Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

 • Zemlja

  Na niškom PMF-u predavanje o nastanku i razvoju života na Zemlji

  O različitim gledištima nastanka života, poput “teorije panspermije” prema kojoj život na Zemlji vodi poreklo iz svemira, na predavanju koje se održava 18. januara govoriće profesor Dragan Gajić, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Parking servis

  Nišlije u anketi Stanara najlošije ocenile rad “Parking servisa” i "Toplane"

  U anketi koju je Udruženi pokret slobodnih stanara nedavno objavio, rad javnih preduzeća u Nišu, kako kažu, ocenilo je oko 350 Nišlija, a najviše "kečeva" dobio je "Parking servis", za petama mu je "Gradska toplana", dok su građani koji su glasali najzadovoljniji radom JKP "Naissus" i "Mediana".

  (6) detaljnije
 • Paljenje-svece-za-Olivera-Ivanovica;-foto:-N.-S

  I građani na jugu Srbije odali počast ubijenom Oliveru Ivanoviću

  U znak zahvalnosti za sve što je uradio za Srbe na Kosovu i Metohiji, kako kažu, ali i zato što smatraju da je njegovo ubistvo politički čin, na desetine građana okupilo se u Parku Svetog Save u Nišu, kao i ispred crkava u Leskovcu i Prokuplju, da oda počast lideru Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću, koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici.

  (3) detaljnije
 • aerodrom

  Država ograničava razvoj niškog aerodroma zbog beogradskog

  Niški i druga 2 lokalna aerodroma su zaštićeni ograničenjem na milion putnika u sledećih 12 godina, tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, nije precizirao da li se ovakva “zaštita” odnosi na godišnji broj putnika i da li važi zbirno za sva 3 aerodroma ili samo za niški. Stručnjaci osuđuju da država limitira promet putnika niškom aerodromu.

  (20) detaljnije
 • oliver ivanovic

  Građani juga Srbije pale sveće za ubijenog Olivera Ivanovića

  Nišlije koje žele da odaju počast liku i delu lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću, koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovci, mogu od 19 sati da zapale sveću ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelena u Svetosavskom parku. I Leskovčani su se preko društvenih mreža organizovali i oni će istovremeno paliti sveće ispred crkve Svete Trojice.

  (5) detaljnije
 • Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla"

  Škola preduzetništva za mlade Nišlije

  Studenti iz Kine i Turske, kako najavljuju u omladinskoj organizaciji AIESEC, podučavaće preduzetništvu mlade Nišlije, a mogu se pridružiti svi studenti i učenici, nezavisno do toga na kom su fakultetu ili srednjoj školi. Radionice će početi 22. januara i trajaće pet nedelja, a potrebno je prijaviti se ranije.

  detaljnije
 • Deli prostor

  Tribina “Mehanizmi dezinformisanja na internetu” danas u Nišu

  O lažnim vestima, spinovanju, klikbejt naslovima i prikrivenom reklamiranju, kao i o drugim pojavama na internetu koje negativno utiču na informisanost građana, biće reči na tribini u "Deli" prostoru u Nišu, u utorak 16. januara.

  detaljnije
 • Plivanje za časni krst >Bogojavljenje

  Već prvog dana popunjena sva mesta za plivanje na Bogojavljenje

  Iako je bilo predviđeno da prijavljivanje za plivanje za Časni krst u Nišu traje od 8. do 11. januara, kako kažu u Opštini Medijana, već prvog dana popunjeni su svi kapaciteti. Za tradicionalu trku na Bogojavljenje prijavila se i jedna žena, ali se ona nalazi među rezervama.

  detaljnije
 • Aerodrom Konstantin Veliki Niš

  "Dozvola” države niškom aerodromu da se razvija "najgori primer centralizma"

  Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je država dozvolila niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" da se razvija, iako oduzima putnike beogradskom, iz niške Nacionalne koalicije za decentralizaciju objašnjavaju da je takva izjava Vučića spin, zamena teza i klasičan primer centralizma.

  (29) detaljnije
 • JKP "Gorica"

  Trideseti dan štrajka u “Gorici”, i dalje bez rešenja

  Već mesec dana traje štrajk radnika Javnog komunalnog preduzeća “Gorica” koji svakodnevno obustavljaju rad na sat vremena na niškom Novom groblju. Kažu da nastavljaju dalje, jer njihovi zahtevi još nisu ispunjeni.

  (1) detaljnije
 • zatvor

  Rekonstrukcija leskovačkog zatvora tokom godine

  Iako nije tačno naglasio kada će početi sa radovima, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, rekao je da će u toku ove godine u potpunosti biti rekonstruisan Okružni zatvor u Leskovcu.

  detaljnije
 • granje

  Niko neće da očisti granje koje se danima gomila ispod mosta na Veternici

  Ispod mosta, u blizini Gradske uprave u Leskovcu, u Veternici se može videti gomila grana koje se, kako javlja naša čitateljka, tu skuplja već više od 10 dana. Nadležni prebacuju odgovornost s preduzeća na preduzeće.

  detaljnije
 • plivanje Rastovničko jezero PK foto lj.m.

  Počele prijave za Bogojavljensko plivanje na jugu Srbije

  Jedinstveno plivanje za Časni krst na nadmorskoj visini od 1.200 metara i ove godine održaće se na Vlasinskom jezeru gde se očekuje oko stotinak plivača. Prokupčani će na Bogojavljenje plivati u Rastovničkom jezeru, Svrljižani na Timoku, a u Kuršumliji se, kao i u Nišu, plivanje organizuje na bazenu.

  (2) detaljnije
 • Viši sud Vranje foto i.m.

  Rešavanje sudskih sporova u Vranju od sada i sporazumom

  Kako bi i uz pomoć posrednika stranke dobrovoljno mogle da reše sporni odnos, u vranjskom Višem sudu je oformljena nova info-služba čiji rad treba da pomogne alternativnom rešavanju sudskih sporova.

  detaljnije
 • vuna

  Besplatne radionice pletenja za nezaposlene Nišlijke

  Sve žene koje su trenutno bez posla, a žele da nauče tehnike pletenja i to prstima, kako kažu organizatori, mogu da se prijave na besplatne radionice koje će se održavati od 22. decembra u niškom Američkom kutku.

  (4) detaljnije