Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 4. 10. 2013.

| Društvo

"Zoo planet": Nišlije nisu navikle na sove

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Zoo-planet.jpg

Niškom Udruženju "Zoo planet" sve češće stižu pozivi Nišlija sa zahtevom da uklone sove iz njihovog dvorišta i blizine "jer im smetaju", kaže predsednik Udruženja Dušan Stojanović na Dan zaštite životinja.

Volonteri ovog udruženja, koji zbrinjavaju divlje životinje, pozivaju na odgovorno ponašanje prema svim bićima i prihvatanje zajedničkog života sa njima. Zbrinjavanje-magarac Zbrinjavanje magaraca 

- Ove sove su se u poslednje 2 godine naselile u centru grada, što je normalno jer se menja eko-sistem. Sela se sve više napuštaju, životinje se otuda spuštaju u grad, jer tu sada ima i više glodara - objašnjava Dušan Stojanović, predsednik "Zoo planeta".

Problem je što neki građani prijavljuju Udruženju da od njihovog huka ne mogu da spavaju, a neki traže da se uklone jer ih se samo boje zbog sujeverja.

- Zato govorimo da moramo da se saživimo sa životinjama, one dele planetu sa nama, pa zato moramo i da im napravimo dovoljno mesta - poručuje Stojanović.

Konji-Medosevac Slobodni konji u MedoševcuDugogodišnji problem u Nišu su napušteni psi i mačke što je, kažu volonteri Udruženja, posledica neodgovornostii vlasnika.

- Neki kupe štene, pa ga puste čim poraste jer im dosadi. Čest problem je to što ih ne paze u teranju, pa se rodi neželjena štenad koja opet završi na ulici. Zato sa Fondacijom za zaštitu životinja sprovodimo akcije za skupljanje novca za sterilizaciju pasa i mačaka, i vlasničkih i napuštenih - kaže Stojanović.

Koliko neodgovornost vlasnika, koji ne sterilišu pse i uz to ne žele da brinu o njihovom potomstvu, direktno utiče na nekontrolisani rast populacije životinja koje žive na ulici u jako lošim uslovima, Stojanović pokazuje statističkiim podacima.

- Za godinu dana, mužjak i ženka imaju potomstvo od 16 pasa, za dve godine taj isti par ima potomstvo od 128 pasa, a pošto se cifra progresivno uvećava, za 3 godine ih bude 512, a za 6, verovali ili ne, čak 67.000 - ističe Stojanović.

On kaže da je slična situaciju i kod mačaka. Jedan par za godinu dana dobije 12 mačiča, za 2 godine potomstvo tog para dostigne cifru od 67 potomaka, za 3 godine ih je 376, a za 8, više od 2 miliona.

Osim toga što gradskim ulicama šetaju napušteni psi i mačke, čest prizor su i napušteni konji. Stojanović kaže da ovim treba da se pozabave komunalna policija i veterinarska inspekcija. zmija-zoo-planet Zbrinjavanje zmija

- Do sada smo zbrinuli 8 konja sa ulica i vratili ih vlasnicima. Slučaje smo prijavili veterinarskoj inspekciji, ali oni, ne samo da nisu sankcionisali vlasnike za nesavesno držanje, nego ih čak nisu ni opomenuli - priča Stojanović.

Dodaje da je poziva za uklanjanje zmija i akcija za njihovo zbrinjavanje ove godine bilo samo 54, a prošle ih je bilo 76.  

Volonterima "Zoo planeta", kojima svako može da se pridruži kontaktiranjem preko stranice na Facebook-u ili porukom na mejl [email protected], iz gradskog budžeta je uplaćeno 100.000 dinara čime plaćaju gorivo na putu do terena. Ostale troškove snose sami i pomoću privatnih sponzora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale Jatak

    22:17 // 4. 10. 2013.

    Ajd sove lete gde hoce, ali zar nije zabranjeno cuvanje stoke u Nisu? I kad bi podnosili prijave za konje, zar ne bi morali (a i trebalo bi) da ih oduzmu ili bar da traze da ih izmeste iz grada?

  • Sonic_Youth

    21:05 // 4. 10. 2013.

    Dobro su se setili da uplate nesto ovi iz grada...
    Bravo za ZOO Planet! Najbolji ste!

  • dragoljub Stamenkovic

    16:06 // 4. 10. 2013.

    Ovih dana neke devojke sakupljaju priloge za sterilizaciju mačaka (od stana do stana). Da li je to neka prevara ?

    • miki

      11:22 // 5. 10. 2013.

      Pa jel su ti dale fiskalni racun?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: