Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 18. 7. 2014.

| Društvo

"Zlatni" matematičar iz Niša odlazi na Kembridž

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Reprezentacija-matematicari.jpg
Svaki član srpskog tima osvojio po medalju (foto: FB strana Matematičke gimnazije)

Zlato koje je Žarko Ranđelović iz Niša osvojio na najvećem svetskom takmičenju iz matematike za srednjoškolce u Kejptaunu potvrda je će Kembridž, gde je već primljen, dobiti izvrsnog studenta.

Godinu dana mlađa učenica iz njegove Gimnazije "Svetozar Marković" Anđela Šarković sa tog prestižnog takmičenja vratila se sa srebrom. I ona će, kaže, najverovatnije pokušati da posle srednje škole studije nastavi u inostranstvu.

Ovo dvoje talentovanih đaka dali su najbolje od sebe na takmičenju gde se nadmetalo oko 500 njihovih vršnjaka iz više od stotinu država.

- Svetsko zlato sam osvojio i prošle godine na olimpijadi u Kolumbiji. Iako su zadaci sada bili za nijansu teži, postigao sam sličan uspeh. Na Kembridž idem kao njihov stipendista, drugačije ne bi ni bilo moguće - kaže Žarko.

Olimpijada Najveće svetsko matematičko takmičenje održano od 3. do 13. jula na Univerzitetu u Kejptaunu (foto: FB strana Olimpijade)Na univerzitetu nadomak Londona, koji zauzima prvo mesto na mnogim listama svetskih visokoškolskih ustanova, on će studirati matematiku. Do sada je najviše izučavao geometriju, ali, s obzirom na to da je ova oblast u većoj meri proučena, veruje da će se u budućnosti opredeliti za izučavanje teorije grafova.

U Srbiju će se vratiti ako proceni da će u njoj biti dobrih uslova za život i rad.

- Ako bude dobrih uslova ovde, doći ću, ako ne, šta je - tu je. Ne želim bogatstvo, već normalan život - kaže Žarko.

Anđela o izboru univerziteta još razmišlja, pred njom je završna godina gimnazije, ali posle ovakvog uspeha na svom prvom svetskom takmičenju, zna da će studirati matematiku.

- To za početak, onda možda i fiziku. Pokušaću negde u inostranstvu. Ovde primećujem da mnogi, pa čak i predstavnici Ministarstva, nisu ni informisani o tome koja su takmičenja najvažnija - kaže Anđela.

Njoj su najzanimljiviji zadaci iz kombinatorike i teorije brojeva, ali kaže da će se na studijama ipak baviti nekom drugom oblašću.

Pokušaće da na sledećoj svetskoj olimpijadi osvoji zlatnu medalju, kakvu je već dva puta donosila sa evropskih matematičkih olimpijada.

I ostala 4 člana srpske reprezentacije iz beogradske Matematičke gimnazije sa takmičenja u Južnoafričkoj Republici vratili su se sa odličjima. Srebrne medalje osvojili su Dušan Drobnjak i Luka Vukelić, a bronzane Ivan Tanasijević Maksim Stokić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    01:46 // 21. 7. 2014.

    Zamolio bih Juzne Vesti da posvete malo vremena i urade reportazu i sa profesorima bez kojih ovi mladi ljudi sigurno ne bi postigli ovakve uspehe. Dok imamo dobre profesore imacemo i dobre ucenike.

  • Dejana Spasic

    18:47 // 20. 7. 2014.

    Da li ste čuli još jednu lepu vest? Na svetskom takmičenju školskih horova u Španiji , hor O. Š.Ratko Vukićević osvojio DRUGO mesto.U SVETU!

  • NEZAPOSLENI DIPL

    03:04 // 20. 7. 2014.

    OD SRCA SVE NAJBOLJE! OVDE BI CEKAO NA BIROU 20 GODINA!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: