Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 13. 6. 2019.

| Ekonomija

Aerodrom: Navodi NKD netačni i zlonamerni

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Zaključuju i da se poklanjanje aerodroma državi "bez ikakvog osnova prikazuje u negativnom kontekstu".foto: Davorin Dinić

Da su podaci koje je iznela Nacionalna koalicija za decentralizaciju - da je na niškom aerodromu od kada ga je država preuzela zabeležen gubitak od 13 miliona dinara, da radnici imaju manje plate, a članovi Nadzornog odbora veće naknade, sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u potpunosti demantuju, uz ocenu da su ti navodi netačni i zlonamerni.

Izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju niškog aerodroma, dok su došli iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) analizirali su i zaključili da je u godini kada ga je država preuzela zabeležen prvi gubitak u poslovanju od 2014. godine.

Priznajući da su u 2018. godini bili u minusu, sa niškog aerodroma tvrde da je gubitak od preko 17 miliona dinara zabeležen od početka godine do 15. avgusta, dok je u mesecima nakon što ga je država zvanično preuzela, kako tvrde, ostvarena dobit od preko 4 miliona dinara.

O ovome svedoče kvartalni izveštaji o poslovanju zajedno sa Redovnim godišnjim izveštajem. Svi detalji su dokumentovani u Redovnom godišnjem finansijskom izveštaju, a biće dostupni javnosti nakon njegovog usvajanja u zakonskom roku, do 30. juna 2019. godine. Navedeni izveštaj će sadržati i mišljenje eksterne revizije, koja je u toku, i ukoliko budu bile utvrđene nepravilnosti, biće preduzete mere za sankcionisanje odgovornih za iste - dodaju u saopštenju.


"Plate nisu smanjene, niti je to u planu"

Iz NKD-a su analizirajući izveštaj došli i do zaključka da su u godini poklanjanja vazdušne luke radnici imali 13 % manje plate od planiranog.

Ipak, da zarada nije smanjena niti da je to u planu, tvrde sa Aerodroma, objašnjavajući da prosečna plata zavisi od više faktora - stručne spreme i starosne strukture. Kažu i da je u proseku u 2018. godini radilo 26 ljudi više nego prethodne i da je to zbog povećanog obima posla.

Podaci dati u tabeli koju je NKD objavila, a u vezi sa prosečnom neto zaradom, apsolutno ne govore u prilog tvrdnji o smanjenju zarada zaposlenima u JP “Aerodrom Niš” Niš. Ono što govori u prilog tome da nije bilo smanjenja zarada u 2018. godini je činjenica da cena rada nije bila manja u 2018. godini u odnosu na cenu rada u 2017. godini, tako da zaposleni koji su radili na istim radnim mestima nisu dobili ni manju zaradu - navode u saopštenju.

Demantuju i navode NKD da Nadzorni odbor nije menjao broj članova i tvrde da je umesto 3 sada u ovom organu 5 članova, a objašnjavaju i po kojim odlukama je utvrđena visina naknade za njih. Ipak, ne preciziraju da li oni primaju veće naknade.

Zaključuju i da se poklanjanje Aerodroma "Konstantin Veliki" državi "bez ikakvog osnova prikazuje u negativnom kontekstu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    16:25 // 14. 6. 2019.

    Dolaskom države (bande na vlasti) na aerodrom Niš, očekivali ste šta: povećanje broja letova, renoviranje aerodroma, kargo terminala? Njihov jedini interes je da aerodrom Konstantin Veliki bude ugšen, uteran u stečaj, zatvoren. TAKO I TREBA, JER NIŠLIJE I NEZASLUŽUJU BOLJE! Dozvolili ste da vas banda pljačka, otima, zarad "gazde" iz BG! Samo vi motajte kablove, najsavremenija tehnologija 22. veka

  • Don Kihit

    08:41 // 14. 6. 2019.

    U redu. Vi ih onda demantujte dokumentom o suficitu.

  • Divna

    23:01 // 13. 6. 2019.

    Kako može biti zlonamerno objavljivanje zvaničnog dokumenta javnog preduzeća?! O čemu ovi pričaju?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: