Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 16. 1. 2013.

| Društvo

Zoo park u Donjoj Toponici

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zoo-modus3.jpg

U svom dvorištu, u niškom selu Donja Toponica, Ivan Stanojević napravio je mini zoo park koji je svakodnevno otvoren za sve građane, a ulaz je slobodan.

Park “Zoo modus” postoji dve godine, a njegovi stanovnici za sada su ptice i zečevi. zoo-modus-4

- Iz velike ljubavi prema životinjama došao sam na ideju da napravim mesto koje bi izgledalo kao njihovo prirodno stanište, i gde bih svakodnevno mogao da uživam u njihovom društvu i da to podelim sa drugim ljubiteljima životinja - kaže Stanojević.

Oko ove ideje okupio je i prijatelje iz organizacije “Kobra” iz Donje Toponice, koja se bavi mladima i zaštitom životne sredine. Takođe, savete i stručnu pomoć dobio je i od članova “Zoo Planeta” koji brinu o životinjama.

Ivan o svom trošku nabavlja hranu za životinje i uglavnom sam brine o njima.

- U celoj Srbiji našao sam samo jednog veterinara koji se specijalizovao za lečenje ptica, a on je u Vojvodini. Kada se neka od ptica razboli najčešće se s njim konsultujem telefonom, a da bi postavio dijagnozu, moram da šaljem slike mejlovima  - kaže Stanojević.

Životinje koje su u parku, kupljene su ili nabavljene iz odgajivačnica i zoo vrtova iz Srbije. Među njima su Indijski plavi paun, Crni australijski labud, razne sorte fazana, Egipatske trkačice kao i ukrasne kokoške.

zoo-modus-5 Povremeno ovde borave i životine koje budu povređene ili ugrožene, a nakon njihovog oporavka članovi “Zoo planeta” vraćaju ih u divljinu.

Prema njegovim rečima, planira da tokom godine obezbedi proširenje parka, a Ivan trenutno priprema prostor i za nove životinje, među kojima će biti i rakuni.

Ivan kaže da je park uvek otvoren za sve koji žele da dođu i vide ptice ili se slikaju sa njima, i da ne planira da naplaćuje ulaz jer je uveren da “radost koju pruža ljubav prema životinjama ne može da ima cenu”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Modus

    18:10 // 15. 2. 2013.

    hvala :)

  • Jelena Jovanovic

    12:38 // 17. 1. 2013.

    Bravo, Ivane! Samo napred! Prelepo je ovo sto radis!

  • Tiksi

    14:08 // 16. 1. 2013.

    Prelepo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: