Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 6. 2. 2017.

| Društvo

Žive od socijale, a izvršitelji im zakucali na vrata

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Od socijalne pomoći jedva spajaju kraj s krajem; foto: JV
Od socijalne pomoći jedva spajaju kraj s krajem; foto: JV

Nišlije Milutin i Slavica Jojić, rođeni brat i sestra, žive od socijalne pomoći i u jako teškim uslovima. Od 2013. godine, kada je ona imala moždani udar, žive u mraku. Socijala koju primaju nije dovoljna ni za osnovne životne namirnice i od tih para ne mogu da plaćaju račune. Pored svih nedaća, nedavno su im izvršitelji popisali jedino vredno što imaju. 

Stan u kome žive nasledili su od roditelja i u to vreme su sve račune redovno plaćali. Međutim, pre 3 godine Slavica je imala moždani udar i sada se teško kreće i govori. Nakon operacije i povratka kući sačekala je vest da više nemaju struju.

Grejanje imaju jer, kaže, zbog velikih dugova ne mogu da ih isključe, ali kamata i novi računi se gomilaju.

Pomaže mi brat, ponekad donese ručak iz Narodne kuhinje, a dobili smo jednom i paket od crkve. I komšinice mi pomažu, jedna je slepa, ali dolazi kod mene jer ja ne mogu sama - kaže Slavica.

Njen brat Milutin ne radi jer, kaže, niko neće da ga zaposli zato što ima više od 50 godina. Zajedno primaju socijalnu pomoć od 14.000 dinara i od tih para “jedva spajaju kraj s krajem”.

Kada je ona šlogirala ja sam skroz pao psihički, izgubio sam volju za životom. Nemam odakle da platim, nemam. Kada stigne opomena platim, ali eto došli su u decembru i popisali stvari - objašnjava Milutin.

Poslednji put izvšitelj je po nalogu "Objedinjene naplate", zbog velikih dugovanja, kaže Milutin, došao u decembru. Tada su, dodaje, popisali televizor, zamrzivač i nekoliko ormara.

Njihova trenutna dugovanja za struju su, kaže, oko 50.000, a "Objedinjenoj naplati" duguju oko 250.000 dinara.

Milutin kaže da je vrednost stvari mala, a da su dugovi veliki, a od socijalne pomoći ne mogu da ih plate. Zbog toga se boje da im ne oduzmu stan, što bi značilo da će završiti na ulici.


Jojići bi mogli na ulicu jer se dugovi gomilaju

Iako su brat i sestra socijalno ugroženi, dolazak izvršitelja je, objašnjava izvršitelj Miodrag Grujović, zakonska procedura jer je bilo slučajeva da su ljudi imućni, a ipak primaju socijalu. Zbog toga, dodaje, oni moraju da izađu na teren i procene situaciju.

Ako se na licu mesta pokaže da je to teško stanje, da su to neke stare stvari i da je ta socijalna pomoć realna, onda se postupak obustavlja - objašnjava Grujović.

Postupak u slučaju porodice Jojić, kaže Grujović, nije obustavljen, jer je izvršitelj, iako oni žive teško, ipak procenio da postoje stvari koje bi mogle da se prodaju i njihova ukupna vrednost je procenjena na 100.000 dinara.

Nakon toga bilo je i dva postupka prodaje tih stvari, dodaje, međutim niko nije hteo da ih kupi. Procedura je takva, kaže Grujović, da nakon dve neuspele prodaje, "Objedinjena naplata" treba da odluči da li želi da im se popisane stvari dostave ili će obustaviti postupak.

U jednom trenutku može da dođe do toga da se proda stan, ali tu sad otvaramo mnogo široku temu. Veliki je broj stanova koji uopšte nisu uknjiženi, a s druge strane i preduzeće "Objedinjena naplata" do sada nikad nije predložila da se proda neka nepokretnost - objašnjava Grujović.


"Objedinjena naplata": Reprogam za socijalno ugrožene opcija

Direktorka "Objedinjene naplate" Jelena Stojanović kazala je da trenutno nema informacije o konkretnoj porodici, ali smatra da verovatno neće doći do preuzimanja stvari. Ponudiće im, kaže, akciju za socijalno ugrožene - reprogram dugovanja.

Ko zaključi taj ugovor plaća samo deo glavnog duga bez kamate, uz 5 % popusta prilikom plaćanja. Oni koji imaju socijalnu kartu mogu da ostvare i popust minimum 1.000 dinara na aktuelni račun - kaže Stojanović.

Direktorka poručuje da je najbolje da se svi oni koji su socijalno ugroženi jave, da se informišu o ovoj akciji i zaključe ugovore o reprogramu dugovanja koji im omogućava da otplaćuju na 60 rata. Time će, kaže, izbeći neprijatnosti javih izvršitelja i dodatnih troškova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milisav

    16:03 // 6. 2. 2017.

    Zemljo otvori se. A, zbog nekih koji na vide ni levo ni desno. Kojima je crno, belo. Koji prst pred nosom ne vide. Koji bi na senku svoju da arlauču, zarad interesa ličnih.

  • Gaga

    11:40 // 6. 2. 2017.

    Tuga i jad! Istovremeno se daju silne pare fudbalskin klubovima, placaju koncerti pevaljkama, placaju se silni " savetnici"......

  • Verko

    11:31 // 6. 2. 2017.

    Ajde dugovanja i potraživanja na stranu, ali nije mi jasno kako izvršitelji mogu da popisuju i naplaćuju bez prethodne odluke ili presude suda? Sad neko može 'ladno da falsifikuje moj potpis na nekom ugovoru ili računu i da posegne za izvršiteljima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: