Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 19. 2. 2016.

| Ekonomija

4 ministra odlučuju o sudbini niških radnika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zdravkovic-i-radnici
Zdravković radnici ma saopštio poslednje informacije; foto: JV

Do 29. februara trebalo bi da se znaju spiskovi radnika propalih preduzeća u Nišu, kao i ukupna suma dugovanja koja bi im bila isplaćena, a nakon toga sledi sastanak 4 ministra, kažu pregovarači iz Niša.

29. bi onda, kako kaže većnik Mihajlo Zdravković, uz ministra finansija Dušana Vujovića trebalo da sednu i ministar privrede Željko Sertić, ministar pravde Nikola Selaković i ministar rada Aleksandar Vulin i da zajednički predlože rešenje problema radnika.

Naišli mso na otvorena vrata kod ministra finansija. Neophodno je da se izvrše dodatna preračunavanja kako bi mogao da se predloži adekvatan model za rešavanje problema. Potrebno je da im se ponudi rešenje i da im se kaže da li imaju ili ne pravo da traže svoj novac - kaže Zdravković.

Većnik očekuje da na ministarskom sastanku bude nešto konkretno odlučeno i da bi to trebalo da bude ponuđeno radnicima i Vladi Srbije i da se nakon toga problem rešava.

radnici Okupljeni se nadaju da će sve biti rešeno do izbora; foto: JVNjegovo mišljenje deli i predstavnik radnika Žarko Đorđević koji kaže da je u čitavoj priči najvažnije “da su radnici dobili neki datum”.

Mislim da ovde nije reč o odugovlačenju i da je ministar Vujović shvatio da jednostavno moraju da nas isplate. Oni će utvrditi konačan iznos do 29. februara i tada doneti predlog o isplati - kaže Đorđević.

Iako nije još ozvaničeno, u priču bi trebalo da se uključi i Centar za socijalni rad gde bi se radnici prijavljivali i odakle bi eventualno dobijali novac na osnovu ranijih spikova potraživanja koje je pravila, kako je rekao Đorđević, Agencija za privatizaciju.

Podsetimo, oko 4.500 bivših radnika niških preduzeća EI, MIN, Jastrebac, Građevinar i drugih traži oko 2 milijarde dinara od države na ime neisplaćenih plata i kamata.


Nešić: Kupuju vreme pre izbora

Bivši radnik MIN-a koji već 33 dana štrajkuje glađu Zoran Nešić, kaže da jeste načinjen pomak, ali on i dalje ne veruje u pozitivan ishod razgovora.

Kaže da mu novi sastanci bude sumnju da se namerno odugovlači.

Period od 19. do 29. februara je dug period. I dalje smatram ono što sam govorio i ranije da Radna grupa ono što je trebalo da uradi nije uradila ili je delimično odradila. Ne verujem u ovo i smatram da se kupuje vreme do izbora - kaže Nešić.

Očekuje da se Vlada zbog izbora raspusti početkom marta i da radi u takozvanom tehničkom mandatu i kako kaže, tada neće ni biti mogućnosti da se bilo šta usvoji.

Zato on nastavlja da štrajkuje glađu iako mu je pre neki dan pozlilo i vidno je oslabio. Kaže da ukoliko mu zabrane, štrajk će iz Gradske kuće nastaviti ispred, u šatoru.

Pisma pomoći poslao je na 9 adresa među kojima su i adrese premijera i predsednika države, ali odgovore do danas nije dobio, kako kaže, ni od koga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    08:05 // 20. 2. 2016.

    Ja predlažem da slučaj preuzme Srđan Aleksić,budući gradonačelnik Niša.On će to da reši za tili čas,naročito ako popune pristupnice.

  • Stevan

    17:20 // 19. 2. 2016.

    Potrebno je da im se ponudi rešenje i da im se kaže da li imaju ili ne pravo da traže svoj novac - kaže Zdravković.
    Ma najbolje da im se trazi da uplate novac koji im duguju bivsi poslodavci u ovom slucaju drzavna preduzeca znaci drzava a da smo mi drzava kao sto nismo ti bi verovanto bio na birou a ne da pregovaras o neisplacenim zaradama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: