Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 16. 7. 2023.

| Društvo

Zlatna medalja za inovativni proizvod od maline studentima leskovačkog Tehnološkog fakulteta

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Pobednice takmičenja 1; foto: Tehnološki fakultet Leskovac
Najinovatnijiviji proizvod od "mali zov"; foto: Tehnološki fakultet Leskovac

U konkurenciji 39 proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, koji su predstavljeni na takmičarskoj izložbi u Vrnjačkoj Banji, zlatnu medalju za inovativni proizvod dobili su studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu. Njihov proizvod je "mali zov" - kefir sa dodatkom praha zove (ostatak nakon pakovanja čaja) i tropa maline (ostatak nakon ceđenja soka od maline), a njihova profesorka ističe da je nastao sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan proizvod, jedinstvenih funkcionalnih i senzornih karakteristika.

U Vrnjačkoj Banji je juče održana prva takmičarska izložba proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, na kojoj su svoj inovativni proizvod predstavili i Leskovčani i za to dobili najviše priznanje.

Vanredna profesorka Ivana Karabegović se u ime leskovačkog Tehnološkog fakulteta pohvalila uspehom studenata sa studijskog modula Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane, koji su osvojili zlatnu medalju u kategoriji "inovativni proizvodi". Pobednice takmičenja; foto: Tehnološki fakultet Leskovac Najinovatnijiviji proizvod od "mali zov"; foto: Tehnološki fakultet Leskovac

Valorizacija pomenutih sporednih proizvoda prehrambene industrije koja vodi ka maksimalnom iskorišćenju procesa, smanjenju ekonomskih gubitaka i zagađenja životne sredine, ujedno predstavlja ekoinovativni aspekt koji ovaj proizvod odvaja od mnogih drugih. Dodatak tropa maline, zahvaljujući visokom sadržaju bioaktivnih jedinjenja i dijetetskih vlakana, povećava nutritivnu vrednost proizvoda i čini ga potencijalno funkcionalnim. Pored toga, dodatak tropa maline i praha zove poboljšava i senzorne karakteristike proizvoda dajući mu prijatan miris i voćno-kiselkasti ukus. Jedinstvena aroma i ukus ovog proizvoda opčinili su pored članova komisije i posetioce izložbe koji su imali priliku da uživaju u proizvodima na bazi maline, sa pravom nazvani "Crveno zlato Srbije" - ističe profesorka.

Istakla je da je ovo izuzetan uspeh studenata, a da je između ostalog to rezultat načina rada koji se neguje na Tehnološkom fakultetu - da se osim sticanja teorijskog znanja puno pažnje poklanja razvijanju i negovanju inovativnosti, kreativnosti, proaktivnosti, timskog rada, kao i na podsticanju preduzetništva.

Pravo da se prijave kao učesnici izložbe imala su: poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojedinci i grupe učenika/studenata, nastavnika, istraživača koji se bave prehrambenom tehnologijom, a izložba ima za cilj promociju i izgradnju srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, poboljsanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda - dodaje.

Organizatori ove takmičarske izložbe su Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Poljoprivrednim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS) i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: