Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 12. 1. 2017.

| Ekonomija

17 miliona evra za opremanje novog Kliničkog centra u Nišu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Klinički centar
Otvaranje do predsedničkih izbora; Foto: arhiva JV

Ministarstvo zdravlja raspisalo veliki tender na kome bi trebalo da se kupi mnogo medicinske opreme - od visokosofisticiranih uređaja poput skenera, magnetne rezonance i rendgena, preko operacionih stolova, bolničkih kreveta, do zavoja i gaza. DSS optužuje da je tender namešten, Ministarstvo demantuje.

Ukoliko sve bude kako je planirano, do 31. marta ove godine novoizgrađeni Klinički centar će dobiti potpuno novu opremu.

Do tada bi trebalo de bude isporučena sva oprema po tenderu koji je Ministarstvo raspisalo krajem decembra prošle godine.

Podsetimo, posle skoro 40 godina od početka gradnje novog Kliničkog centra u Nišu, čiji su rokovi pomerani bezbroj puta, prema ranijim najavama bi sve trebalo da bude završeno do kraja marta 2017. godine.

Novi Klinički centar bi trebalo da ima 17 operacionih sala, Urgentni centar, Centar za operacije, intenzivnu negu, dijagnostiku i radioterapiju.


DSS: Tender namešten i loš

Dragan Maršićanin Maršićanin: Tender namešten; Foto: MC BeogradSamo nekoliko dana nakon što je na sajtu Ministarstva zdravlja objavljena informacija o ovom velikom tenderu, Demokratska stranka Srbije je izrazila sumnju da je posao namešten unapred poznatom izvođaču.

Tender za nabavku opreme za KC u Nišu namešten je, a projektovana oprema koja se kupuje je tehnološki zastarela! pic.twitter.com/7J5JyfRRqR

— DSS (@dsscentar) January 5, 2017

Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin u izjavi za Južne vesti pojašnjava da se to vidi iz načina na koji je tender sastavljen.

Onaj ko nije unapred znao šta će sve biti predmet nabavke nema šanse da za tako kratko vreme ni da pripremi ponudu. To mogu samo oni koji su znali šta će sve biti ubačeno u tender - kaže Maršićanin.

Maršićanin dodaje da stručnjaci sa kojima se konsultovao tvrde da najskuplji deo opreme, skeneri, rendgeni, magnetna rezonanca, zapravo čine zastareli modeli.

Ministarstvo: Sve je čisto, razmišljamo o efikasnosti

Reagujući na tvrdnje DSS, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je nabavka kompletne opreme objedinjena upravo da bi se kupovina ubrzala i uštedeo novac.

Prilikom raspisivanja tendera za nabavku opreme za KC Niš, naručilac se rukovodio principom ekonomije obima, očekivanja jeftinije ponude, a posebno mogućnosti istovremenog i pravovremenog izvršenja celokupnog predmeta javne nabavke, po načelu 'ključ u ruke', a takođe dobija se jedinstveni garantni rok na opremu - kažu u Ministarstvu.

U saopštenju se ne komentariše tvrdnja DSS da se nabavljaju zastareli modeli.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • @Igor

    12:48 // 13. 1. 2017.

    Igore smešan ti je komentar!Pa znaju ljudi da je Prof. dr Zoran Radovanović ozbiljan i odgovoran čovek, ima preča posla, radi punom parom za dobrobit KC Niš kako bi kvalitet usluga lečenja pacijenata i korisnika usluga KC Niš bio na najvećem mogućem nivou! Jednostavno kometarom misliš da si interesantan ljudma, ispade smešan!Kao i ovi iz mase prostih sto stavljaju minuseve takodje govori o njima!

  • Marko

    12:17 // 13. 1. 2017.

    A porodiliste sa opremom i inventarom iz 60-tih godina, sredite prvo porodiliste ako hocete da opstanemo kao nacija, bese skoro menjali vrata i to posle skandala sa zaglavljivanjem, bruka od zemlje.

  • Mirko

    10:21 // 13. 1. 2017.

    U jedan tender upakovani su kompjuteri, informacioni sistemi, kreveti, orrmani, medicinska oprema... Ocigledno je da hoce da eliminisu neke ponudjace...Zakon o javnim nabavkama preporucuje ODVOJENE tendere, a vlast je sve spojila sve u jedan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: