Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 23. 9. 2019.

| Ekonomija

Aerodrom u Nišu postao deo “Aerodroma Srbije”, niško preduzeće pred gašenjem

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
aerodrom
Čim odluči APR nema više JP "Aerodrom NIš"; foto: Vanja Keser

Ugovor o pripajanju je potpisan, Vlada Srbije je dala saglasnost i čeka se samo odluka Agencije za privredne registre kako bi Javno preduzeće “Aerodrom Niš”, skoro 30 godina od otvoranja, i zvanično prestalo da postoji. Njegove ugovore, zaposlene, pa i adresu preuzeli su “Aerodromi Srbije”, koje je osnovala država.

Na adresu Vazduhoplovaca broj 24, trenutno su registrovana 2 preduzeća - JP Aerodrom Niš i Aerodromi Srbije d.o.o.

Uskoro, kako kažu u novoformiranom preduzeću, nakon odluke APR-a, na pomenutoj adresi ostaće samo jedno - ono koje je registrovala država.

Postupak registracije u APR-u se sprovodi u skladu sa Zakonom koji to propisuje i po njemu predviđenim rokovima. Privrednom društvu Aerodromi Srbije doo Niš je registrovano sedište u Nišu, nakon sprovođenja odluke o preseljenju iz Beograda u Niš od 24.06.2019. godine. Pravne posledice statusne promene pripajanja nastaju danom registracije statusne promene u APR-u - kažu u Aerodromima Srbije.

aerodromi srbije "Aerodromi Srbije" se već registrovali; foto: printscreenU ugovoru o pripajanju piše da se gase sve upravljačke funkcije u JP Aerodrom Niš, a u novoformiranom preduzeću kažu da ljudi neće ostajati bez posla, niti će biti novih zapošljavanja.

Aerodromi Srbije doo Niš preuzimaju sva prava i obaveze prema trenutno zaposlenima na aerodromu "Konstantin Veliki“ i oni će nastaviti da obavljaju svoje radne obaveze bez prestanka. Neće biti dodatnih novih zapošljavanja prouzrokovanih statusnom promenom pripajanja - kažu u Aerodromima Srbije.

Ovo preduzeće će, kako kažu, preuzeti i ugovore sa avio-kompanijama koje lete sa niškog aerodroma.

Sva prava, obaveze i odgovornosti iz ugovora koje je zaključilo preduzeće JP Aerodrom Niš, ne samo sa avio-kompanijama, već i sa svim ostalim dobavljačima i korisnicima usluga, prelaze u privredno društvo ,,Aerodromi Srbije” doo Niš koje stupa u ugovorne obaveze na mesto JP Aerodrom Niš - kažu u preduzeću.

Avioni kompanije "Swiss" leteće do jeseni; foto: FB Aerodrom Niš "Konstantin Veliki" Avio-kompanije potpisuju ugovore sa novim preduzećem; foto: FB Aerodrom Niš "Konstantin Veliki"


Skupština ima samo jednog člana iz Vlade i puno ovlašćenja

Novoformirano preduzeće Aerodromi Srbije osnivačkim aktom predvidelo je i osnivanje Skupštine, ali ona će biti nešto drugačija nego inače. Zvaće se Skupština, ali imaće samo jednog člana i to onog kojeg postavi Vlada.

Ona će imati mogućnost da priprema i usvaja planove poslovanja, usvaja finansijske izveštaje, nadzire rad direktora i sa njim potpisuje ugovor o radu, odlučuje o statusnim promenama, donosi izmene osnivačkog akta, odlučuje o raspodeli dobiti, odlučuje o obrazovanju ogranka društva, pa čak i donosi poslovnik o svom radu.

To što će sve pobrojano pod imenom “Skupština” zapravo raditi samo jedan čovek kojeg je imenovala Vlada, u Aerodromima Srbije objašnjavaju statusom preduzeća.

Aerodromi Srbije d.o.o Niš nemaju status javnog preduzeća već status društva sa ograničenom odgovornošću jednočlanog osnivača Republike Srbije, koji ima jednog predstavnika kapitala u Skupštini privrednog društva, u skladu sa osnivačkim aktom - poručuju iz preduzeća.

U sastavu novoformiranog preduzeća je i Aerodrom “Morava” u Lađevcima, ali on nije pripojen matičnom preduzeću kao što je slučaj sa niškim aerodromom, već se vodi kao ogranak. Međutim, u Aerodromima Srbije kažu da to nije primenjeno na niški aerodrom zbog uštede.

Kako je sedište privrednog društva Aerodromi Srbije doo u Nišu, za obavljanje osnovne delatnosti u sedištu društva tj. na aerodromu "Konstantin Veliki“ u Nišu, nije potrebno organizovati dodatne organizacione oblike koje bi proizvele nepotrebne troškove - kažu u Aerodrmima Srbije.

Mihajlo Zdravković Zdravković - novi direktor "Aerodroma Srbije"; foto: JV

Podsetimo, država je, i pored protesta Nišlija, zvanično postala vlasnik niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” u avgustu prošle godine. Preduzeće Aerodromi Srbije osnovano je 2016. godine, a selidbu njegovog sedišta u Niš najavio je u februaru pomoćnik ministarke saobraćaja Zoran Ilić.

U aprilu ove godine za direktora ovog preduzeća imenovan je niški većnik Mihajlo Zdravković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vagabund

    11:08 // 24. 9. 2019.

    Kako je pocelo za 10god Nis ce biti poluprazan grad.

    Mnogo volim svoju zemlju ali mislim da cu da palim odavde. Nema nam pomoci...

    Apolitican sam i ne mesam se, zelim samo da zivim normalno u svojoj zemlji gde postoji zakon. to ovde nije moguce..

    • Niš u srcu

      14:22 // 24. 9. 2019.

      Nemoj da razmišljaš tako negativno veruj mi da i tamo negde preko nije tako sjajno i bajno i tamo se pate možda je malo više love ali brzo se i to potroši, hladno je i klima je totalno drugačija ako misliš na zapadnu Evropu sužen je krug komunikacije jer nas ne fermaju dva posto glavu gore i traži ovde svoju sreću nikako van, pričam ti ovo iz ličnog iskustva Niš je super grad ne menjaj ga!

    • pali buraz sto pre

      13:20 // 25. 9. 2019.

      svuda je bolje, pali sto pre neces se pokajati

  • Nikola

    08:28 // 24. 9. 2019.

    Znaci, mladjani direktor aerodroma je odigro svoju ulogu u zatvaranju aerodroma.

  • Steta

    19:10 // 23. 9. 2019.

    Posle onakve izdaje nislija u skupstini grada i laznih obecanja ministara i ostalih sad sve ide svojim tokom

    • Ouzo

      21:12 // 23. 9. 2019.

      Slaba je uteha,ali tu nema pravih nislija!Ti koji su digli ruku su,poreklom iz: Braljinu,Kravlje,Kopajkosaru,Brijanje,Rozinu,Rautovo,crnogorske i toplicko-blacke cukure,gde medved nosi postu.

    • Dragoljub J.

      10:13 // 24. 9. 2019.

      Nisu svi odbornici izdali. Najveća grupa koja je glasala protiv je ekipa Niške inicijative ako ste pratili skupštinu. Ostali iz opozicije su napustili salu baš kad je trebalo da se glasa ponovo. Kao i da nisu glasali, što je naprdnjacima savršeno išlo na ruku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: