Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 18. 12. 2023.

| Ekonomija

320 miliona za nerazvijene opštine, većina za izgradnju pijace u Surdulici

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Surdulica
Većina novca za izgradnju pijace u Surdulici; foto: N. P.

Na poslednjoj sednici Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj će 44 opštine u Srbiji koje su izrazito nedovoljno razvijene, a od kojih je čak 23 na jugu, u 2024. godini dobiti 320 miliona dinara kao podsticaj za razvoj, a koje će moći da potroše za komunalnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede ili druge objekte.

Ti podsticaji za 2023. godinu bili su 365 miliona, sada su i manji, a ranije je tu cifru kritikovao i sam ministar Novica Tončev, čije ministarstvo je zaduženo za razvoj nerazvijenih opština.

Realizacija projekata i mera podrške ima za cilj podizanje kapaciteta u oblasti izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata, nabavke opreme od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine i preduzimanja mera u cilju smanjenja siromaštva od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine. Objekti koji su predmet izgradnje, rekonstrukcije i opremanja moraju biti u svojini jedinica lokalne samouprave - piše u Uredbi.

A taj novac podeljen je na tri dela - 220 miliona dinara za unapređenje kapaciteta i za mere u cilju smanjenja siromaštva, za mere podrške opredeljeno je 5 miliona dinara i za taj novac će opštine konkurisati projektima, dok je 95 miliona već opredeljeno i potrošiće se za drugu fazu izgradnje pijace u Surdulici.

Projekte će Ministarstvo za razvoj nerazvijenih opština finansirati u rangu od 30 do 70 procenta, sa maksimalnim učešćem do 7 miliona dinara ili u iznosu do 100%, sa maksimalnim učešćem do 4 miliona dinara.

23 opštine koje će dobiti taj deo novca su na jugu Srbije.

Sredstva koja su opredeljena programom namenjena su za opštine: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava - dodaju iz Vlade.

Za šta će taj novac lokalne samouprave potrošiti znaće se nakon završenih prijava i odobravanja projekata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: