Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 18. 8. 2021.

| Ekonomija

90 žena iz "Gramera" dobija otkaz zbog smanjene proizvodnje i neće biti novih otpuštanja, kažu iz Opštine Aleksinac

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
gramer
Tvrde da radnice nisu dobile otkaz SMS porukama, već samo poziv da dođu na razgovor; foto: Grammer logo

90 žena zaposlenih u kompaniji Gramer u Aleksincu nije dobilo otkaz kako su su saopštili iz Stranke slobode i pravde, već će ga dobiti 10. septembra, tvrde iz Opštine Aleksinac i dodaju da se od toga 37 njih dobrovoljno prijavilo da ode iz fabrike uz otpremninu. Objašnjavaju da su im iz ove kompanije rekli da je razlog otkaza smanjena proizvodnja i demantuju da će biti dodatnih otpuštanja u Grameru.

Kako navode iz ove opštine, radnice nisu dobile otkaz SMS porukom, kao što su tvrdili iz SSP-a, već poziv da se jave nadležnoj službi u kompaniji.

Napominju da se pozivaju na informacije koje su dobili iz fabrike, dok iz Gramera nisu želeli da govore za Južne vesti.

Iz Opštine kažu da se 37 radnica za otkaz prijavilo dobrovoljno, dok su preostale 53 zaposlene koje više neće raditi u Grameru birane su po određenim kriterijumima kompanije. Dodaju i da nije prvi put da ova nemačka firma, koja proizvodi enterijer i naslone za sedišta za najveće automobilske kuće, otpušta radnike.

2014. godine je smanjen broj radnika za 200, a 2019. Za 150. Isto tako je dolazilo i do novih zapošljavanja usled povećanog obima posla - kažu iz Opštine Aleksinac.

Podsetimo, iz niškog Gradskog odbora SSP-a pre nekoliko dana ukazali su na to da je aleksinački Gramer novi Geoks, te da je 90 žena zaposlenih u ovoj kompaniji, koja je dobile milionske subvencije od države, prošle nedelje dobilo otkaze SMS porukom, kao i da to nisu jedina otpuštanja koja će se desiti u fabrici.


Ministarstvo privrede: Gramer ne dobija više subvencije

Oglasilo se i Ministarstvo privrede sa saopštenjem i kojem navode da kompanija Gramer Aleksinac nema aktivan ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Ovo privredno društvo nije obavestilo Ministarstvo privrede o odlukama poslovanja što i nije ni bilo u obavezi da učini s obzirom na to da su investicioni projekti uspešno realizovani tokom 2013. i 2015. godine, kao i da je period garantovanog ulaganja i zaposlenosti (monitoring) završen 2016. odnosno 2018. godine - navodi se u saopštenju.

Kompanija Gramer je svoju proizvodnju pokrenula pre 14 godina u nekadašnjim halama preduzeća Morava sa 515 radnika, a zatim je 2011. uz subvencije od 4.000 evra uposlila još 211 radnika.

Dve godine kasnije, kompanija je dobila podršku države da otvori još jednu fabriku sa 520 zaposlenih i 7.000 evra subvencija po radnom mestu.

Novi ugovor kojim se kompanija obavezela da će uposliti još 450 radnika potpisan je 2017. godine sa Ministarstvom privrede, a kolike su subvencije dobili za nove radna mesta nije poznato, rečeno je samo da je investicija vredna 4 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    14:08 // 19. 8. 2021.

    Sto samo zene? Dosli Talibani na vlast?

  • Zoki Medijana

    16:32 // 18. 8. 2021.

    Pa usnija je uveliko u kampanji!
    Ništa ne brinite...sada idu obecanja kula i gradova!
    Tako da vi Aleksinčani očekujte dolazak ,,simensa, samsuga, boša itd itd!
    Što veca laž ,to vece verovanje!

  • Torpedo

    16:08 // 18. 8. 2021.

    A, zivot tece dalje, ko da se nista, desilo nije... Sve ove unesrecene, ostale bez parceta hleba, za decu i sebe, glasace za AV, jer "a ko drugi" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: