Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 6. 8. 2012.

| Društvo

Žitorađa: farma svinja ugrožava meštane Grivca

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
farma

Oko 500 meštana naselja Grivac na ulazu u Žitorađu iz pravca Doljevca svakodnevno udiše neprijatan miris svinjske balege koja se širi sa obližnje farme svinja.

Miris se toliko oseća, naročito u večernjim satima kada nema vetra, da je ponekad gotovo nemoguće sedeti u dvorištu. Građani ovog naselja su prethodnih godina pisali više puta peticiju, obraćali se nadležnima u farmi i opštini Žitorađa, ali sem obećanja ništa nisu dobili.

Kanalizacija sa celokupne farme, kapaciteta oko 25.000 svinja, godišnje se, putem cevi, odvodi do obližnjg bazena, takozvane „lagune”, u kojima se izbacuju fekalije, ali i sav svinjski otpad i izmet.

Poseban problem je što se „lagune” nalaze na 300 metara od bunara kojima se 4.000 građana opštine Žitorađa snabdeva vodom za piće.

Miodrag Stojković, jedan od mnogobrojnih stanovnika naselja koji svakodnevno udišu neprijatan miris koji dolazi sa farme, kaže da problem traje godinama i da za sada još uvek niko ne planira ozbiljno da se pozabavi njime.

- Pokušavali smo na sve načine da ukažemo nadležnima na problem koji imamo, ali bez uspeha. Pisali smo peticije, slali delegacije i ništa. Prosto je nemoguće uveče izaći u dvorište, zatvaramo prozore i vrata i ulazimo u kuće da ne bi udisali smrad. Sramota nas je kada dođu gosti i pitaju kako možemo da živimo ovako, jer smo se mi već i navikli na ovaj miris - kaže Miodrag.

U lokalnoj samoupravi potvrdili su da su upoznati sa problemom, ali da su nemoćni da ga reše, jer nemaju nikakve ingerencije nad farmom.

- I sam živim u tom naselju i osećam neprijatan miris. Međutim, kao odgovorna vlast, ne možemo da iniciramo zatvaranje farme koja nekada, ali i sad, uspešno posluje, ne samo na teritoriji opštine, već i cele Srbije. Ipak, problem se u narednom periodu mora rešiti, jer na 300 metara su bunari za vodu, pa svakog trenutka podzemne vode mogu da ugroze vodu za piće – kaže Goran Stojković, predsednik opštine Žitorađa.

Direktor farme Mile Dimitrov ne najavljuje skoro rešenje.

- Ovo je problem koji nije rešila ni jedna farma u Srbiji, pa ni naša. Rešenje se traži, ali je ugradnja prečistača ogromna investicija od oko 3 miliona evra, što prevazilazi vrednost farme. Čekamo povoljnija vremena ili eventualno da se država uključi da nam pomogne – kaže Dimitrov,

On naglašava da su kuće meštana sagrađene nakon izgradnje farme 1964. godine.

- I tada je bilo farme i neprijatnog mirisa, pa im nije smetalo. Mislim da je sada u pitanju i politika – tvrdi direktor farme koja upošljava oko 80 radnika.
 


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milodrag račić

    10:02 // 29. 7. 2013.

    Svaka čast, Nišlija

  • Nislija

    09:37 // 8. 8. 2012.

    To je SELO, na sta pa treba da mirise ako ne na svinje?! Poceli ljudi da posteno rade, uzgajaju svinje, a seljacima neprijatno mirise??

    Pa ajde da budu dileri droge umesto toga, pa da mirisu na Armani i Trussardi, jel tako bolje?

    Zato i uvozimo kukuruz i psenicu, krastavac, paradajz i ostalo. Jer seljacima (onim retkim koji su ostali na selu) neprijatno mirise. Kamo srece da je selo jako kao nekad, bila bi i Srbija jaka. Za to je najvise kriva drzava jer seljaku ne omogucava da dobro zivi, a zatim i mladi kojima je ispod casti da se uhvati posla na selu.

  • D.Milojkovic

    11:55 // 7. 8. 2012.

    Slican problem postoji i u Nisu u Durlanu u delu ulice Kneza mihajla Obrenovica gde se posebno u vecernjim casovima oseca neprijatan miris koji lici na smrad farme svinja. Mozda bi mogli da se pozabavite tim problemom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: