Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 5. 6. 2019.

| Društvo

Zgrade na Panteleju uselili pre 4 godine, a ulica još bez asfalta i svetla

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Stanar-Jesenjinova-Foto-V.-Milić
Problematičan saobraćaj i snabdevanje jer nema asfalta blizu zgrada; Foto: V. Milić Radosavljević

Iako su dve novoizgrađene zgrade kompletno useljene 2015. godine, prema rečima stanara, oni koji su kupili kvadrate tik iznad kasarne Knjaz Mihajlo na Panteleju i dalje do svojih domova idu neasfaltiranim putem koji nije osvetljen.

Jesenjinova-put-foto-V.-Milić Put koji vodi do zgrada u rupama i urastao; Foto: V. Milić Radosavljević Skoro četiri godine prošle su otkad se Dimitrije Rakić uselio u stan u novoj zgradi na Panteleju, a i dalje gazi blato i muku muči sa prevozom, snabdevanjem i ostalim svakodnevnim potrebama.

Kaže da do zgrada teško dolaze Hitna pomoć, taksi vozila, a automobili stanara su u lošem stanju jer skoro svakodnevno gaze rupe i prolaze pored šiblja kraj puta.

U ovom krugu od 500 metara do Ulice Kosovske devojke nemamo nikakvu uslugu, ništa. Problem je prevoz, snabdevanje. Trava je visoka, trnje, grebu se vozila, osim što udaraju u rupe. Noću se ne vidi, zimi se ne čisti, pa ni ne može da se prođe - žali se ovaj Nišlija.


Tako blizu, a tako daleko

Do asfalta u Jesenjinovoj ulici, čiji nastavak ide iznad kasarne do njihovih zgrada, fali svega 350 m. Somborski bulevar je nešto bliži, ali do njega takođe nema asfaltirane ulice, već se i odatle prolazi zemljanim putem, koji je postao prohodan zbog inicijative stanara. Jesenjinova-ulica-produžetak-Foto-V.-Milić Ulica bi u nastavku trebalo da se spoji sa Somborskim bulevarom, ali kad? Foto: V. Milić Radosavljević

Rakić kaže da su pisali svim nadležnima za izgradnju ulice, skupljali potpise, apelovali, slali. Ipak, i dalje nemaju informaciju kada bi njihova ulica mogla da dobije asfalt i rasvetu.

Dodaje da mu je iz gradske uprave rečeno da putu "fali" 1,5 m za trotoar. Zato su zahtevi stanara skromniji.

Ne mora da se asfaltira, ali da se poravna i grebanim asfaltom uradi i osvetli - skromni su zahtevi Rakića.


Nadležni: Asfaltiranje nije bio uslov da se zgrade usele

Deo Jesenjinove ulice koji se lepi za ogradu upisan je u gradske planove, potvrdili su u Zavodu za urbanizam, što znači da je ulica u vlasništvu Grada. Zahtev-za-nasipanje-ulice-Foto-V.-Milić Stanari se obraćali nadležnima, traže samo najosnovnije; Foto: V. Milić Radosavljević

Ipak, u programu uređenja građevinskog zemljišta za ovu godinu nema Jesenjinove ulice. Hoće li je biti u planu za 2020. Ili neku sledeću godinu, nepoznato je. Inicijativa stanara postoji, i onih koji su do kasarne napravili kuće.

Iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju odakle su izdate građevinske dozvole za ove dve zgrade objašnjavaju da u momentu kada je investitoru dozvoljeno da gradi nije bilo potrebno da se sva infrastruktura izgradi do useljenja stanara, tj. do dobijanja upotrebne dozvole.

Građevinske dozvole za te zgrade izdate su pre decembra 2014. Tada je uvedena novina da ako zahtevom za izdavanje građevinske dozvole predviđeno priključenje objekta na neku infrastrukturu - ulicu, vodu, kanalizaciju, koja u tom trenutku ne postoji, nije moguće izdati građevinsku dozvolu, ukoliko se uz zahtev za izdavanje ne podnese ugovor između investitora i Grada Niša kojim se utvrđuju obaveze tih strana da najkasnije do isteka roka za završetak radova na objektu izgradi nedostajuća infrastruktura - navodi Igić.

Inače, prema rečima stanara, plan je i da se ova ulica spoji sa Somborskim bulevarom, ali takođe, nekada u budućnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Licider

    14:08 // 6. 6. 2019.

    Jrdini nacin da se izborimo sa investitirima i gradskom bagrom jeste da im oborimo cenu stanova tako sto cemo da sirimo pricu i tome koliko su ta naselja losa. Za pocetak serujte ovu vest gde god stignete i pricajte svima...
    A juzne vesti mogu da skoknu do fb stranice niske inicijative i da urade reportazu o neljudski gradjenim zgradama u tom delu grada.

    • rakic dimitrije

      12:15 // 7. 6. 2019.

      Slazem se s,liciderom stim u vezi, kako smo i mi mogli znati zakonske odredbe,kada je investitor u obavezi izgraditi infrastrukturu a kada ne. Smatram da tu najvecu krivicu snose gradski oci ,koji moraju zahtevati od investitor da sve to stavi na tablu dozvole o izgradnji objekta pa da narod cita. Sada mi molimo Medijanu (sektor higijene da poseku trnje i bagremove)da se put upristoji

  • Nevidjena pljacka

    13:38 // 6. 6. 2019.

    Zahtevati od Bulatovica da se nadje krivac za sve. Ko je ucestvovao u prlhavim radnjama. Obelodaniti kriminal koji je radjen od 2003 .Procesuirati sve

  • Posledice

    13:31 // 6. 6. 2019.

    Pa Janjic i Bane su harali sa time i sa njima zajedno ..... . Gradjani to znaju.Ceo Pantalej je tad prebacen u 6 zonu zbog manjih komunalija. Neimari

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: