Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 19. 5. 2017.

| Društvo

Zvanično počela da radi “Kuća mogućnosti” u Nišu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Kuća mogućnosti
Može da primi 8 mladih; Foto: JV / V. M.

Mladi koji su bili u hraniteljskim porodicama ili domovima za decu bez roditelja, od sada mogu da stanuju u takozvanoj “Kući mogućnosti”, gde imaju plaćen smeštaj, obroke, časove engleskog jezika i druge radionice, a socijalni radnici im pomažu da nađu posao. Ovaj program treba da olakša mladima osamostavljivanje, a  finansira ga britanska Fondacija za intergaciju mladih.

U “Kući mogućnosti” može da boravi 8 mladih, a kako kaže Tatjana Dražilović iz “Centra Zvezda”, čiji je ovo projekat, uglavnom su to muškarci, jer se “devojke rano udaju”. Oni koji rade plaćaju 3 do 6 hiljada dinara boravak, a za nezaposlene je ceo program besplatan.

Trudimo se da budemo njihova porodica. Čak i ako izađu i pokušaju da nađu stan i posao pa im to ne pođe za rukom mogu da se vrate nazad i da ostanu dok ne uspeju da se snađu. Različite su životne priče, trudimo se da im budemo podrška ostatak njihovog života i ja bih volela da se oni kasnije druže sa nama i prihvate nas kao nekog ko im je bezrezervna podrška - rekla je Dražilovićeva.

Kuća je počela da radi oktobra prošle godine, a nepunih 7 meseci u njoj boravi 20-godišnji Nenad Milutinović iz Požarevca, koji je bio u hraniteljskoj porodici. Kaže da je u Nišu uspeo da nađe bolji posao i da će uskoro da se iseli iz Kuće, jer smatra da može da živi samostalno. Korisnik Kuće mogućnosti Uskoro se osamostaljuje, posle 7 meseci boravka u "Kući mogućnosti"; Foto: JV / V. M.

Nije mi baš bilo sve-jedno kada sam stigao ovde. Ipak sam došao u nepoznati grad. Nisam znao šta ni kako prvih nedelju dana. Posle je bilo drugačije jer je ovde isuviše porodična atmosfera i ne može ni da se oseti da je reč o nekom projektu. Uglavnom učimo da spremamo hranu ili učimo nešto jedni od drugih, a u slobodno vreme pišem pesme - rekao je Milutinović.


"Najviše mladih bez roditeljskog staranja posle 18 godine ostaje na ulici"

Soba u Kući mogućnosti "Kuća" ima mušku i žensku sobu; Foto: JV / V. M.Zasada je u “Kući mogućnosti” 6 mladih, a finansiranje projekta, kažu iz “Centra zvezda”, obezbeđeno je za naredne 2 godine. Ipak se, kažu, nadaju da će obezbediti ovu uslugu i po isteku tog perioda.

Prema podacima ove organizacije, u Srbiji je oko 6.500 dece bez roditeljskog staranja, a godišnje iz sistema socijalne zaštite izađe oko 700 njih.

Samo 3 % ovih mladih ljudi nastavlja školovanje posle završene srednje škole, pa skoro svi izlaze iz sistema socijalne zaštite sa 18 godina. Većina njih po izlasku nemaju dom, porodicu, posao, stalan izvor prihoda niti bilo kakvu ideju za život van neke institucije - navode iz organizacije.

Mladi od 18 do 26 godina mogu da borave u “Kući mogućnosti” 2 godine, ali će, ukoliko ne uspeju da se snađu, a projekat nastavi da postoji, moći da ostanu i duže.

Iz organizacije pozivaju sve firme ili pojedince koji su u mogućnosti da na bilo koji način pomognu njihov projekat. Podsetimo, krajem januara je Nišlija koji je želeo da ostane anoniman, posredstvom Južnih vesti, poklonio više od 150 knjiga "Kući mogućnosti".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stojan ristic

    14:10 // 16. 7. 2017.

    Pravi potez drzavnih organa za decu koja nemogu dalje kroz zivot ,imam dva sina jedan je bio u domu ucenika u Nisu, 9 godina , mogu li deca doci i biti smestena u K ucu mogucnosti dok se snadju za osamostaljivanje poz zelim odgovor ......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: