Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 11. 10. 2010.

| Društvo

"Zvezdice" na horskim susretima u Banja Luci

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Tridesetoro dece Gradskog dečjeg hora "Zvezdice" iz Leskovca bili su gosti tradicionalne međunarodne muzičke manifestacije u Republici Srpskoj - saopštili su danas iz kompanije "Zdravlje Actavis", koja je pomogla boravak u Banja Luci najmlađih umetnika iz grada na Veternici.

Sedmi Banjalučki horski susreti u Crkvi Sv. Trojice i Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banja Luci opravdali su sva očekivanja kako stručne kritike tako i publike koja je tokom četiri dana susreta uživala u koncertima domaćih i gostujućih horova – ocena je stručnjaka.

Organizator Horskih susreta je Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banja Luke, a pokrovitelji festivala su Crkvena opština i Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Kulturni centar Banski dvor. U okviru festivala, koji je ove godine trajao od 6. do 9. oktobra, održano je šest celovečernjih koncerata, devet nastupa ansambala koji neguju izvorno i stilizovano narodno pevanje, kao i tribina na kojij su predstavljeni muzički umetnici, učesnici i gosti festivala.

Predsednik Srpskog pevačkog društva "Jedinstvo" Banja Luka i predsednik organizacionog obora Banjalučkih horskih susreta, protojerej Stavrofor Ratko Radujković, pozdravio je sve učesnike i goste festivala na ceremoniji svečanog otvaranja i blagoslovio ovu veliku horsku svečanost, čije su prvo veče obeležili prvoklasni nastupi horova Eparhija Banjalučka,"Sv. Andrej Kritski" iz Laktaša,"Sv. Platon Banjalučki i SPD „Jedinstvo" Banja Luka.

Svoje pojedinačne nastupe horovi su krunisali zajedničkom izvedjenjem odlomaka iz Mokranjčeve Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog pod dirigentskim vođstvom Nemanje Savića.

Dečji hor "Zvezdice" je svojim nastupom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora izmamio oduševljenje i burne aplauze brojne publike koja nije skrivala očaranost kvalitetom pevanja i neodoljivim nastupom narandžastih"Zvezdica", uz klavirsku pratnju korepetitorke Mirjane Kostić i dirigentsko vođstvo Jelene Cvetković. Dečji horovi "Jedinstvo" i ",Zvezdice" pružili su publici posebno zadovoljstvo zajedničkom horskom interpretacijom Čičkovljevog Skercina uz pratnju flaute, a posle je na bis usledila i pesma "Tamo daleko".

Gostovanje "Zvezdica" u Banja Luci obeležila su i priznanja i pohvale najistaknutijih horskih umetnica, kao što su dirigentkinja hora "Collegium musicum" Darinke Matić-Marović i poznatog dirigenta, pijaniste i kompozitora Aleksandra Vujića, koji je dirigentkinji Jeleni Cvetković uručio Povelju za nastup "Zvezdica" na 7. Banjalučkim horskim svečanostima.

Osim brojne publike koja je imala sreće da uživo prati nastup u Koncertnoj dvorani Banskog dvora "Zvezdice" su predstavljene i najširoj javnosti Republike Srpske u Jutarnjem programu državne televizije RTRS, gde je dirigentkinja Jelena Cvetković istakla najznačajnija domaća i međunarodna dostignuća leskovačkog Dečjeg hora, koji je i ovo veliko iskustvo stekao zahvaljujući velikoj podršci kompanije "Zdravlje Actavis".

Učešće "Zvezdica" na Horskim svečanostima pružilo je priliku za stvaranje snažnih prijateljskih veza između dece iz Leskovca i Banja Luke, čije su porodice tokom trodnevnog gostovanja "Zvezdicama" potpuno otvorile svoje domove i srca.

Gostoprimstvo sigurno ne bi bilo potpuno bez podrške Actavisovog predstavništva u Banja Luci, čiji je generalni direktor Aleksandar Sekulić priredio susret sa "Zvezdicama" u Banskom dvoru i darivao ukusne pakete za srećan povratak u Srbiju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: