kakvih dozvola za pomenutu lokaciju u Cvijićevoj ulici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlo

    19:27 // 14. 8. 2014.

    Terase su ucrtane u projekat za koji je opština Niš dala odobrenje za zidanje i građevinsku dozvolu rešenjem br.04-351/361-69.

  • Nedeljkovic Velimir

    12:56 // 14. 8. 2014.

    Kuca je zidana 1938 god a zgrada do nje 70 god
    Po projektu zgrade nisu bile predvidjene terase
    i iste su bespravno mimo projekta dogradjene.
    Ne moze se na bespravnoj gradnji, tj nepravu
    traziti pravo

    • jovan

      13:34 // 14. 8. 2014.

      Što znaži....zato što je neko verovatno zaboravio da ucrta,ili bespravno napravio terase,treba osuditi ljude koji žive u ovoj zgradi na večni mrak.Bravo za komentar majstore!!!Mnogo si pametan!!!

  • theLab

    12:25 // 14. 8. 2014.

    i zašto mihajlović nije smenjen zbog nesposobnosti vršenja dužnosti načelnika, čim opušteno kaže da su dali saglasnost?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: