Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 28. 5. 2021.

| Društvo

Žitorađa nabavlja dodatne protivgradne rakete

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
protivgradna odbrana
Dodatne rakete za protivgradne stanice u Žitorađi; Foto: arhiva JV

Iako ove godine od početka sezone na teritoriji Topličkog okruga nije bilo dejstva protivgradne zaštite, opština Žitorađa je za 8 protivgradnih stanica na svojoj teritoriji nabavila dodatnih 40 raketa. Iz gradske kase je za tu namenu izdvojeno 1,68 miliona sa PDV-om.

Nadležni u Žitorađi kažu da je nakon sprovedene javne nabavke ugovor sa firmom Poliester doo Priboj već potpisan i da se u najkraćem roku očekuje dopremanje dodatnih raketa za protivgradne stanice.

Većina stanovništva sa naše teritorije bavi se poljoprivredom i njihova egzistencija zavisi od voćarskih i povrtarskih kultura koje uzgajaju na otvorenom ili u plastenicima. Zato smo odlučili da nabavimo dodatnu količinu raketa kako bi protivgradna zaštita mogla u svakom trenutku da dejstvuje i bude efikasna u koliko se za to ukaže potreba – kažu u Žitorađi.

Ističu da se dodatno stimulišu i protivgradni strelci koji od države za svoj rad mesečno dobijaju 4.000 dok im lokalna vlast ove opštine obezbeđuje još oko 10.000 dinara.

Svesni smo štete koju grad i druge vremenske nepogode mogu da nanesu našim poljoprivrednicima, pa smo zato odlučili da je njihov interes na prvom mestu jer želimo da više proizvode i bolje žive od svog rada –naglašavaju nadležni u Opštini.

Inače, na početku protivgradne sezone koja je počela 15. januara na teritoriji Topličkog okruga aktivirano je 27 protivgradnih stanica, ali je Prokuplje naknadno aktiviralo još 6 stanica pa ih je sada ukupno 33. Svaka protivgradna stanica ima po 2 strelca, a od ukupnog broja stanica aktivno je po 8 u Blacu i Žitorađi, 7 u Kuršumliji i 10 u Prokuplju.

Za lansirne stanice u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju koje pokriva radarski centar Kruševac država je obezbedila u proseku po 11, a za stanice u Žitorađi koje pokriva centar u Nišu, obezbeđene su po 7 rakete.

Tokom 2020. godine na teritoriji Toplice ispaljeno je ukupno 336 protivgradnih raketa, najviše u Blacu 154, u Žitorađi 87, Prokuplju 65 i u Kuršumliji 30 raketa.

Procena je da je uspešnost dejstava protivgradne odbrane oko 70 odsto, a odbrana od elementarnih nepogoda važna je za očuvanje useva, ali i zbog sprečavanja štete na objektima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: