Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 15. 5. 2023.

| Ekonomija

65.000 evra firmi iz Beograda da izabere i osvetli najnebezbedniji pešački u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
pešački prelaz, niš
Jedan pešački prelaz dobija pojačano osvetljenje; foto: Ljubica Jocić

Zadatak da analizom utvrdi najnebezbedniji pešački u Nišu i uredi ga pojačanim osvetljenjem dobila je beogradska firma Signo DOO koja će za to iz budžeta Grada dobiti 7,6 miliona dinara. Na tender za izradu projekata sa postavljanjem javile su se dve firme, a posao je dobila firma koja prema podacima sa sajta APR-a, postoji od marta 2021. godine, a prosečan broj zaposlenih u 2022. bio je 2.

APR podaci Podaci sa sajta APR-a; foto: printscreen Grad koji ima brojne neosvetljene i nebezbedne pešačke prelaze, prema žalbama građana, dobiće jedan sa pojačanim osvetljenjem, a to će koštati 7.684.200,00 dinara.

Preko tendera je Grad Niš tražio firme koje će prvo analizom utvrditi najnebezbedniji pešački, a potom ga urediti pojačanim osvetljenjem. Pobednik je firma Signo DOO iz Beograda, koja prema podacima sa sajta APR-a, postoji od marta 2021. godine, a prosečan broj zaposlenih u 2022. bio je 2.

Vrednost ugovora sa PDV-om, prema podacima sa Portala javnih nabavki, iznosi tačno 7.684.200,00 dinara.

Na tender se javila još jedna firma - Wolfram iz Beograda koja je dala 7.693.560,00 što je oko 9.000 dinara više, a kriterijum je, prema podacima sa Portala javnih nabavki, bila cena.

Javna nabavka je marta raspisana "na osnovu usvojenog Programa za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na području lokalne samuprave Niš za 2023. godinu od 01.09.2022. godine", a opis je glasio:

Izrada projektno-tehničke dokumentacije i postavljanje osvetljenja na pešačkom prelazu u skladu sa projektom.

Trajanje ugovora ili okvirnog sporazuma je 12 meseci.

Signo doo je ranije dobijala poslove i preko tendera za sanaciju toaleta u školama, ali i za identifikaciju opasnih mesta - ''crnih tačaka'', predlog mera za sanaciju i ispitivanje stavova pešaka o opasnostima i rizicima na pešačkim prelazima u Nišu, kao i izgradnju sigurnog puta od kuće do škole u drugim gradovima.

Podsetimo, iz Grada Niša su rekli da je neophodno smanjiti rizik od stradanja pešaka, ali će stručnom analizom biti utvrđen samo jedan, najnebezbedniji pešački, koji će dobiti novo osvetljenje.

Izabrani pešaki prelaz trebalo bi da dobije četiri čelična stuba sa svetiljkama, a neki od zahteva Grada su da to ne zahteva presecanje asfalta i da postoje senzori koji će detektovati nameru pešaka da pređe ulicu, kako bi se automatski aktivirali svetlosni i zvučni signali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    15:30 // 17. 5. 2023.

    Kako su isključili sijalice po gradu sada je svaki pešački nebezbedan.

  • Pera peric

    10:45 // 17. 5. 2023.

    Najbolje je staviti semafor ali onda ne bi mogli da se tale u ovoj pljackaskoj prevari

  • gari

    13:27 // 16. 5. 2023.

    Za te pare, mogu da naprave aerodromsku pistiu,a ne da "obezbede pešački prelaz!!!!!!
    Biće malo zatvora u Srbistanskoj džamahiriji za svu ovu SNS&Co. BANDU, RUDNICI IMA DA RADE...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: