Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 20. 7. 2015.

| Društvo

Životinjama mnogo sveže vode, lagana hrana i čiste posude

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
pas-vrucina
Vrućine ugrožavaju pse lutalice; foto: Vanja Keser

Na dan za koji je Republički hidro-meteorološki izdao "crveni meteoalarm" kao najviši stepen upozorenja, veterinari savetuju vlasnike životinja da im u svakom trenutku obezbede svežu vodu, ne izlažu suncu i ne voze kolima.

Kako kaže zamenik direktora Veterinarske stanice Niš Vladan Potić, u vrelim danima prema ljubimcima treba biti posebno oprezan.

Saveti su da se životinje svakako ne izlažu vrelini po visokim temperaturama, a kada se to mora, onda nikako ne raditi to naglo, na primer, ne smete izvesti psa na vrućinu odjednom iz klimatizovane prostorije - objašnjava Potić.

pas-vrucina3 Psi u centru lako pronalaze osveženje u fontani; foto: Vanja KeserOn dodaje da svakako treba izbegavati vožnju životinja automobilom u kom je temperatura neminovno viša od temperature vazduha, ali i da ne treba pse voditi da šetaju po vrelom asfaltu.

Imali smo loša iskustva ovih dana jer su psi na šapicama imali povrede slične opekotinama zbog hodanja po usijanom asfaltu - dodaje ovaj stručnjak.

Kaže da vlasnici ne treba da izbegavaju da pse izvode u šetnju, niti da šetnje skrate, već da za takve aktivnosti biraju rano jutro ili kasno veče.

Računa treba voditi i kada je reč o hrani.

Ljubimcima treba davati hranu sa manjom količinom masti i proteina, i to u manjim i češćim porcijama - kaže Potić.

Vlasnicima skreće pažnju da dezinfikuju pojilice i sklanjaju ostatke hrane iz posuda jer se na visokim temperaturama mikroorganizmi razmnožavaju češće i brže.

Kada psi dožive toplotni udar ne prihvataju hranu jer izgube apetit i nisu živahni. Potić kaže da u tom slučaju nije neophodno da se odmah ide kod veterinara iako ne bi bilo loše da se on konsultuje. Hlađenje je poželjno, ali nikako naglo.

Još su ugroženiji psi lutalice kojima građani mogu pomoći bar tako što će na u hladovini ispred svojih zgrada ili dvorišta ostaviti posude sa vodom.


Vrućine opasne i za stoku

domaće životinje Tokom vrućina češće infekcije kod domaćih životinja; foto: veterinarskastanicanis.rsU danima tropskih vrućina posebno treba da budu obazrivi stočari.

Kako objašnjava Potić, pre svega treba voditi računa o tome da se velike životinje ne transportuju tokom vreline. 

Osim toga, treba paziti jer je kod krupnih životinja tokom ovakvog vremena povećan broj infekcija.

Zato treba, pored redovnih, uvesti i vanredne mere dezinfekcije, na primer opreme za mužu, i savet je da se češće čiste i provetravaju prostorije - kaže Potić.

Pozivi Veterinarskoj stanici zbog upale creva i proliva teladi sve su češći, a čest problem kod krava je i upala mlečnih žlezda ili mastitis.

Treba poštovati ustaljeno vreme muženja u ovom periodu jer, kad je mlečna žlezda puna i mleko stoji, to može da izazove probleme. A to se sada češće dešava jer su stočari opterećeni i poljoprivrednim radovima koji su u jeku - kaže Potić.

I ovim životinjama treba obezbediti dovoljne količine sveže vode. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    14:39 // 21. 7. 2015.

    Ljudiiii .... Životinje će zbrinemo !
    A ljudi iz Ostrovicu ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: