Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 2. 11. 2016.

| Društvo

Zijah Sokolović: Svest o demokratiji je nešto što ljudi moraju da nauče

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - gost Zijah Sokolović

Bosanski glumac i reditelj Zijah Sokolović nekada se, govoreći bajke sa zvučnika kasetofona, obraćao deci, a danas se sa pozorišne scene u predstavi “Demokratija”, obraća odraslima za koje, kako kaže, nije siguran da li mogu da razumeju demokratiju, pa je i ona sama zbog njihovog neznanja na nivou bajke.

Sokolović ističe da je svest o demokratiji nešto što se uči i da se ona ne može primenjivati na osnovu mita, tradicije ili na osnovu ličnih asocijacija, već na osnovu opštih asocijacija.

Demokratski sistem u svojoj najmanjoj ćeliji je porodica. Recimo, muž i žena su država, a onda u toj državi se pojavljuju manjine: pojavljuje se jedno dijete, drugo dijete, treće dijete. Vladavina većine uz prava manjne. Da li sada ta manjina koja raste ima svoja prava da potroši bojler vode, da ostavlja cipele gdje hoće, da ostavlja čarape gdje hoće, da traži džeparac koliki hoće. Dakle uspostavlja se jedna celina koja više deluje mitski, a manje demokratski. Kao recimo kućni savet - kaže Sokolović.

On smatra da je ovo društvo prebrzo prešlo iz jednog u drugi sistem, gde nam je vrednost novca postala elementarna. Zbog toga smatra da ni pozorište u dovoljnoj meri ne pokazuje određene oblike koji mogu da razviju svest kod građana da bi menjali nešto u svom sistemu.

Mi novcem mjerimo sve. Mjerimo i djecu, mjerimo i svoja jaja, mjerimo i žene, mjerimo i kuću, mjerimo i zastavu, mjerimo impresije po parama. To nam je vrijednost. I namah smo pali u taj začarani krug, da bi i umjetnici kada bi se počeli baviti time, njima ne bi više bilo do politike, nego do para. Jer oni sada želje praviti nešto što se može prodati - tvrdi glumac.

zijah2-JV Demokratija se uči; foto: JVSokolović ponavlja kako naše društvo nema svest o tome šta je kapitalizam, ističući da to nije dobar telefon, kuća i kola, već mnogo kompleksniji sistem, koji mora da se razume.

On ističe da je elementarna stvar za društvo promena čoveka.

Ako se čovjek ne menja i ne kreće, onda je on mrtav spermatozoid. Od njega nema života. I koliko god ga medicina izvadila i stavila negde u hladno, od njega ne može ništa nastati. Ni sad ni za 5 ni za 5.000 godina - kaže Sokolović.

Da bi demokratija imala srećan kraj kao bajka, ističe Sokolović, bitno je da čovek veruje u to da se može promeniti.

Kompletan intervju sa Zijahom Sokolovićem pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    14:40 // 2. 11. 2016.

    Образовање и само образовање... Ту не мислим само на формално образовање, већ тзв. "рад на себи". Тако се гради интелигентна, критичка свест којом нити једна власт неће моћи да манипулише. Шта ми имамо у Србији, Босни...? Ојађени народ, "убијен у појам", који је прихватио оно што власти и одговара - неквалитет и шунд. Увек ће гласати за најгоре. Близу смо суноврату одакле повратка више нема!

    • ;)

      21:27 // 2. 11. 2016.

      Narod je taj koji postavlja vlast spram sebe, baš onakvu kakva mu odgovara. Šta će prosečnom nišliji političar koji će reći da Nišstan, Parkingservis, Goricu i Zavod za urbanizam treba privatizovati, a Objedinjenu naplatu ugasiti, kada on sanja da se zbrine u nekoj od tih firmi?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: