Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

"Da li se čujemo?" - kako zainteresovati mlade u Nišu za politiku i izbore

O značaju političke participacije, demokratskih procesa, izbornih pravila i društvenog angažovanja, mladi koji imaju između 18 i 24 godine moći će da čuju nešto više na radionici koja će u petak, 19. aprila, od 11 do 15 sati, biti održana u Nišu. Istog dana od 17 sati, u "Deli prostoru", biće održana i tribina “Budućnost koja se čuje: Aktivizam mladih u Srbiji”.

(3) detaljnije
Medicinski fakultet

Kandidat za dekana niškog Medicinskog - stomatolog i član Izvršnog odbora Vulinove stranke

Ako Savet fakulteta usvoji taj predlog, novi dekan Medicinskog fakulteta u Nišu biće Aleksandar Mitić, sadašnji prodekan za nastavu na Stomatologiji i v. d. direktora Klinike za dentalnu medicinu. On je i član izvršnog odbora Vulinovog Pokreta socijalista, iako prema Statutu fakulteta dekan ne može da bude u organu političke stranke, a prema Zakonu to ne sme ni direktor zdravstvene ustanove. Mitić za Južne vesti kaže da će se povući sa svih drugih funkcija ako bude izabran za dekana.

(9) detaljnije
Delijski vis

Nova blokada kružnog toka na putu ka Niškoj Banji - “Nećemo predizborna obećanja, već dela”

Meštani Delijskog visa pred novu blokadu kružnog toka kod Stop šopa ka putu ka Niškoj Banji koja je zakazana za petak, 19. april od 17 do 18 sati još jednom napominju da neće odustati dok se poslednja ulica ne asfaltira. Kažu da ne veruju predizbornim obećanjima gradonačelnice Dragane Sotirovski, već da traže dela.

(2) detaljnije
teretana-foto-sccair

U susret izborima - besplatna teretana, fitnes, odbojka i plivanje za mlade u Nišu

Da će niški srednjoškolci moći da besplatno koriste teretanu, fitnes centar, igraju stoni tenis, odbojku na pesku i plivaju u Sportskom centru "Čair", najavila je gradonačelnica Niša objavom na Fejsbuk profilu. Međutim, više detalja o tome kada će to početi, kako će funkcionisati i da li će đaci moći da koriste sve ove usluge, još uvek nema. Direktorka SC "Čair" kaže, biće ih nakon što se završi prijava.

(2) detaljnije
  • FOTO Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, donacija (1)

    Niški osuđenici sašili uniforme za zaposlene u porodilištu

    Osuđenici koji su prošli sertifikovanu obuku u pogonu Kazneno-popravnog zavoda u Nišu sašili su uniforme za zaposlene na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

    (3) detaljnije
  • Pariske komune (1)

    Pariske komune u Nišu - vlast tvrdi da je "blistava i čista", stanari kažu da ima "repova"

    Zbog radova na postavljanju novog asfalta, među kojima je i ulica Pariske komune, predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić tvrdi da je opština “blistava, čista i umivena”. Dok on ističe da će tim putem nastaviti i dalje, stanari Pariskih komuna kažu da su nakon radova ostali “repovi” - nefugovani ivičnjaci”.

    (9) detaljnije
  • celovar

    U Babušnici organizuju takmičenje u pripremi celovara - čorbe od livadskog zelja

    Ekipe koje žele da se nadmeću u pripremi celovara, čorbe od livadskog zelja u kojoj nema mesa, mogu se prijaviti za učešće u takmičenju "Celovarijada" koje će biti održano 2. maja na babušničkom izletištu "Šanac".

    (8) detaljnije
  • Slaviša Trajković, novi-stari dekan; foto: privatna arhiva

    Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu dobio novog-starog dekana

    Jednoglasno, sa 20 glasova za, prof. dr Slaviša Trajković ponovo je izabran za dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, a među prioritetima u novom mandatu, kako kaže novi-stari dekan, jesu zapošljavanje asistenata, aktivno učestvovanje u međunarodnim naučno-istraživačkim i razvojnim projektima, kao i rekonstrukcija i adaptacija zgrade fakulteta.

    (5) detaljnije
  • Screenshot 2024-04-16 at 14.50.53

    Otkud da Hitna bude kod izvorišta "Medijana" - promenili zonu zaštite, može više da se gradi

    Pre dva meseca izmenjen je Plan generalne regulacije Gradske opštine Medijana, a jedna od novina je umanjenje površine zone neposredne i uže sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja “Medijana”. To znači da je povećana zona šire zaštite u kojoj je moguće graditi, a upravo u toj zoni najavljena je gradnja nove zgrade niške Hitne pomoći. Stručnjak sa Instituta za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjersvo kaže da izgradnja neće ugroziti izvorište, ako se sve uradi po propisima i nakon toga postoji monitoring tog područja.

    (20) detaljnije
  • Milorad Rajčević (7)

    Leskovčanin prvi Srbin koji je proputovao svet, pisao putopise i sakupljao autograme

    Naoružan čvrstom voljom i odvažnošću Leskovčanin Milorad Rajčević postao je prvi Srbin koji je obišao svet početkom 20. veka. Svoja putovanja, započeo je 13. marta 1910. godine, koja je nekoliko puta prekidao zbog ratova u kojima je učestvovao, a za 20 godina kao dopisnik Malog žurnala, proputovao je 70 zemalja i zapisivao svoja iskustva. Njegove zbirke sadrže i stotine potpisa kraljeva, prinčeva, državnih funkcionera i drugih znamenitih ličnosti tog vremena.

    (4) detaljnije
  • psi lutalice hvatanje pasa KOSTA 20 JV

    Milioni iz budžeta zbog napuštenih pasa i mačaka - novac odlazi bez dugoročnih rešenja

    Zbog sve češćih napada napuštenih pasa, godišnje se izdvaja više stotina miliona dinara iz budžeta lokalnih samouprava za odštetu, a samo Niš godišnje plati više od 100 miliona dinara zbog ujeda. Isplaćuju se i odštete zbog udara autom, ali i zbog napada na stada. Bujanovac i druge opštine plaćaju i hvatanje pasa, u okolini Kragujevca i Čačka česti su napadi i na domaće životinje, a u Nišu je skoro milion dinara isplaćeno čak i zbog ujeda mačaka, pa gradonačelnica najavljuje komisije koje će ispitivati da li su ujedi bili lažni i ili građani obmanjuju Grad, dok se i dalje čeka ispunjenje višegodišnjeg obećanja za izgradnju prihvatilišta.

    (17) detaljnije
  • 21. Sajam lova i ribolova

    Lovci i ribolovci sredinom maja sele se u nišku halu "Čair"

    Ljubitelji lova i ribolova moći će od 9. do 12. maja u niškoj hali "Čair" na 22. tradicionalnom Sajmu lova i ribolova da vide novine u ovim sportskim disciplinama.

    detaljnije
  • banovina

    Univerzitet u Nišu bira rektora - za sada tri kandidata u izbornoj trci

    Rok da prijave kandidate za izbor rektora koji bi vodio Univerzitet u Nišu od 1. oktobra 2024. do 30. septembra 2027. godine, Naučno-stručno veće Univerziteta i nastavno-naučna veća 14 fakulteta imaju do 22. aprila, a dosad su kandidati Dragan Mančić, aktuelni dekan Elektronskog fakulteta, Jovan Stepanović, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nebojša Ranđelović, redovni profesor Pravnog fakulteta i državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

    (26) detaljnije
  • Neeksplodirana bomba

    Pronađena korodirana bomba kod NTP-a u Nišu

    Na gradilištu gde će biti izgrađen drugi deo Naučno-tehnološkog parka i neposrednoj blizini tehničkih fakulteta u niškoj Ulici Aleksandra Medvedeva pronađena je neeksplodirana bomba. Iz policije kažu da je mesto pronalaska bombe obezbeđeno.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: