Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 12. 3. 2010.

| Društvo

Zloupotrebe u gradskom prevozu u Nišu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Broj neispravnih karata po prevoznicima, februar 2010. godine. Izvor: JP Parking servis

Od 1.100 pronađenih neispravnih karata, čak 1.040 je bilo u Nišekspresovim autobusima, piše u izveštaju za februar koji je gradskoj Upravi podnelo preduzeće Parking servis.

Reč je najčešće o "lokalnim kartama" koje Nišekspres prodaje za linije ka susednim opštinama na kojima voze autobusi ovog preduzeća ili o "internim legitimacijama" koje Nišekspres izdaje svojim radnicima, što nije dozvoljeno, kažu u Parking servisu.

- Prema izveštajima naših kontrolora, često se putnici u Nišekspresovim autobusima pozivaju na legitimacije koje imaju kao zaposleni ili čak i kao članovi porodica zaposlenih - kaže Igor Stojković, rukovodilac službe kontrole u Parking servisu.

Broj putnika bez karte

Broj putnika sa neispravnim kartama

Nišeskpres

330

1.041

Lekon

120

24

Transprodukt

40

10

Ćurdić

25

20

Aerodrom

13

8

Ukupno:

528

1.103

 - Svi naši radnici svakog meseca dobijaju novac za mesečnu kartu u gradskom prevozu. Ako neko od njih taj novac potroši, mesečnu kartu ne kupi a posle koristi službenu legitimaciju kako bi se vozio u gradskom autobusu, to je onda isključivo odgovornost te osobe, nikako Nišekspresa - kaže Dragana Nikolić, menadžer za odnose s javnošću ovog preduzeća. U Nišeskpresu odbacuju bilo kakvu odgovornost i kažu da je i kažu da je očito reč o zloupotrebama pojedinaca. U izveštaju se, recimo, navodi da je 1. februara u autobusu preduzeća Nišekspres, kondukter Milan Branković odbio da naplati kartu putniku tvrdeći da je to sin njihovog radnika iz garaže.

Istovremeno, kontrolori su u Nišeskpresovim autobusima zatekli i najveći broj putnika bez kupljenih karata, i to više od 60% u odnosu na ukupan broj otkrivenih "švercera". Od 528 putnika zatečenih bez karte, 330 je bilo u "crvenim" autobusima.

- Ljudi imaju naviku od ranije, kada nije bilo ostalih prevoznika, da se švercuju u našim autobusima. Nažalost, veliki broj putnika to i dalje radi i to najčešće u špicu, kada je najveća gužva, i u zglobnim autobusima, gde je kontrola nešto teža. Ali, podsećam da je Nišeskpres od početka bio zagovornik što rigoroznije kontrole karata. Pa, svim prevoznicima je to osnovni izvor prihoda - kaže Dragana Nikolić.

Nikolić napominje i da je u Nišeskpresu veoma aktivna služba Unutrašnje kontrole i tvrdi da je bilo i slučajeva da su kondukteri dobijali otkaz zbog samo tri putnika zatečena bez karte.

Ipak, Parking servis podneo je veći broj prijava protiv Nišeskpresa upravo zbog toga što je autobus vozio bez konduktera ili je zatečeno više od deset putnika bez karte, navodi se u Izveštaju.

U ovom preduzeću, kome je grad od početka godine poverio kontrolu gradskog prevoza, napominju da je kontrola sprovedena u samo 4% polazaka autobusa.

"Lokalne karte" ne važe u gradu

U Izveštaju Parking servisa piše da su putnici koji su imali Nišekspresove "lokalne karte" (za linije ka Aleksincu, Merošini, Svrljigu,,.) tvrdili da im je prilikom kupovine karata u ovom preduzeću rečeno da karte važe i za gradski prevoz.

U Nišekspresu ovo demantuju.

Novinar Južnih vesti pozvao je, bez predstavljanja, prodajnu službu Nišekspresa i pitao da li "lokalne karte" važe i u gradskom prevozu u Nišu.

- Ne, za gradski prevoz bi ste morali da kupite posebnu kartu - odgovorio je službenik.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    12:40 // 15. 3. 2010.

    Zašto ovo radi "NIŠEKSPRES" ?
    Ovakvim postupkom "Nišekspres" se trudi da uruši Sistem javnog gradskog prevoza u Nišu.
    Nikako ne mogu da prežale monopol u prevozu putnika koji su imali do uvođenja privatnika.
    Kod ugradnje trekera u autobusima , za praćenje autobusa preko GPS-a, namerno su, samo oni, ugradili trekere tako da rade i kada autobusi nisu na liniji samo da bi preopteretili sistem GPS-a. Evidentirani su autobusi i kada su u garaži (sa ugašenim motorom).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: