Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

 • Foto-aparat

  Niški umetnici drže predavanje o fotografiji

  Oni koji žele da čuju nešto više o tome kako se uči gledanjem, o emotivnom pristupu fotografiji, značaju tehnike u postprodukciji i savremenom pristupu žanrovima, mogu da slušaju predavanje Davorina DInića i Dušana Ivanovića - Nišlija koji se bave fotografijom. Kako najavljuju, o ovim temama govoriće u petak 23. marta od 19 sati u "Deliju".

  detaljnije
 • Vučić

  Vučić kao premijer u Nišu kritikovao porodilje, kao predsednik moli žene da rađaju

  Kada je u oktobru 2016. boravio u Nišu, tada premijer Aleksandar Vučić kritikovao je porodilje koje imaju pravo duže da budu na porodiljskom nego one u Nemačkoj, kao i one koji uzimaju novac “po detetu” pa ne moraju da rade, a sada ih kao predsednik Srbije moli da rađaju i “odrešio je kesu” za žene koje rode treće i četvrto dete.

  (25) detaljnije
 • pita

  Niška “Pitijada” dobrotvornog karaktera

  Tradicionalno nadmetanje znalaca u pravljenju pita, kako kažu organizatori, i ovog puta će biti humanog karaktera, a održaće se u niškoj Kući starih zanata, 21. marta.

  detaljnije
 • vakcina

  Oboleli od morbila u Jablaničkom okrugu uglavnom deca i mladi

  Epidemija malih boginja na teritoriji Jablaničkog okruga još uvek ne jenjava, a u Leskovcu, Vlasotincu i Bojniku, gde je do sada prijavljena epidemija, saopštili su iz Zavoda za javno zdravlje, 242 osobe ima male boginje, dok se za još 68 se čekaju rezultati ispitivanja.

  (3) detaljnije
 • Čaj

  Čajanka za žene u Američkom kutku

  Žene koje žele da razgovaraju na engleskom, uz šolju čaja, mogu to da urade u Američkom kutku u Nišu, u utorak 20. marta od 17:30 do 18:30.

  (2) detaljnije
 • vladika klinicki

  Blagoslov niškog vladike za bogomolju u Kliničkom centru

  Uprava niškog Kliničkog centra dobila je blagoslov vladike niškog Arsenija da se u krugu ove zdravstvene ustanove podigne paraklis, odnosno bogomolja. Iz KC Niš najavljuju da će ona najverovatnije biti sagrađena do kraja 2018. godine.

  (11) detaljnije
 • Žarko Ranković

  Ranković dobio orden, jer je na Infektivnoj napravio sobu za molitve

  Srpska pravoslavna crkva je odlikovala Ordenom Svetog kralja Milutina, infektologa, predsednika Skupštine u Medijani i prvog čoveka niškog SPS Žarka Rankovića, kako kažu u Opštini, a naročito zbog toga što je uredio i opremio bogoslužbeni prostor na Infektivnoj klinici u Nišu.

  (12) detaljnije
 • toponica

  Posle 90 godina renovira se psihijatrijska bolnica u Toponici, pacijentima bučno

  Odeljenja najveće psihijatrijske bolnice u Srbiji počela su da se renoviraju, a prema rečima direktora “Gornje Toponice” Milana Stanojkovića radovi će trajati do kraja ove, pa i sledeće godine. Rekonstruišu se krovovi, podovi, asfaltiraju staze u kompleksu bolnice, a pojedini rođaci pacijenata kažu da buka pravi probleme.

  (4) detaljnije
 • Bratimir Vasiljević

  Bratimir Vasiljević nagrađen za doprinos srpskom vazduhoplovstvu

  Zbog toga što je, kako kaže predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević “genijalan čovek koji je za paraglajderiste inicirao akciju uređenja puta u selu Oreovac”, on je nagrađen Zlatnom plaketom za doprinos srpskom vazduhoplovstu. Iako iza tog projekta stoji Opština Pantelej, Vaseljević je nagrađen kao pojedinac, jer su u Savezu “samo njega poznavali”, a paraglajderisti tvrde da je put i dalje loš.

  (43) detaljnije
 • ulica dragise cvetkovic

  Foto-vest: Deo Ulice Dragiše Cvetković bez trotoara

  Pešaci koji se nađu u Ulici Dragiše Cvetkovića u Nišu, u delu od Sremske ka Ustaničkoj, moraju ići kolovozom, jer trotoara nema. Druga opcija kada je kišovito vreme jeste da hodaju po blatu.

  (5) detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Borci protiv korupcije u Nišu kolektivno podneli ostavke

  Zbog toga što u izradi dokumenta na osnovu koga će se ubuduće rukovoditi borci protiv korupcije učestvuju upravo oni protiv kojih se vode postupci zbog kršenja zakona o Agenciji, ali i zato što se ne poštuju predlozi nezavisnih članova, oni koje je predložio LAF kolektivno su podneli ostavke u Radnom timu za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana.

  (7) detaljnije
 • modna revija

  Humanitarna modna revija za opremanje Dečijeg odeljenja leskovačke bolnice

  Kako bi poboljšali uslove na odeljenju pedijatrije Opšte bolnice u Leskovcu, gde borave najmlađi, modna kreatorka Svetlana Lončar, u saradnji sa Odborom za rodnu ravnopravnost grada, 19. marta u Narodnom pozorištu organizuju humanitarnu modnu reviju.

  detaljnije
 • trg kralja milana

  Rekonstrukcija trga u centru Niša počinje najkasnije na jesen

  Centralni niški trg, koji će biti “proširen” na "bugarski" parking, kej, pa sve do Tvrđave, trebalo bi da počne da se rekonstruiše sredinom godine ili u ranu jesen. Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković dodaje da se čekaju lokacijski uslovi i dozvola za rekonstrukciju mosta, koji je u vrlo lošem stanju.

  (33) detaljnije
 • bulevar

  Heroji sa Košara dobijaju bulevar, a "Leoni" i "Cumtobel" ulice

  Iako je bilo planirano da Nišlije odaju počast glumcu Ljubiši Samardžiću tako što će jednu ulici u Niškoj Banji nazvati po njemu, od te ideje se odustalo, a umesto toga, kako kaže predsednik Komisije za imenovanje ulice, ime srpskog barda poneo je kružni trg kod banjskog šetališta. Pored toga, dodaje, Heroji sa Košara su dobili jedan kilometar bulevara u izgradnji, a ulice "Leoni" i "Cumtobel" biće prilazne saobraćajnice ka istoimenim fabrikama.

  (10) detaljnije
 • okrugli sto

  “Korupcija u Srbiji nije pitanje sudbine već pitanje odluke”

  Godišnje se u vrtlogu korupcije izgubi 400 do 600 miliona evra, tvrde učesnici Okruglog stola o javnoj potrošnji. Ipak, saglasili su se da korupcija nije elementarna nepogoda koja je zadesila Srbiju, već sistemski problem koji se rešava boljim zakonima i osuđivanjem svih koji su "uhvaćeni" u korupciji.

  (8) detaljnije