Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:14, 15. 7. 2015.

| Društvo

"Zlatne ruke" Sokobanje podsetile na tradiciju

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
sokobanja
Štandovi puni jela iz davnina; foto: JV

Prežmijarka, kravajčići od šljive, pohovan cvet zove i tikve, pogačice od koprive i drugi specijaliteti sokobanjskog kraja uz brojne rukotvorine predstavljeni su na 33. “Zlatnim rukama” održanim u Sokobanji.

Domaćice iz cele Srbije pokazale su svoje umeće u spremanju starih jela i ručnom radu. Sokobanjsko šetalište ispunio je miris raznovrsnih specijaliteta, kao i narodne nošnje, vezeni i heklani stoljnjaci i brojni suveniri.

7 Poslastica od šljive nekada je bila omiljena među decom; foto: JVIspred štanda Lozice Milivojević iz sokobanjskog sela Šarbanovac tiskali su se ljudi željni da probaju i saznaju kako se prave pogačice sa koprivom, paprike punjene lećom i vrganjima ili kravajčići od šljive.

Kravajčiči su nekad bili poslastica, tada nije bilo čokolada. Davali su se i deci kad im niču zubi umesto glodalica. A spremaju se tako što seskuvaju šljive bez šećera i na kraju se doda malo brašna. Sve se to razlije na list kupusa i suši - objašnjava Lozica.

Mnogi su želeli da probaju i prežmijarku - salatu od prazliku i paprike sa venca, za koju kažu da je specifična za kraj oko Sokobanje. Pažnju su privukli i pohovani cvetovi zove i tikve.

To se jede u našem selu od davnina. Skuva se u vodi sirće, zejtin i so i onda se u to popari cvet od zove. Kad odstoji malo onda se to pohuje klasično - kaže Ljiljana Stamenković iz Šarbanovca.

6 Od tikve se mogu iskoristiti i cvetovi; foto: JV

Ipak, prvo mesto za stara jela osvojilo je Udruženje žena „Homoljke“ iz Žagubice, drugo mesto “Levčanke“ iz Velike Kruševice kod Rekovca, a treće Udruženje žena “Zlatne ruke Levča“ iz Sibnice.

U nekoliko kategorija takmičilo se 105 takmičara, a jedan od članova žirija bio je i profesionalni kuvar Saša Mišić.

Ovaj put sam prvi put probao kosačku salatu koja se sastoji od prepeka rakije šljive u koji se isecka sveži krastavac. Baš osvežava - rekao je Mišić.

Međutim, poznati srpski kuvar kaže da se gubi specifičnost hrane sokobanjskog kraja.

Domaćice jedna od druge prepisuju, kopiraju i gube autentičnost svog kraja. Ne smeju da zaborave recepte svojih baka, već da ih promovišu i obogate - savetuje Mišić.


2 Ocenjivali se i ručni radovi; foto: JVNagrade za ručne radove

Na “Zlatnim rukama” učesnici su se takmičili i u rukotvorinama. Prvo mesto u kategoriji “najočuvaniji eksponat” osvojila je Etnološka radionica „Etnos“ iz Sokobanje, dok je u korišćenju etno-motiva na savremenim upotrebnim predmetima najbolje bilo Udruženje “Izvor“ iz Knjaževca.

Udruženje žena „Hestija“ iz Feketića bilo je najuspešnije u ručnom radu rađenom u toku manifestacije, za najbolji vez proglašen je rad Dafinke Nikolić iz Sokobanje, dok je Nebojša Milošević iz Knjaževca osvojio prvo mesto za očuvanje tradicije starih zanata.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Sokobanje.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Sokobanja u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Sokobanja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Sokobanje i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: