Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 13. 3. 2023.

| Društvo

Zgrada za mlade naučnike u Nišu 15 godina nezavršena, nadležni bez konkretnih planova

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
stanovi za mlade naučnike 7
Rok još nepoznat; foto: JV / Tamara Radovanović

Stanovi namenjeni mladim naučnicima u Branka Krsmanovića u Nišu, čija je izgradnja počela pre 15 godina, još su nezavršeni. Zgrada je okružena smećem i šibljem, ograde su polomljene, a daske sa ekserima vire ka ulici. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je na sastanku sa premijerkom i ministarkom nauke potencirala da se to konačno reši, a iz Ministarstva da je to “zasad samo spomenuto”.

stanovi za mlade naučnike 5 foto: JV / Tamara RadovanovićJoš 2008. godine počela je izgradnja stanova za mlade naučnike i istraživače koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Ipak, oni su imali 15 godina da to pitanje reše, pošto je završetak odlagan zbog nedostatka para i pravnih problema.

Zgrada je za to vreme propala i građani su je pre dve godine, kada je tu pronađeno telo 18-godišnjeg Jovana Veselinovića, ocenili kao jedno od najopasnijih mesta u Nišu, ali i kao ruglo grada.

stanovi za mlade naučnike 2 foto: JV / Tamara RadovanovićOko nje je smeće, limene i žičane ograde su propale i polomljene, a prozori i unutrašnji zidovi išarani.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je imala sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović i da je potencirala da se status te zgrade konačno reši, jer je reč o delu gradske i delu imovine univerzitetske fondacije.

Ima 98 stanova za mlade naučnike i nekih 15.000 kvadrata i to bi trebalo da se završi o trošku države što pre, jer ta zgrada jeste ruglo i stoji tamo više od deset godina, tako da je premijerka vrlo zainteresovana, taj podatak nije imala, da sa ministarkom Begović pomogne - navodi Sotirovski. stanovi za mlade naučnike 3 foto: JV / Tamara Radovanović

Da li ima pomaka, dokle se stiglo sa rešavanjem problema, kada bi zgrada mogla biti završena i useljiva, šta trenutno koči nastavak radova i koliko je još novca potrebno - pitanja su na koja iz Ministarstva odgovaraju da nemaju konkretne informacije.

Zasad je to samo spomenuto, i dalje nemamo konkretne informacije koje ste tražili, ako bude bilo novosti u vezi sa vašim pitanjima, ja ću vam se javiti - navela je savetnica za medije Ministarstva nauke Magda Janjić. stanovi za mlade naučnike 4 foto: JV / Tamara Radovanović

U prethodnih 15 godina bilo je različitih najava nadležnih, a jedna od svežijih je najava ministra prosvete Branka Ružića iz septembra 2021. da će se “zajedničkim snagama doći do rešenja”.

stanovi za mlade naučnike 6 foto: JV / Tamara RadovanovićTakođe, gradonačelnica Sotirovski je aprila te godine izjavila da je Grad Niš zainteresovan da završi stanove i da se tamo, pored mladih naučnika i istraživača, usele i mladi bračni parovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 1234567890

    17:51 // 14. 3. 2023.

    Niko od vas pojma nema kako je počela i iz kojih sredstava da se gradi ta zgrada. Izgradjeno naselje "S. Sindjelić" a u sklopu njega i 120 stanova za mlade naučnike koji mesečno otplaćuju date im kredite za kupljeni stan i to od 2005.g. sa idejom da se te pare koriste za izgradnju te zgrade. U tom cilju osnovana je i Fondacija pri Univerzitetu a direktor je Rektor!Pitajte SVE rektore gde su pare!

    • Torpedo

      20:31 // 14. 3. 2023.

      Posto si ti najpametniji i jedini imas pojma, sto ih ti ne pitas, pa da nam preneses ?

  • Glas sa Radija

    11:59 // 14. 3. 2023.

    Primećujem da nisu svratili do te zgrade da je pogledaju... Nakon 15 godina nemara i nebrige, verovatnije je da će zgrada morati da se sruši nego da se dopravi, jer je u toliko lošem stanju da ne bi bilo bezbedno da se popravlja i dovršava...

  • Robin Hud

    11:05 // 14. 3. 2023.

    Tamo gde nema provizije nema ni interesa za vladajucu sektu. Kako ima para za nacinalni stadion, Premijer ligu, da bude izabran njihov kandidat za Fudbalski savez,.... a za nauku je dovoljan Megatrend nivo. Ovde ima posla samo za motacnice, a za naucnike neka idu u inostranstvo i kupe stanove i nikada se ne vrate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: