Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 18. 5. 2023.

| Ekonomija

65.000 evra za "Sigurne puteve od kuće do škole" u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti

Anketiranje dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole, analiza ankete i utvrđivanje najčešće i najugroženije trase, edukacije dece, deljenje promotivnog materija i opremanje signalizacijom puteve, posao je vredan 7.681.980,00 dinara koji će, izborom na tenderu, raditi somborska firma Boja i beogradska Signo koja je ranije izabrana i da za 65.000 evra utvrdi koji je najnebezbedniji pešački prelaz i osvetlii ga.

pešački prelaz, niš
Ankete, promotivni materijali i edukacija za 65.000 evra; foto: Tamara Radovanović

Anketiranje dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole, analiza ankete i utvrđivanje najčešće i najugroženije trase, edukacije dece, deljenje promotivnog materija i opremanje signalizacijom puteve, posao je vredan 7.681.980,00 dinara, piše na Portalu javnih nabavki. Pobednici tog tendera su somborska firma Boja i Signo iz Beograda, ista ona firma koja je ranije izabrana i da za 65.000 evra utvrdi koji je najnebezbedniji pešački prelaz i osvetlii ga.

Na osnovu usvojenog Programa za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na području lokalne samuprave Niš za 2023. godinu Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (KLER) raspisala je javnu nabavku i izabrala ponuđača za nabavku pod imenom "Sigurni putevi od kuće do škole".

Cilj ovog projekta je da se utvrde najčešće trase kretanja dece od kuće do škole i analiziraju potencijalno opasna mesta, koja se dobijaju anketiranjem dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole. Detaljnom analizom anketa, utvrđuju se najčešće i najugroženije trase koje će nakon opremanja, realizacije projekta i edukacije dece učiniti područje bezbednijim za pešačenje dece od kuće do škole - piše u tehničkoj dokumentaciji.

apr screenshot, signo doo Prosečno dva zaposlena za dva velika posla u Nišu; foto: ARP printscreen Dve ponude su stigle, cena je bila kriterijum, a tročlana komisija izabrala je zajedničku ponudu somborske firme Boja i beogradske Signo.

Ova druga je već poznata Nišlijama jer je pobedila i na tenderu da analizom utvrdi najnebezbedniji pešački u Nišu i uredi ga pojačanim osvetljenjem.

Screenshot APR, firma Boja Firma Boja postoji od 1990. godine; foto: APR; printscreen Firma Boja se bavi izradom saobraćajne signalizacije, a od 1990. godine postoji u Somboru. Prema podacima sa APR-a, u 2022. godini prosečan broj zaposlenih bio je 135.

Saradnja somborske i beogradske firme je česta na tenderima sličnih namena u celoj Srbiji, pa su pobeđivali u Pančevu, Gornjem Milanovcu, Kuli...

Zadatak izabranih ponuđača je da pripreme tri vrste ankete i anketiraju ciljne grupe, piše u tehničkoj specifikaciji.

Da bi smo saznali kakve stavove i ponašanja o bezbednosti u saobraćaju poseduju đaci posmatrane škole i kojim se putanjama najčešće kreću od kuće do škole, neophodno je osmisliti i prilagoditi anketu pomenutoj ciljnoj grupi. Da bi smo imali još bolje informacije o bezbednsoti dece u posmatranoj zoni škole, neophodno je osmisliti i prilagoditi anketu koja je namenjena roditeljima anketiranih đaka i nastavnom osoblju posmatrane škole - piše.

Na osnovu ovih anketa, piše u dokumentaciji, potrebno je dobiti informacije o njihovim stavovima o bezbednosti dece u saobraćaju.

Takođe, potrebno je dobiti i mesta koja su po njihovom mišljenju najopasnija po bezbednost dece u saobraćaju u blizini škole i na putanjama koje njihova deca najčešće koriste. Neophodno je da Ponuđač osmisli i pripremi odgovarajuće ankete za svaku pomenutu ciljnu grupu (decu, roditelje i nastavno osoblje), anketira svaku ciljnu grupu posebno, kvalitetno obradi sve prikupljene podatke i prikaže dobijene rezultate - piše.

Nakon izrade projekta, neophodno je postaviti saobraćajnu signalizaciju i opremu puta, a onda slede edukacija dece putem virtuelnog poligona uz prisutvo bar jednog saobraćajnog inženjera i "nabavka i podela promotivno edukativnih materijala".

Kako bi obuka i edukacija dece imala što bolje i trajnije efekte, Ponuđač je u obavezi da obezbedi i organizuje podelu promotivno-edukativnih materijala đacima iz minimalno 2 odeljenja koji prođu obuku na poligonu što će im obezbediti bolju vidljivost u saobraćaju, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti - piše u tehničkoj specifikaciji.

Druga firma koja je dala ponudu i to 11.000 dinara manju, bila je Konkret iz Beograda.

Ugovor je zaključen, prema podacima sa Portala javnih nabavki, 9. maja, a trajaće dva meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niška priča

    14:45 // 18. 5. 2023.

    Sigurni putevi? Ovde je jedino sigurno da će neko da uzme 65.000 + 65.000 evra.

  • Pera

    11:51 // 18. 5. 2023.

    Šta kaže brat sa izgubljenom LK, jel zadovoljan sa cenom?

  • Dubioza

    11:47 // 18. 5. 2023.

    Osvetliti sve sporedne ulice u kojima uglavnom radi svaka peta bandera i ukloniti automobile parkirane duz istih.Konkretno u ulici Dr. Petra Petrovica u Vrezini nema osvetljenja a ulica je pretvorena u auto otpad obzirom da je lokalni auto mehanicar polovinu ulice iskoristio da parkira vozila koja popravlja.Deca pri povratku iz skole moraju da idu zaobilaznim putem kako bi se bezbedno vratila..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.