Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 8. 11. 2017.

| Društvo

Zimska služba: Kad zaveje, sporedne ulice moraju da čekaju

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Kamioni Zimska služba
Biće prohodno ako padavine ne budu preterane; Foto: JV/V. M.

JKP Mediana od prošle zime do danas, kada su predstavili mehanizaciju kojom raspolažu za čišćenje ulica od snega, nije osavremenjena. Zbog toga će se, kada padne sneg, prvo čistiti glavne saobraćajnice, a one koje spadaju u 3. i 4. kategoriju će, kao i do sada, morati da pričekaju.

Prometnije ulice u Nišu čisti 5 kamiona, dok su još 2 u rezervi i aktiviraju se ako bude previše snega, kaže novi v. d. direktor preduzeća Dragoslav Pavlović. On dodaje da će ova služba sa tom mehanizacijom, sudeći po tome kakve su bile prethodne zime, moći da održava grad prohodnim, osim ako ne bude prterano mnogo padavina.

Kada budemo imali 20 umesto 5 mašina funkcionalnih za 5 reona, tada ćemo moći odjednom da gazimo i ulice 3. i 4. stepena prioriteta istovremeno. Sada sa ovom mehanizacijom nije moguće da se odjednom rade svi putevi - rekao je Pavlović.

Nove mašine, čija je kupovina najavljena prošle sezone, mogle bi da stignu do kraja godine.

Nabavka multifunkcionalnog vozila za guranje snega, kamiona za probijanje smetova - utovarivača kao i kipera kasni, kaže Pavlović, jer su o ovoj kupovini odbornici niške Skupštine odlučiivali tek sredinom oktobra.


Kompletna mehanizacija koja je potrebna Nišu košta milion evra

Međutim, za sledeću godinu, uverava Pavlović, zasigurno planiraju da kupe više novih vozila, a prema proračunima koje imaju, za nabavku mehanizacije potrebne da se istovremeno čišti ceo grad, treba da se plati oko milion evra. Kamioni za sneg Novo vozilo košta 100.000 evra; Foto: JV/V. M.

Oko dve trećine tih para, Mediana je pozajmila Gorici, a iako je vraćanje duga više puta odlagano, ukoliko im pare budu vraćali po sadašnjem dogovoru, i od tog novca bi mogla da se zanovi oprema. Pavlović ipak kaže da se razmataju i zaduživanja kod banaka.

Nije nemoguće da se kupi jer postoje operacioni, finansijski lizing, krediti koji mogu da se uzmu. Iako sam prošle godine pričao o nabavci vozila, meni je zapalo da ih sada nabavljam. Prave se planovi da naredne godine zaista kupi veći broj vozila - kaže Pavlović.

Dodaje da je novina ove godine što će napraviti mape puteva i kretanja vozila, kako bi se optimizovalo čišćenje, pa će se znati kada koje vozilo ulazi u određenu ulicu.


Manić: Konačno su putari spremni za zimu

Svetislav Manić dugogodišnji operativac na čelu gradskog Štaba za vanredne situacije, ponovo je na ovoj funkciji od kraja prethodne zimske sezone. Njegova ocena je da su i JKP “Mediana” i “AB Putogradnja” koja održava lokalne puteve, spremni za sneg.

Niko nema pravo da kaže da nisu spremni. Mehanizacija je opravljena, remontova, soli i agregata imaju dovoljno i iz prethodne godine. Moja ocena je pozitivna, konačno su putari spremni za zimsku sezonu - kaže Manić.

Firma koja čisti lokale puteve, dodaje, ima 4 posipača, 2 vučna vozila i 4 građevinske mašine. Ova mehanizacija je, objašnjava, dovoljna da održava seoske puteve prohodnim, ali opet po prioritetu.

Bio bi haos kada bismo radili “moja ulica, tvoja ulica”. Planove imaju, utvrđena je dinamika izvršenja posla, u celoj državi postoje prioriteti, počinje se od centra garada. Neće biti strašno ako put za Cerje ne bude očišćen, ali put od Medoševca do Supovca mora da bude prohodan u svakom trenutku, jer povezuje 10 sela - kaže Manić.

On dodaje da će, ukoliko bude potrebe da Hitna pomoć reaguje u zavejanim selima koja nisu prioritetna, za ovu službu biti očišćen put, kao i u drugim vanrednim situacijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milance

    11:34 // 9. 11. 2017.

    Bitno da je Beograd samo u ovoj godini dobio 10 novih kamiona za ciscenje snega, a Niš ukupno 5 ima!

    • dzoni

      23:19 // 13. 11. 2017.

      To je pravi komentar.Čitam ove gore stručnjake i ne verujem.Pa nisu radnici krivi aman.Politika je to.Beograd zimi ima 350 vozila svojih, plus svi kamioni privatnika u Bg se stavljaju na raspolaganje gradu.A kod nas od 5 , 2 rade i što putogradnja uskoči tu.Grad treba da nabavi kamione kao osnivač ili da plati medijani pare sto duguje 400 milke i oni ce si sami kupe jos 20 kamiona.

  • Zavejani grad

    10:31 // 9. 11. 2017.

    Tragikomicno...svake godine ista prica...Zar su Cerjanci krivi stop grad nije sposoban da im pruzi normalan zivot...grad je bio zaledjen ove godine...sve gore I gore...

  • Dale

    08:27 // 9. 11. 2017.

    Sve je spremno dok sneg ne iznenadi u decembru.
    A onda ce ulice same da se ciste kao prosle godine. Grad je bio paralisan. Bruka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: