Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

 • klinicki

  U KC Niš se od korone leče 72 osobe

  Prema informacijama koje je saopštio niški Klinički centar, u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovana su 72 pacijenta kod kojih je potvređen korona virus, što je uvećanje od 23 obolela u odnosu na dva dana ranije.

  (6) detaljnije
 • naselje dubočica

  Gradonačelnik kaže da se odustalo od gradnje u Dubočici, stanovnici poručuju - mala pobeda

  Nakon višemesečnog protesta stanara u naselju Dubočica koji su se bunili zbog plana da između postojećih zgrada “niknu” dve nove, a potom i odlaganja projekta, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sada kaže da se od izgradnje odustalo. Investitoru koji je kupio parcele u tom delu grada ponuđen je povraćaj novca, a Cvetanović kaže da sada čekaju njegov odgovor. Stanovnici ovog naselja i borci za zelenilo kažu da je ovo njihova mala pobeda, ali da će biti obazrivi dok god ne dobiju pisanu odluku o obustavi gradnje.

  (5) detaljnije
 • korona

  Na koronu u Srbiji pozitivno još 67 osoba

  Od 3.644 osobe testirane u poslednja 24 sata u Srbiji na virus korona pozitivno je još 67. Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 11.159. U prethodna 24 sata nije bilo preminulih od posledica izazvanih kovidom, a ukupan broj umrli do sada je 238.

  (3) detaljnije
 • park leskovac

  EU info kutak Niš: Fotografišite omiljeni park i osvojite sadnicu cveća

  Povodom Evropskog dana parkova, koji se obeležava 24. maja, niški EU info kutak organizuje nagradni konkurs "Park za zdravlje", a svi zainteresovani mogu poslati zanimljive fotografije, kolaže, video snimke iz omiljenog parka. Konkurs je otvoren do 5. juna, a prvih 50 učesnika dobiće na poklon sadnicu cveća.

  (5) detaljnije
 • pokreni život

  Za lečenje trogodišnjeg Leskovčanina potrebno još novca

  Još kao bebi, a sada trogodišnjem Viktoru Mitiću iz Leskovca dijagnostifikovana je epilepsija i hemipareza, zbog čega su mu stalno potrebni lekovi i rehabilitacija. Humanitarna organizacija "Pokreni život" organizovala je sakupljanje novca za lekove i terapije i do sada je prikupljeno 115.000 dinara. S obzirom na to da su lekovi i da suma nije dovoljna za jednu terapiju, iz ove organizacije pozivaju građane da pomognu mališanu i doniraju novac.

  (1) detaljnije
 • Klinicki centar stara zgrada; foto: Vanja Keser

  Juče zvanično bez preminulih od korone - dvoje umrlih u KC Niš nisu ušli u statistiku

  Prema zvaničnim podacima Kriznog štaba, 22. maj bio je prvi dan od početka epidemije virusa korona u Srbiji u kome nijedna osoba nije preminula od posledica ove bolesti. Ipak, pojedini zaposleni iz Kliničkog centra Niš Južnim vestima javljaju da su upravo tog dana dve osobe, koje su se tamo lečile od korone, preminule - žena iz Vranjske Banje i muškarac iz okoline Leskovca. Objašnjenja od nadležnih zašto ovi preminili nisu ušli u statistiku nema, jer se niko ne javlja na telefonske pozive.

  (29) detaljnije
 • Zgrada Načelstva Vranje

  Gradski štab u Vranju: Formirani timovi za pojačan nadzor na terenu

  Gradski štab za vanredne situacije Vranju, kako prenose na sajtu Grada, formirao je timove za praćenje stanja na terenu, posebno u fabrikama, prevozu, komunalnim preduzećima, trgovinama, ugostiteljskim objektima, školama i vrtićima. Predložene su i mere kojih bi poslodavci i zaposleni trebalo da se pridržavaju.

  (1) detaljnije
 • klinicki-radnici-foto-vkeser

  Aplauzi i pohvale za radnike KC Niš, ali ne i plata na vreme

  Zaposleni u Kliničkom centru Niš ovog meseca plate nisu dobili na vreme, a kako neki od njih kažu, zarade su kasnile jedino njima, dok su kolegama širom Srbije stigle na vreme. Kašnjenje ih je pogodilo ih jer su ih prethodnih meseci predstavnici države označavali kao one koji su podneli veliki deo tereta u borbi protiv epidemije virusa COVID19, a brine ih i da li će narednih meseci biti dovoljno novca za njihove plate pošto, tvrde, sada ima više zaposlenih od planiranog broja.

  (20) detaljnije
 • heroji

  Delegacija EU poziva građane da prijave heroje u pandemiji virusa korona

  Volonteri, prodavci, komšije, nastavnici koji drže časove na daljinu, policajci, lekari, prodavci, poštari, u jeku epidemije virusa korona nastavili su da rade i ostalim sugrađanima olakašali život, zbog čega će Delegacije Evropske unije u Srbiji, najzaslužnije heroje nagraditi. Oni koji žele, svoje heroje mogu prijaviti do 11. juna, a 10 osoba sa najviše glasova dobiće 2 avionske karte za putovanje u neku od zemalja Evropske unije.

  (7) detaljnije
 • institut niska banja

  Pacijenti pušteni, pa vraćeni u privremene bolnice, sumnjaju u pouzdanost testova

  Nakon boravka u privremenoj bolnici, a onda i otpuštanja posle jednog negativnog testa na kovid 19, građani imaju obavezu da se retestiraju 14 dana kasnije. Ukoliko treći nalaz bude pozitivan, oni se ponovo sele u privremenu bolnicu, što sami ocenjuju kao maltretiranje i sumnjaju u pouzdanost testa, ali nadležni to odbacuju.

  (12) detaljnije
 • basket Prijatelji Brzog Borda Nebojša Kocić Brzi Brod teren basket

  Brzobrođani 100 evra od države daju za uređenje naselja, za sada bez dozvola

  Zapušteni prostor unutar naselja zameniti terenom za basket, teretanom na otvorenom, dečjim mobilijarom i pešačkom stazom, plan je Udruženja Prijatelji Brzog Broda, a novac će se prikupljati iz dobrovoljnih donacija građana od 100 evra državne pomoći koja sleduje svakom pojedincu. Iako su počeli sa betoniranjem terena, dozvole za radove još nemaju, kako sam kažu, ali na nekima rade.

  (17) detaljnije
 • jura

  Kon: U Vranju i Leskovcu bilo propusta, ali to neće uticati na opštu situaciju

  “Ekscesna situacija” - tako je epidemiolog doktor Predrag Kon definisao slučajeve povećanog zaražavanja koronom u Vranju i Leksovcu, ali je naglasio da je situacija pod kontrolom i da neće napraviti opšti problem. Ministar za rad Zoran Đorđević je rekao da ne može da se utvrdi ko je kriv za situaciju u leskovačkoj Juri.

  (5) detaljnije
 • Pijaca Bujkovski most

  Prodaja mešovite robe kod Bujkovskog mosta u Vranju ipak dozvoljena, ali samo subotom

  Nakon što je Robna pijaca kod Bujkovskog mosta za vreme vanrednog stanja uklonjena jer je, kako su nadležni rekli, bila potencijalno leglo zaraze, a na tom prostoru nastao parking, sada je prodavcima dozvoljeno da takozvanu meštovitu robu prodaju samo subotom. Inače, kako sapštavaju iz Grada, kupci na svim pijaca u Vranju moraće da nose zaštitne maske.

  detaljnije
 • policajac policija foto aleksandar kostic

  Raspisan konkurs za 60 policajaca i 76 graničnih policajaca na jugu Srbije

  Do 5. juna zainteresovani se mogu prijaviti za posao policajca u Nišu, Aleksincu, Ražnju, Svrljigu, Doljevcu i Merošini, kao i za posao graničnog policajca na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki". Zainteresovani, kako kažu u MUP-u, imaju mogućnost da se prilikom prijave izjasne za koje radno mesto žele da prođu stručno osposobljavanje.

  (6) detaljnije
 • Prokuplje

  Za žene do 48 godina Prokuplje finansira vantelesnu oplodnju sa 250.000 dinara

  Umesto dosadašnje granice od 45 godina, sve žene sa teritorije Prokuplja koje imaju manje od 48 godina mogu da podnesu zahtev za vantelesnu oplodnju, a novac koji će dobiti za naknadu troškova umesto dosadašnjih 200.000 povećana je na 250.000 dinara.

  detaljnije