Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 27. 2. 2018.

| Ekonomija

Aerodrom kupuje novo vozilo za odleđivanje aviona, stara nebezbedna

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Ako ne kupe vozilo neće moći da rade u zimskoj sezoni; foto: J. Ć.

Iako je niški Aerodrom "Konstantin Veliki" nedavno dobio sertifikat za bezbednost, na sednici Gradskog veća rečeno je da je oprema koju ovo preduzeće koristi nebezbedna, te je predloženo da se parama svih Nišlija kupi vozilo za odleđivanje aviona od 32 miliona dinara, jer je od dva koja već poseduju jedno staro, a drugo pokvareno.

Na sednici Veća je usvojeno da se osnivački kapital niškog Aerodroma, koji trenutno iznosi 7,9 miliona, uveća za 32 miliona dinara, kako bi moglo da se kupi vozilo za odleđivanje aviona. Kako je pojasnio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, taj novac im se daje na osnovu koncepta razvoja Aerodroma od 2017. do 2022. godine koju je uradila Regionalna razvojna agencija "Jug”.

Od 2018. do 2022. je predviđeno da se za zarade i za operativne troškove na Aerodromu ne izdvajaju sredstva iz budžeta Grada, već samo za kapitalne investicije i za bezbedonosnu opremu. U skladu sa tim, Grad Niš je ove godine opredelio 32 miliona dinara na određenoj poziciji i taj novac će se iskoristiti za kupovinu tog nedostajućeg vozila za odleđivanje - pojašnjava Banđur.

Opravdanje za kupovinu ovakvog vozila je to što na niškom Aerodromu trenutno postoje dva takva vozila, navodi Banđur, ali jedno je staro i kupljeno je još 1971. godine te ne ispunjava standarde, dok je drugo pokvareno. Iako će vozilo koje je u kvaru biti popravljeno, kako kaže Banđur, potrebno je da se kupi novo.

Da, mi dajemo njima pare za kupovinu vozila, ali mi njima dajemo da oni povećavaju svoj osnivački kapital i to je mnogo bolje, jer Aerodrom vredi onoliko koliko mu je osnivački kapital. Mi na taj način povećavamo cenu Aerodroma i mislim da je to mnogo bolja varijanta - kaže Banđur.

Podsetimo, donedavno su se u niški Aerodrom slivali milioni evra iz gradske kase da bi vazdušna luka zaživela, ali su subvencije za plate zaposlenih i ostale troškove ukinute od ove godine, te Grad izdvaja samo za investiciona ulaganja. Fiskalni savet je predložio gradskoj vlasti da smanji trošenje para i prekine trend subvencionisanja, naročito Aerodroma "Kontantin Veliki".


Aerodromska oprema stara, nepouzdana i nebezbedna

Iako je Aerodrom “Konstantin Veliki” nedavno dobio sertifikat za bezbednost, jer “ispunjava najviše operativne i organizacione standarde, kao i standarde iz oblasti bezbednosti vazdušnog saobraćaja”, direktor Vladica Đurđanović je u svom obrazlaganju traženja gradskih para rekao da je oprema stara i nebezbedna.

Aerodromska oprema stara je više od 40 godina što je čini nepouzdanom i nebezbednom za prihvat i otpremu vazduhoplova i putnika. Inspekcijskim nalazom koju su izvršili inspektori svetske vazduhoplovne organizacije ustanovljeno je da je sistem za odleđivanje, odnosno zaleđivanje vazduhoplova koje preduzeće Aerodrom Niš koristi za ovu namenu ne ispunjava standarde - naveo je Đurđanović.

Rekao je i da je odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona “najvažnije za funkcionisanje Aerodroma i bezbednost u zimskim uslovima”, a da se to dosad radilo vozilom za koje je utvrđeno da ne ispunjava standarde, a drugo je neispravno.

U slučaju nemogućnosti korišćenja vozila za odleđivanja i zaštite od zaleđivanja, Aerodrom bi u zimskoj sezoni faktički bio zatvoren za saobraćaj. Zbog toga je potrebno obezbediti vozilo koje ispunjava sve uslove - dodao je Đurđanović.

Ipak, nakon sednice Gradskog veća on nije ostao da novinarima objasni zbog čega do sada takvo vozilo nije kupljeno i kako je Aerodrom dobio sertifikat kojim se garantuje bezbednost, iako nije imao vozila za odleđivanje, što je on sam okarakterisao kao nebezbedno za putnike.


Putnici u nedelju čekali satima, jer se vozilo pokvarilo?

Avion “Ryanair”-a kojim je trebalo da putnici iz Niša lete do Berlina, u nedelju 25. februara, prvo nije ni sleteo u nišku vazdušnu luku i preusmeren je na aerodrom u Sofiji, a putnici kažu da su potom čekali još 3 sata.

Onda smo se ukrcali. Prvo se pokvarila cisterna za gorivo, pa smo čekali drugu. Nakon što je ona došla i obavila svoje, pokvario se kamion za odleđivanje i morali smo da čekamo i njega - kaže jedan od putnika.

Ipak, na sajtu Aerodroma piše da su putnici tog dana duže čekali “zbog složenih meteo uslova”, a Đurđanović je izbegao i pitanja novinara o ovom slučaju - da li su putnici satima čekali zbog snega ili zbog pokvarenog vozila za odleđivanje?

Podsetimo, nedavno je o Aerodromu "Konstantin Veliki" govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a naveo je da su niški i druga dva lokalna aerodroma zaštićeni ograničenjem na milion putnika u sledećih 12 godina, ali nije precizirao da li se to odnosi na godišnji broj putnika. To je bila i jedna od tema debate Južnih vesti, u kojoj je direktor Regionalne razvojne agencije “Jug” Bojan Avramović naveo da je Vučić bio u pravu, pa čak i “da su Nišlije šteta za državu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nixa

    13:48 // 28. 2. 2018.

    20 god. letim sa Sofije i Skoplja. Srećan sam što sada mogu i iz svog grada. Vidim da se ljudi trude i nemam vece zamerke na uslugu. Korisnik sam raznih programa lojalnosti i ne znam koliko imam zarađenih milja.Mogu otvoreno da kazem,da sam 100 puta čekao u raznim avionima i na raznim aerodromima zbog toga što se pokvarila cisterna,odledjivac,nema stepenica, itd.Kupite im novu opremu i bice sve ok

  • Max Vespertine

    13:43 // 28. 2. 2018.

    Ma našle se neke pare, pa da ih properemo malo...

  • Bata Petrović

    10:45 // 28. 2. 2018.

    Krajem prošle godine, sin Danice i Radoslava ( prilikom inauguracije na finkciju gradonačelnika saznasmo i imena njegovih stvoritelja),objavi da od 2018. godine pa nadalje neće biti više subvencija od strane grada jer je Aerodrom KONSTANTIN porastao, postao je veliki i punoletan i da mu više nije potrebno starateljstvo grada. Kad tamo, MEĐUTIM,...!I šta sad sledi za obmanjivanje javnosti? NIŠta!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: