Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 26. 11. 2010.

| Društvo

Životna priča Fejata Sejdića

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Fejat Sejdić; foto: vreme.com

BOJNIK – Životna priča Fejata Sejdića, majstora trube, koji je proslavio rodni Bojnik, slikovnica je o upornosti i talentu muzičara koji je zadivio ceo svet.

Fejat Sejdić koji se oporavlja u rodnom gradu posle teškog moždanog udara, minulih decenija, sa svojim orkestrom, prošao je zemljinu kuglu "uzduž i popreko".

Svirao je "na uvce" Sejdić nekadašnjem predsedniku Francuske De Golu, princu Tomislavu Karađorđeviću, predsedniku dr Zoranu Đinđiću, Milu Đukanoviću, Mladiću, Arkanu, Ričardu Bartonu, majstoru roštilja, Leskovčaninu Dragi Buretu i mnogim svetski poznatim ličnostima, ali i tzv. običnom svetu.

- Najteže mi je bilo kada je uvedeno višestranačje. Kad sam svirao Đukanoviću došli kod mene neki "zvaničnici" da me priupitaju da li sam normalan – kaže Fejat Sejdić.

Ovaj nenadmašni majstor trube, čiji je talenat nasledio njegov unuk Nebojša, koji marljivo uči zanat sa svojim orkestrom, priseća se brojnih zgoda iz bogate umetničke biografije.

-Bilo je svega, mnogo toga nije za priču. "Kad se snajka svlači – sviraju trubači" – pevali smo i svirali prateći prvu bračnu noć – kaže Fejat Sejdić, koji i posle teške bolesti širi vedar duh, ali je trubi rekao – zbogom.

Fejat Sejdić, višestruki pobednik Sabora trubača u Guči, uveo je "trubački bonton", bio je i ostao omiljen među umetnicima, a o njemu sa poštovanjem besede u rodnom Bojniku, gde se oseća najprijatnije među svojim sugrađanima. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Golub Lalic

    17:57 // 27. 8. 2017.

    Veliki trubac!Slusao sam ga u lepenskom viru i Guci!Ali je pokojni Raka Kostic bio car svih trubaca!Laka im zemlja!

  • Dragan Stanković

    21:20 // 27. 11. 2010.

    Legenda. Veliki majstor trube.
    Svakako je privilegija, čast i zadovoljstvo upoznati se, i povremeno družiti se sa čovekom i umetnikom - Fejatom Sejdićem.
    Njegovo sviranje na trubi, dok sam govorio monologe Mitketa iz ''Koštane'' Bore Stankovića, na nekim zajedničkim nastupima, ostaće mi u sećanju kao pravo i nezaboravno uživanje.
    S' poštovanjem,
    Dragan Stanković, glumac iz Vranja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: