Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Na Suvoj planini zvanična delegacija i još vode, meštani kažu još nedovoljno za žednu stoku [video]

Da će Vojska nastaviti dopremanje vode životinjama na Suvoj planini sa još jednim vozilom ugovoreno je danas u Gadžinom Hanu na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i savetodavnih stručnih službi. Ipak, nije precizirano koliko tačno tona, svi navode drugačije brojeve, ali najavljuju dugoročna rešenja i iskopovanja novih izvorišta. Stočari kažu da još nema dovoljno vode za sva grla.

detaljnije
KOVID korona ambulanta Kosta

Još 61 osoba zaražena kovidom u Pirotskom okrugu

Kovidom je, prema poslednjim podacima lokalnog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, zaražena još 61 osoba u Pirotskom okrugu, a najveći broj zaraženih je iz Pirota. Od početka septembra registrovano je 492 slučaja zaraze i od tog broja 88 su učenici.

detaljnije
Čišćenje deponija

Poziv Vlasotinčanima da prijave divlje deponije kako bi bile očišćene

Kako bi očistili celokupnu teritoriju opštine Vlasotince od divljih deponija, poptpredsednik opštine Vladimir Kocić pozvao je građene da preko elektronskog servisa na sajtu Opštine prijave sve deponije koje će biti očišćene u saradnji sa komunalnim preduzećima.

detaljnije
korona

Bez preminulih od korone na jugu Srbije, na lečenju 673 pacijenta

U poslednja 24 sata od kovida je preminuo 31 pacijent u Srbiji, a smrtnih slučajeva nije bilo u kovid bolnicama na jugu gde je na lečenju njih 673. Od ukupnog broja testiranih virus je potvrđen kod još 7.602 građana.

(2) detaljnije
 • Kruševac kovid

  Više od nedelju dana od incidenta u kovid bolnici u Kruševcu inspekcija se ne oglašava

  Prošlog utorka je zdravstvena inspekcija posetila kovid bolnicu u Kruševcu zato što je sredstvo za dezinfekciju dospelo u respirator u crvenoj kovid zoni, a ni posle više od nedelju dana od nadzora nije poznato šta je inspekcija ustanovila, ko je odgovoran što se opasno sredstvo našlo tamo gde nikako ne bi smelo da bude i da li je neko sankcionisan. Na pitanja Južnih vesti još nema odgovora nadležnih ustanova.

  (3) detaljnije
 • komunalna policija

  Uzbunjivač iz Komunalne milicije traži promenu načelnika ili štrajkuje glađu

  Udruženje “Borba 018” podržava uzbunjivača iz Komunalne milicije u Nišu Aleksandra Todorovskog u zahtevima za smenu, kako pišu, nelegalnog rukovodstva. Sam uzbunjivač kaže da insistira na poštovanju zakona i dogovoru sa gradonačelnicom Niša o promeni aktuelnog načelnika. Dodaje da problema u službi ima puno i da su promene neophodne, a ako se ubrzo ne dese najavljuje štrajk glađu od 1. oktobra.

  (14) detaljnije
 • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Doneta nova pravila za prelazak na onlajn nastavu

  Prema novoj odluci Ministarstva prosvete, odeljenja sa 16 učenika i manje prelaze na onlajn nastavu, ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze koronom. Sa druge strane, ukoliko se u odeljenjima sa više od 16 đaka pojave dva zaražena učenika, to odeljenje se deli na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave.

  detaljnije
 • škola

  Osnovci u Pirotu po grupama i sa časovima od 30 minuta, srednjoškolci na onlajn nastavi

  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, škole u Pirotu će od ponedeljka, 20. septembra, promeniti model nastave, pa će se odeljenja osnovnih škola deliti na 2 grupe sa časovima od 30 minuta, dok će srednjoškolci u potpunosti preći na onlajn nastavu. Od početka godine, prema podacima Saveta za zdravlje, 41 učenik pirotskih škola je zaražen virusom korona.

  detaljnije
 • Vozila za gašenje šumskih požara

  U subotu Dan Sektora za vanredne situacije, u gradovima na jugu pokazne vežbe i izložba opreme

  U čast svih vatrogasaca i spasilaca, Sektor za vanredne situacije obeležava svoj dan u subotu, 17. septembra, a u Nišu, Vranju, Pirotu, Prokuplju, Kuršumliji i Blacu će tog dana biti izložen deo vozila i opreme kako bi građani mogli da ih vide, a u planu je i izvođenje pokazne vežbe.

  (1) detaljnije
 • zajednicka vezba SRB SAD 5 foto A.S.

  Stefanović: Potrebno nam je redovno služenje vojske, nama treba još vojnika

  Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je u Nišu da se još ne zna da li će odluka o redovnom služenju vojske biti doneta do kraja godine, ali je još jednom potvrdio da se na tome radi. Mišljenje Generalštaba je, kako kaže, da nam redovni vojnici trebaju, a paralelno se radi na pripremi podzakonskih akata, ali i logistike za prijem ljudstva.

  (32) detaljnije
 • zajednicka vezba SRB SAD foto A.S

  63. padobranska brigada i preko 150 američkih vojnika na zajedničkoj vežbi u Nišu

  “Nebeski most 21” je naziv zajedničke bilateralne taktičke vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koja se održava u NIšu. Američki vojnici, koji su došli iz različitih baza u Evropi, sa svojim srpskim kolegama padobrancima, kako je rekao ministar odbrane Nebojša Stefanović, razmenjivaće iskustva i znanja narednih dana, a cilj je da uči od najboljih vojski na svetu ali i da se Vojska što bolje spremi za mirovne misije.

  (6) detaljnije
 • zavod Leskovac

  Novi skok broja pozitivnih na kovid u Jablaničkom okrugu

  U poslednja 24 sata, od 606 rezultata koji su stigli u leskovački Zavod za javno zdravlje, pozitivnih je 257, što je za čak 50 više nego juče. Po broju novozaraženih i dalje prednjači Leskovac, gde su zabeleženo novih 169 slučajeva zaraze.

  detaljnije
 • kovid ambulanta

  U Nišu i Vranju 452 nova slučaja korone u danu

  Još 337 Nišlija dobilo je pozitivan nalaz na kovid od testiranih 1.166, poslednji su podaci niškog Doma zdravlja. U poslednja 24 sata, u Pčinjskom okrugu su urađena 563 testa, a rezultati pokazali da je njih 209 zaraženo kovidom, a više od polovine su Vranjanci - 115 njih.

  (8) detaljnije
 • Tehnička škola Vlasotince

  Tehnička škola u Vlasotincu dobila opremu za kabinetsku nastavu

  Kako bi učenici imali što bolje uslove u kabinetima, mađarska kompanija koja posluje i u Srbiji, donirala je Tehničkoj školi u Vlasotincu deo operme u vrednosti od 620.000 dinara.

  detaljnije
 • Surdulica

  Bespovratna sredstva za 24 udruženja građana iz nerazvijenih opština sa juga

  Od 33 udruženja građana iz nerazvijenih opština, koliko je dobilo sredstva za realizaciju projekata od javnog interesa, njih 24 je sa juga Srbije. Sa njima su danas, kako navode iz Kabineta ministra zaduženog za unapređenje nedovoljno razvijenih opština, potpisani ugovori u Nišu, a ukupno je opredeljeno 15 miliona dinara.

  detaljnije