Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 3. 5. 2018.

| Ekonomija

35 radnika niškog aerodroma ostalo bez saglasnosti Vlade za produženje ugovora

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
aerodrom3-D.P
Ima li sve ovo veze sa poklanjanjem aerodroma Državi?; foto: D. P.

Čak 35 radnika angažovanih na opsluživanju putnika, robe i vazduhoplovstva, kako kažu u Javnom preduzeću Aerodrom Niš, ostalo je bez ugovora o radu, jer na zahtev za saglasnost Vlade Srbije za njihovo produženje nisu dobili nikakav odgovor.

Radnicima su ugovori na određeno istekli 1. maja, a pošto je njihovim zapošljavanjem prekoračen zakonski limit koji je 10 % od broja zaposlenih “za stalno”, kako kažu u Aerodromu, za produžek radnog angažmana morali su da dobiju saglasnot Vlade Srbije.

Iako su takvo “aminovanje”, dodaju, dosad dobijali već 3 puta na po 4 meseca, ovog puta se to nije desilo.

Iz Aerodroma je, tvrde, Gradu Nišu upućen zahtev, koji je trebalo da bude prosleđen Vladi Srbije, ali šta se sa njim dogodilo, u ovom gradskom preduzeću kažu da ne znaju.

Aerodrom je Gradu Nišu uputio zahteve na propisanim obrascima 30. marta. Nemamo saznanja o daljem postupanju Grada Niša, koji po Zakonu prosleđuje zahteve Komisiji Vlade. S obzirom da nismo dobili obaveštenje niti rešenje Komisije, 1. maja 2018. godine nisu produženi ugovori o radu za 35 zaposlenih - kažu u Aerodromu.

Zbog novonastale administrativne zavrzlame, kako kažu u Aerodromu, ulažu se veliki napori da se situacija reši i dodaju da se vazdušni saobraćaj bez obzira na to, odvija po redu letenja i nesmetano.

Pitanje da li je gradska vlast uopšte prosledila zahtev za produženje ugovora o radu Vladi Srbiji i šta se dalje sa njim dešavalo, novinari Južnih vesti su mejlom uputili Kabinetu gradonačelnika Niša Darku Bulatoviću. Odgovori se očekuju narednih dana.


Da li je ovaj problem u vezi sa potencijalnim poklanjanjem aerodroma Državi?

Otkako je niška vlast odlučila da na predlog Vlade Srbije pokloni aerodrom Državi, a jedan deo građana se tome usprotivio, oko niške vazdušne luke se niže problem za problemom.

Po pitanju aerodroma svoj sud davali su svi, od predsednika države do pilota Ryanair-a, ali još ne niški odbornici, oni čija će odluka biti konačna.

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” najavila je da će organizovati protest kada gradski parlament bude odlučivao o aerodromu. Jedan od lidera Inicijative Miloš Bošković pozvao je odbornike da ne glasaju za poklanjanje aerodroma državi, a građane da svakodnevno “pritiskaju” odbornike.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd.Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Niški SNS saopštio je da Vučić dolazi u Niš 25. aprila, a da će sednica Skupštine grada biti posle 1. maja, a predsednik gradske Skupštine Rade Rajković rekao je da će datum sednice biti poznat naredne nedelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    10:41 // 4. 5. 2018.

    Vidim krenulo je poboljsanje . Hahaha tako je to dragi moji sugrađani kad nam pravnici vode ekonomiju.

  • Ricardo

    09:08 // 4. 5. 2018.

    Ide u kompletu sa prskanjem odraslih komaraca. Očigledno je da su se nakotili.

  • nikola

    08:58 // 4. 5. 2018.

    Danas u 12h, na ulice!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: