Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 3. 5. 2023.

| Ekonomija

1,4 miliona dinara za suzbijanje krpelja, komaraca i glodara u Aleksincu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
zaprašivanje protiv komaraca komarci 1
Raspisan tender; ilustracija; foto: Stefan Milojković

Opština Aleksinac preko tendera traži firmu koja će do kraja oktobra ove godine obavljati dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i planira da za to izdvoji nešto više od 1,4 miliona dinara. Rok za prijave je 8. maj, nakon čega će Opština odlučiti kome dodeljuje ugovor, a tek nakon potpisivanja ugovora izabrana firma će početi da radi posao.

Kada je reč o suzbijanju krpelja, prema tenderskoj dokumentaciji, to će se obavljati na površini od ukupno 29,3 hektara.

Akcija suzbijanja krpelja na frekventnim zelenim površinama, neformalnim izletištima i lokacijama gde se održavaju kampovi i radionice iz oblasti zaštite životne sredine, nastava i druge aktivnosti u prirodi u 2023. izvršiće se u dva ciklusa u razmaku od najmanje mesec dana između ciklusa na ukupnoj površini od oko 30 hektara - piše u dokumentaciji.

Među lokacijama gde se planiraju tretmani protiv krpelja su gradski park “Brđanka”, kao i ulice Šumatovačka, Maksima Gorkog, Nikole Tesle, Stevana Sinđelića, Milentija Popovića i Vojske Jugoslavije.

Na spisku su i zelene površine oko Više škole za vaspitače, aleksinačko Staro groblje, deo Novog groblja, deo izletišta “Fazanerija”, okolina crkve Svete Trojice, kao i delovi memorijalnih kompleksa Šumatovac i onog u Deligradu.

Tretiraće se i izletište “Jaz”, zelene površine ispred sportske hale i duž Ulice Tihomira Đorđevića od hale do ulaza u Poljoprivredno-tehničku školu. U planu su i dvorišta stambenih zgrada u užem centru, zelene površine oko pijace, kod Doma kulture i druge manje zelene površine.

Prskanje protiv krpelja planira se i u parkovima u Žitkovcu i Aleksinačkom Rudniku, na delu kompleksa u Gornjem Adrovcu, kao i na obalama Moravice i Bovanskog jezera.

Što se tiče komaraca, u planu su tri ciklusa tretmana, na ukupno oko 150 hektara, koji će, kako je navedeno, biti obavljani u večernjim satima. Iz Opštine ističu i da prvi ciklus treba obaviti što pre, a drugi i treći prema dogovoru.

Prskanje protiv komaraca planira se uz Južnu Moravu i uz delove starog korita te reke, kod Gornjeg Ljubeša, u katastarskim opštinama Korman, Ćićina, Trnjane, Aleksinac varoš, Aleksinac van varoš i Rutevac, oko ostataka bare u Prćilovici i kroz Žitkovac do Moravca, u delu Crepanskih rupa, severni deo Bobovišta, kao i južni deo tog naselja uz Južnu Moravu.

Na spisku su i izletište “Jaz”, park “Brđanka”, Ulica Vojske Jugoslavije, kod preduzeća FRAD filteri, Aleksinački Bujmir, Nozrina, Katun, Tešica, Dašnička reka od mosta na putu do železničkog mosta u Grejaču, Vakup i katastarske opštine Bovan i Kraljevo.

Deratizacija je, prema dokumentaciji javne nabavke, predviđena na ukupno 1,5 kilometar obale Moravice, u oko 400 šahtova kanalizacije, u podrumima 100 stambenih zgrada, kao i u ukupno 3.000 domaćinstava.

Tačna procenjena vrednost nabavke je 1.416.667 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    16:40 // 3. 5. 2023.

    Nas izedose krpelji a Babusnica pravi trim staze za vukovi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: