Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Urbanistički plan Niša promenjen i stavljen na uvid, visina zgrada sada nedefinisana

Nakon brojnih primedbi predstavnika opozicije i građana na račun trećih izmena generalnog urbanističkog plana Niša (GUP), na ponovljenom javnom uvidu je do 3. decembra novi nacrt ovog dokumenta. Umesto zone stanovanja u visokim objektima planira se zona mešovite namene, a rukovodilac izrade plana Tamara Jovanović kaže da se ovaj nacrt, za razliku od prošlog, ne bavi brojem spratova i visinom, već da se u njemu samo ispituje mogućnost izgradnje višespratnica.

detaljnije
Klinički centar Niš

U kovid bolnicama na jugu Srbije 549 pacijenata, u Srbiji 49 preminulih

U poslednja 24 sata od kovida je preminulo 49 pacijenata u Srbiji, a u kovid bolnicama u Nišu, Vranju, Leskovcu i Kruševcu ukupno je na lečenju 549 ljudi. Od ukupnog broja testiranih, virus je potvrđen kod još 2.180 pacijenata. Nadležni i dalje ne objavljuju podatke o broju preminulih u kovid bolnici Kruševac.

detaljnije
Vlasotinački kuvar

”Vlasotinački kuvar” - čuvar dijalekta i tradicionalnih jela sa juga

Kako bi dobrinela očuvanju starih jela sa juga, ali i karakterističnog govora, Jasmina Mitrović je napisala ”Vlasotinački kuvar”, u kome je kroz razne priče na prizrensko-timočkom dijalektu opisala kako se ranije spremalo i govorilo u Vlasotincu. Prema njenim rečima, kuvar je pokušaj da kroz 30 recepata, ali i mnogo anegdota, pokaže da govor ne sme da bude nikakva prepreka.

detaljnije
kafic

Komunalci ispraznili lokal u Nišu zbog prevelike gužve, objekat zatvoren na jedan dan

Kaznu od 150.000 dinara platiće vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Nišu jer je broj gostiju bio duplo veći od dozvoljenog i taj objekat će biti zatvoren na 24 sata, kažu u niškoj komunalnoj miliciji. Navode i da su tokom vikenda kaznili 8 ljudi jer su ih zatekli bez maske u gradskom prevozu i tržnim centrima.

(14) detaljnije