Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 5. 9. 2021.

| Društvo

Zid fiskulturne sale u vranjskoj osnovnoj školi dobio mural jednakosti

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Webp.net-resizeimage (6)
Sa oslikavanjem murala osnovci su počeli 1. septembra; foto: FOND B92

Za tri dana, koliko im je trebalo, osnovci iz Vranja uz pomoć lokalnog umetnika Stefana Stojanovića, na zidu fiskulturne sale OŠ "Svetozar Marković", uspeli su da oslikaju mural na temu jednakosti. U stvaranju ovog murala učestvovalo je tridesetak učenika i učenica, koji su ovim gestom pokazali da u njihovoj školi diskriminacija nije dobrodošla.

Zahvaljujući đacima zid fiskulturne sale danas je dobio potpuno novi izgled, a u kreiranju murala im je pomogao umetnik Stefan Stojanović sa kojim su imali dvodnevne radionice.

Slešom osmislili su tematski okvir na osnovu kojeg je napravljeno finalno rešenje koje apeluje na učenike da shvate prostor škole kao poligon jednakosti u pristupu, znanju i obrazovanju, te na taj način umanje jaz i diskriminaciju koja postoji zbog imovinskih razlika - navode organizatori akcije.

Webp.net-resizeimage (7) Đaci su uz pomoć lokalnog umetnika Stojanovića uspelI da oslikaju mural; foto: FOND B92Oni su ovim muralom poslali jasnu poruku svojim vršnjacima i svim budućim generacijama, a kako navode, cilj ovog projekta je da senzibiliše mlade za teme i probleme lokalne zajednice.

Takođe kažu, cilj je da se osnaže njihovi kapaciteti za savladavanje i korišćenje komunikacionih tehnika kao što su dokumentarna i ulična umetnost.

Snimanje i oslikavanje poruka umetnički je način da se ostavi jasan trag i utiče na okruženje kako bi se prikazalo ono u čemu trenutno živimo i ono što bi smo hteli da promenimo - kaže koordinator akcije Nebojša Glišić.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Oslikaj promenu - Paint The Change.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pošast

    16:35 // 6. 9. 2021.

    Vreme je da "vlast" konačno zabrani oslikavanje glupih murala i grafita! "Umetnici" prestanite više da "ulepšavate" i uništavate stambene i javne objekte! Vi niste normalni! Molim građane Srbije da ovu pošast više ne hvale i ne podržavaju, jer u tom "uličarenju" ne postoji ni "u" od umetnosti! Naprotiv!

  • Filip

    21:25 // 5. 9. 2021.

    Ispiranje mozga deci.

  • profesor

    14:30 // 5. 9. 2021.

    Imaš otvorenu mržnju prema Romima i Albancima, feminiziranim dečacima itd i to je potpuno normalizovano. A ngo sipa pare za neku apstraktnu jednakost

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: