Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 10. 2. 2021.

| Društvo

Zvuci harmonike Nišlije na albumu popularne pank-rok grupe u Nemačkoj

Autor:Nikola MitićIzvor:Južne vesti
Đorđe Davidović harmonikaš
Nišlija oprobao harmoniku u pank-rok žanru; foto: BSB Studio;

Nakon što se za Đorđa Davidovića čulo na proglašenjima pobednika na brojnim svetskim takmičenjima, glas o talentu mladog Nišlije stigao je i do nemačke pank-rok grupe Die Toten Hosen, za koju kažu da je u Nemačkoj poznatija od legendarnih Bitlsa. Na poziv frontmena te grupe, priključio se njihovoj turneji, koja je ovekovečena muzičkim albumom. Pandemija virusa korona odložila je dvoranske turneje, pa je sa bendom, sa kojim planira nastavak saradnje, svirao uživo na evropskim radio-stanicama.

Đorđe Davidović se priseća da je prve tonove na harmonici odsvirao sa 5 godina, kao i da su se njegovi tonovi ubrzo čuli i izvan zidova sobe u kojoj je vežbao.

Prve korake u svet muzičkog obrazovanja napravio je u niškoj Srednjoj muzičkoj školi, a ubrzo su stigla i prva priznanja za njegov talenat, jer je, kako kaže, odlikovan "Svetosavskom nagradom" i proglašen najuspešnijim muzičarem za 2013. godinu. Đorđe Davidović harmonikaš Nišlija već snimio dva albuma; foto: Đorđe Davidović/privatna arhiva;

Sa 5 godina sam počeo da se bavim izvornom narodnom muzikom. Kasnije sam u muzičkoj školi krenuo da sviram klasiku. A onda sam na fakultetu, studirajući klasičnu muziku, počeo da izučavam malo i džez. Međutim, život i karijera su me vodili da se oprobam i u drugim žanrovima, pa sam, eto, uspeo da harmonikom dođem i u pank-rok vode. Svirao sam i tango muziku u Beču sa jednim kvintetom - kaže harmonikaš iz Niša.

U međuvremenu pojavljivao se i na svetskim takmičenjima i sa njih se vraćao sa odličjima, od kojih mu je u karijeri najviše pomogla pobeda na Svetskom kupu u juniorskoj kategoriji u Japanu.

Die Toten Hosen Đorđe Davidović Nastupe prekinula pandemija kovida; foto: Floor Berkheimer-Robbers;Moja karijera je baš uzlaznom putanjom krenula nakon pobede na takmičenju u Japanu 2015. godine, gde sam sa kolegom saksofonistom pobedio. 2018. godine sam prvi put upisao studije u Nemačkoj, tačnije, bio sam na programu razmene studenata i tada sam dobio poziv od nemačke pank-rok grupe Die Toten Hosen, koji su u Nemačkoj kultna grupa i poznatiji su od Bitlsa - priča Davidović.

Ponuda je bila da se njihovi hitovi obrade, odsviraju i snime akusticno, a kako kaže, za njega je to bila prilika da ostavi svoj pečat na takvom jednom albumu.

Saradnja sa takvom jednom grupom je san svakog muzičara, pogotovo onih koji žive na nemačkom govornom području. Ja sam negde maja meseca 2019. dobio poziv od frontmena grupe, i onako u nekoj gužvi kada sam se javio nisam ukapirao o kom bendu se radi. Oni su mi objasnili da spremaju 3 koncerta zaredom u Dizeldorfu, da im treba harmonika i da bi prve probe bile krajem maja. Ja sam u žurbi odgovorio da sam zainteresovan, ali da mi detalje proslede na mejl. Tek kad sam spustio slušalicu i kada sam došao sebi, shvatio sam ko me je zvao i sa kim sam dobio priliku da sviram - prepričava taj trenutak.

Đorđe Davidović harmonikaš Iako je kovid odloćio turneju, nekih nastupa je ipak bilo; foto: Enno Kapitza;Navodi i da je sa njima snimio CD uživo na tri koncerta u Dizeldorfu, te da je usledila turneja po Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj na radio-stanicama, na kojima su imali "lajv" koncerte.

Sve to trebalo je da bude uvod u veliku letnju koncertnu turneju 2020. godine, da je kovid kriza nije otkazala. Virus, međutim, nije sprečio ljubitelje pank-rok muzike da kupuju album na kojem je učestvovao i mladi Nišlija, pa je zato nedavno dobio još jedno priznanje.

Pre mesec dana mi je stigla plaketa, na kojoj stoji da se CD, pod nazivom "Alles Ohne Strom", u prevodu "Sve bez struje", koji sam snimio sa njima prodao u više od 100.000 primeraka u Nemačkoj - ponosno kaže Davidović.

Podseća i da je prvi album na kojem se čuju zvuci njegove harmonike izdao 2019. godine sa svojim duom AVIDO pod nazivom Spotlights.

Davidovićeva harmonika čula se i na njegovim nastupima širom sveta - od Severne i Južne Amerike, Kine, Rusije i duž celog evropskog kontinenta. Die Toten Hosen Đorđe Davidović Ostvario saradnju sa bendom, u Nemačkoj poznatijim od Bitlsa; foto: Nathanial Hill;

Svoj instrument, dodaje, ukrstio je sa muzičkim umetnicima iz Bečkog kamernog orkestra i Simfonijskog orkestra MUK Univerziteta. Od domaćih i regionalnih muzičara, nastupao je sa Vasilom Hadžimanovim, trubačima Markom i Bobanom Markovićem, jednom od najpozntijih mladih frulašica Nedom Nikolić, Danom Karić, srpskim umetnikom u Norveškoj Jovanom Pavlovićem, kao i sa velikanima narodne muzike Ljubišom Pavkovićem, Batom Kandom i Petarom Ralčevim iz Bugarske.

Zvukove nota u kućnoj atmosferi često pomeša i sa sestrom, koja takođe svira harmoniku, sa kojom deli muzički gen i za koju kaže da mu je uvek bila podrška.


Nagrade u Srbiji i u svetu

Kada je izašao iz školske klupe u Srbiji, prepričava, upisao je i završio osnovne studije na bečkoj akademiji Music and Arts University of city of Vienna, gde privodi kraju i master studije i tu ne pranira da se zaustavi.

Trenutno mi je ostao samo master rad da predam. Paralelno sam i na specijalističkim studijama u Nemačkoj, u klasi profesorke Mie Miki - kaže Davidović.

plaketa Đorđe Davidović Davidoviću stigla plaketa za prodatih više od 100.000 albuma; foto: Đorđe Davidović;Njegov talenat prepoznat je i na brojnim svetskim takmičenjima, pa se sa nagradama vraćao kao pobednik na Svetskom kupu 2015. godine u juniorskoj kategoriji i sa takmičenja u Japanu, u duo kategoriji sa kolegom saksofonistom iz Čilea.

Pored toga na istom takmičenju smo dobili još 4 specijalne nagrade - dodaje.

Davidović je bio na pobedničkim postoljima i kao drugoplasirani na jednom od, kako navodi, najznačajnijih takmičenja za harmoniku, Internacionalog takmicenja u Španiji, a tada mu je za pobedu falilo 0,07 poena. Treće mesto, dodaje, zauzeo je u Americi na takmičenju M-Prize u duo kategoriji sa saksofonistom sa kojim se proslavio u Japanu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:04 // 10. 2. 2021.

    @Minhen poljubi ti teta Maru

  • Drda

    14:56 // 10. 2. 2021.

    Dečko je primer upornosti, obrazovanja i uspeha, nažalost - ne u svojoj zemlji. Srbija treba da se ponosi ovakvim talentima i da im pruža sve, ali se ovde te stvari ne cene

  • Mara

    13:12 // 10. 2. 2021.

    Bolje da svira po svadbe i veselja iliza bend neke novoj om ponovne pevačice više će da zaradi :)

    • Minhen

      15:29 // 10. 2. 2021.

      Ala si nepismena Maro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: