Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:03, 25. 3. 2020.

| Društvo

Zgrada stare hirurgije u Nišu postala intenzivna nega za obolele od korone

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
klinicki centar
Intenzivna nega na novoj adresi; foto: JV

Prema poslednjim podacima u Kliničkom centru Niš nalazi se 18 obolelih od virusa korona, a većina njih je srednje i malo starije životne dobi, naveli su u Kliničkom centru. Njihov plan lečenja obolelih od novog virusa je da pacijenti prvo idu na Infektivnu kliniku. Na Kliniku za plućne bolesti će se potom smeštati lakši pacijenti, a teži na Intenzivnu negu, koja je cela preseljena u zgradu stare hirurgije.

Četvoro ljudi je na respiratorima u niškom Kliničkom centru, ali su dobre vesti da je šestoro otpušteno na kućno lečenje, rekao je direktor ove ustanove Zoran Radovanović.

Klinički centar u Nišu je potpuno spreman za prihvat svih pacijenata. U dogovoru sa ministrom i kriznim štabom napravili smo kompletnu procenu. Infektivna klinika je prvo mesto gde ćemo smeštati pacijente, na Pulmologiji su lakši pacijenti i na kraju, u zgradu stare hirurgije je kompletno preseljena naša intenzivna nega - kaže Radovanović.

Sa nešto više od 100 priključaka i još četrdesetak postavljenih respiratora opremljeno je ovo odeljenje Kliničkog centra, pojašnjava rukovodilac Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković.

Uglavnom imamo pacijente srednje i malo starije životne dobi. Još uvek nemamo starije pacijente što je dobro, jer pretpostavljamo da bi njihov klinički tok bio mnogo agresivniji i da bi ishod bio mnogo opasniji, ali svakako svi pacijenti koje imamo su uglavnom iz populacije pacijenata koji imaju neke hronične pridružene bolesti - rekao je doktor Janković.

Direktor KC Niš rekao je i da ima 11 zaraženih lekara i medicinskih sestara, ali da su svi na kućnom lečenju.


Osoba iz inostranstva zarazila prvu žrtvu u Nišu

Prva osoba koja je preminula, a bila je zaražena virusom covid 19 u Nišu, ujedno je i prvi zdravstveni radnik koji je izgubio život. Ipak, Radovanović kaže da se ona nije zarazila u kontaktu sa kolegama i pacijentima, a Janković dodaje da je ona već imala druga oboljenja.

Nakon četrnaestodnevne borbe smo izgubili bitku. Koleginica je imala i neka druga oboljenja, koja su je pratila već duži niz godina i to je tendencija gotovo za sve najteže slučajeve koje trenutno imamo u Nišu - rekao je Janković.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije zamolio je sve svoje kolege da sutra, 26. marta u 10 sati, minutom ćutanja odaju počast preminuloj kolegenici.


Hoće li Nišlije ubuduće dobijati informacije o zaraženima u svom gradu?

Iako su mnoge međunarodne organizacije i stručnjaci istakli da u ovakvim situacijama ustanove moraju pružati novinarima informacije, kako bi što tačnije informisali građane i sprečili širenje laži i panike, u niškom Kliničkom centru toga se u potpunosti ne pridržavaju.

Na početku vanrednog stanja svakog dana su na sajtu KC Niš objavljivane informacije o broju zaraženih u Srbiji, ali i Nišu, ali onda, ne da se samo prestalo sa tom praksom, već ni portparol ove ustanove nije odgovarao novinarima na pozive, poruke i mejlove.

Nakon blokade u informacijama iz Niša, koja je kulminirala zajedničkim apelom više redakcija i dopisništava predsedniku i premijerki, a onda i anonimnom javljanju niških lekara u želji da javnost zna kakvo je stanje, zvanične podatke o broju obolelih i hospitalizovanih u Nišu saopštavao je gradonačelnik Darko Bulatović. Zoran Radovanović Govorio na pres konferenciji u Beogradu; foto: Boban Rajković

Pred medijima se direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović konačno pojavio danas, ali ne onima koji pokrivaju samo ovaj deo Srbije, pa imaju više prostora da izveštavaju o njemu, već na redovnoj konferenciji epidemiologa u Beogradu. Na pitanje zašto novinari ne mogu da dobiju informacije o stanju u Nišu, on sajt ustanove i portparola nije ni pomenuo, već je rekao da ga novinari “puste da radi svoj posao”.

Moj posao je bio da sa kolegama organizujem jug Srbije i sve bolnice i priliv novih pacijenata. Danas su me zvali iz svih redakcija. Ko god je danas u KC Niš, a u velikim centrima kakav je naš redovno pacijenti umiru, danas je bilo 50 pitanja koliko je umrlo od covida. Zato je bilo bitno da to napravimo tako da se u jedno vreme daju informacije svima i da se ne diže panika, da ne bude razmišljanja o tome kako su svi bolesni - rekao je Radovanović.

Ipak, nije pojasnio na koji način, u koje vreme i da li će uopšte ubuduće informacije o zaraženima u niškom Kliničkom centru biti dostupne javnosti. Na sajtu KC Niš i sada je samo obaveštenje o stanju u Srbiji, a redakcijama nepotvrđene informacije o dešavanjima u KC Niš non-stop pristižu.

Inače, na sajtu covid 19 uvedena je novina, pa tako sada postoji sekcija sa brojem zaraženih u svakom gradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • suzana ristic

    14:30 // 19. 4. 2020.

    danas je 19 april, moj otac vec vise od 10 dana lezi u zgradi stare hirurgije skoro potpuno go, kad je zatrazio stvari koje smo mi uredno spakaovali sve potrepstine koje su potrebne za bolnicu receno mu je da je sve to u nekom magacinu i da sda ne mogu to da traze, a da ne spominjem da je tamo i novcanik, licna karta nesto novca. Hoce li mu stvari biti vracene, kakva su vasa iskustva,Hvala

  • Mika

    00:05 // 26. 3. 2020.

    Ponasanje Radovanovica na NACIONALNOJ konferenciji za stampu koju je gledala cela SRBIJA,bilo je u najmanju ruku skandalozno.Cemu KC Nis sluzi njihov portparolpredstavnik za odnose sa javnoscu?Radovanovic ocigledno nije uspeo da se oslobodi prostackog ponasanja i stava ni nakon toliko godina na celnom mestu.Smesta ga skloniti i smeniti!Njegova bahatost i arogancija kostaju gradjane Nisa-ZIVOTA!

  • samo sabiram!!!

    21:30 // 25. 3. 2020.

    Ako imate samo 10 pacijenata koje lečite od COVID-19, a kapaciteti infektivne klinike su oko 50 postelja, sa 10 respiratora (tako kažete), zašto ste onda otvorili staru hirurgiju i kazete da i tamo imate pacijenata koje lečite????
    pa koliko onda stvarno ima pacijenata u infektivnoj klinici + stara hirurgija sa koronom?
    ili podelom šibicarite - kam gi 3 te gi 3 pa beoše 6, beoše..... al te gi 3!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: