Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 8. 4. 2022.

| Društvo

Značajno nalazište ne zaustavlja radove na izgradnji niškog Bulevara, izvođači oštetili lokalitet

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
rimski 5

Drugi deo rimskog vodovoda iz antičkog Naisusa, koji je pronađen pre više od jedne godine na gradilištima na Panteleju, nalazi se u delu nastavka izgradnje nekada Somborskog, a sada Bulevara Svetog Pantelejmona. Arheolozi su na terenu, ali i mašine koje ni nakon otkrivanja nisu prestale sa radom. Dok od Zavoda za zaštitu spomenika još nema odgovora koje mere su preduzeli, građani ukazuju na uništavanje lokaliteta od velikog značaja.

Krajem decembra 2020. godine na dva gradilišta pronađeni su značajni ostaci iz perioda Cara Konstantina, a reč je o rimskom vodovodu čiji je deo nakon dve godine otkriven tokom nastavka izgradnje Bulevara. rimski6 Arheolozi na terenu; foto: T. T.

Za razliku od tada, kada su radovi stopirani zbog arheoloških istraživanja, na novom gradilištu radovi i dalje traju. Mašine su uključene, a deo gde se nalazi vodovod ograđen crveno-belom trakom.

Na terenu su i arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika, ali iz Zavoda ne odgovaraju na pitanja novinara.

Nema odgovora da li su tokom iskopavanja mašine oštetile pojedine delove i zašto, kako je predviđeno zakonom, radovi nisu stopirani.

rimski4 Deo ograđen, ali mašine još rade; foto: T. T. Na kultuno-istorijski značaj, ali i uništavanje te konstrukcije ukazuju i Nišlije.

Izvođači radova su srušili deo zida i nastavljaju da uništavaju lokalitet, to su opeke/cigle. Ovo je vrlo značajan objekat Rimskog perioda. Koliko značajan možete da vidite iz činjenice da postoje samo četiri takva gradska/Rimska vodovoda u Srbiji ( U Sirmijumu, Viminacijumu i dva u Nišu) od kojih je jedan ovaj koji se trenutno uništava - navodi Nišlija.

Podsetimo, "kružni prsten” oko Niša je višegodišnji plan koji je delimično realizovan izgradnjom Bulevara Medijana, Somborskog bulevara i rekonstrukcijom Bulevara cara Konstantina.

Nastavljen je izgradnjom Bulevara Heroja sa Košara i velikim kružnim tokom na Bulevaru Nikole Tesle u koji treba da se uključi i najavljeni Somobrski ili Bulevar Svetog Pantelejmona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Micia

    17:01 // 12. 4. 2022.

    Kada vlast kaže da treba uništiti rimski vodovod, tu Zavod ne sme ništa da kaže. Ako bi hteli da naprave solitere na iskopinama Medijana, mislite da bi Zavod smeo da se suprotstavi. Ni slučajno. Treba da se zna ko je gazda u Nišu

  • Oki

    07:00 // 10. 4. 2022.

    Sramota je sto nas narod nema pojma o istoriji svoje zemlje. Pa Rimljani su bili u ovim krajevima pre Slovwna. Mi smo dosli tek u 6.veku.I to kao ratoborni pagani. A Rimljani su bili hrisćani.. Kako nekad tako i sad. Rušitelji! Toliko o tome.

  • Ivan

    22:14 // 8. 4. 2022.

    Nema veze, iskopace to neki bolji narod...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: