Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:44, 5. 12. 2023.

| Ekonomija

22 miliona evra, a 300 radnih mesta - subvencije za novu “predizbornu” fabriku u Nišu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
fabrike
Neke se nisu ni otvorile, a već najavljuju se nove fabrike; ilustracija; foto: S. V.

Na samom startu predizborne kampanje iz vlasti su najavili da će u Nišu biti otvorena nova fabrika za proizvodnju električnih aparata, ali ova investicija ne dolazi bez podsticaja države. Naime, holandska kompanija "Ariston Climate Solutions" dobiće 22,2 miliona evra subvencije, a u obavezi je otvori pogon do 2026. godine i zaposli 300 radnika do kraja 2027. godine.

Kako stoji u "Ugovoru o dodeli podsticaja za realizaciju investicionog projekta" Republika Srbija je odobrila ukupan iznos sredstava podsticaja u vrednosti od 29,6 % opravdanih troškova ukupnog ulaganja što iznosi 22,2 miliona evra. Subvencija će biti isplaćena u 5 tranši, a prva tranša od 4 miliona evra je već isplaćena.

Da druge strane, "Ariston" mora da uloži najmanje 75 miliona evra.

Korisnik se obavezuje da izvrši direktno ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva do kraja 2026. godine, računajući od dana podnošenja prijave u iznosu ne manjem od 75.000.000 evra, gde najmanje 25% obaveze ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava, odnosno iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć - stoji u u Ugovoru.

Ugovorom se holandski investitor obavezuje i da zaposli najmanje 300 radnika na neodređeno vreme i da ne smanjuje taj broj 5 godina od završetka investicionog projekta.

Vrednost troškova zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu mora iznositi najmanje 72 miliona evra - deo je Ugovora.

Koja je lokacija na kojoj će se graditi nema informacija u Ugovoru, niti odgovara iz Ministarstva privrede.

I dok se nove fabrike najavljuju, još se čeka na otvaranje nekih započetih pogona u Nišu. Još nije zvanično otvorena kineska fabrika Šinju, dok je u toku je izgradnja kineske firme Jusei mašineri, dobavljača Šinju. U industrijskoj zoni ka Niškoj Banji gradi se austrijska fabrika Palfinger, početku izgradnje prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić po čijoj računici je to deveta fabrika koju je on otvorio u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki medijana

    10:05 // 6. 12. 2023.

    Po ko zna koji put vidjeno..daš subvencije, za firmu koja ne pravi finalne proizvode,dodju na gotovo i po isteku 5 godina ..ćao djaci!
    Dokle će žvalča da nas smatra budalama?

  • Abe Car

    06:32 // 6. 12. 2023.

    JV rade za SNS i SPS a kobajagi sve im smeta gazde šta im rade. Ukapirao sam, ispituju reagovanje javnog mnjenja pa to doturaju nalogodavcima. LIČNO, ja sam za BOJKOT glasanja. Za svojih 70 g jednom sam glasao. Za onog, prvog muljavog. I nikad više.

  • gari

    23:03 // 5. 12. 2023.

    22M €, kad se podeli na tih 300 radnika, je oko 74000 € po radniku !!!! Ako recimo dobijaju po 500€, to je oko 140-150 meseci "plate". Pošto strani "investitori" dobijaju celu INFRASTRUKTURU DŽABA, NEPLAĆAJU POREZE, DOPRINOSE ZA PENZIONO, MEDICINSKO, DOCIJALNO I IZNOSE SAV PROFIT IZ ZEMLJE,
    ČEMU ONDA "INVESTICIJA"????
    DA SE KRADUCKA MALO ILI MNOGO, ZAVISI OD FUNKCIJE!!!!
    17.Dec.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: