Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 29. 10. 2021.

| Ekonomija

“Aerodromi Srbije” iz Niša ulažu u aerodrom u drugoj državi, koliko novca ide za Trebinje iz Vlade ne otkrivaju

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
avion air serbia, foto aerodrom konstantin veliki
Novac iz Niša pravac Trebinje?; foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

Niš nema svoje avio-preduzeće, ali su zato “Aerodromi Srbije” smešteni u ovom gradu i odatle će se, kako piše u odluci Vlade, kapital ovog preduzeća uložiti u Aerodrom Trebinje. Šta to konkretno znači i koliko para ide u susednu državu, iz srpskog preduzeća ne odgovaraju već više od mesec dana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da je investicija u trebinjsku vazdušnu luku vredna oko 100 miliona evra.

Ova odluka usvojena je na sednici Vlade Srbije još 2. septembra.

Daje se prethodna saglasnost na ulaganje kapitala privrednog društva Aerodromi Srbije d.o.o. Niš u privredno društvo Aerodrom Trebinje d.o.o. Trebinje, Republika Srpska, u skladu sa Odlukom broj 5208/2021, koju je donela Skupština privrednog društva Aerodromi Srbije d.o.o. Niš, na sednici od 9. avgusta 2021. godine - piše u odluci.

odluka Odluka VladePotpisala ju je premijerka Ana Brnabić, ali nema detaljnog objašnjenja koji i koliki to kapital ulaže srpsko preduzeće u aerodrom koji se formalno nalazi u drugoj državi, u inostrantsvu.

Novinari su Aerodromima Srbija više puta slali pitanja o ovoj temi, ali i pored obećanja, odgovori nisu stigli.

Malo pojašnjenje, makar oko cifara, stiglo je od predsednika Aleksandra Vučića nakon njegovog nedavnog sastanka sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Rekao je, prenosi Nova, da su obezbeđena sredstva od 70 miliona evra za izgradnju aerodroma i još 35 miliona za infrastrukturno opremanje.

Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023. godine - rekao je Vučić.

On nije pojasnio da li se taj novac uplaćuje preko Aerodroma Srbije i da li je to taj kapital koji se pominje u odluci Vlade, ali je naglasio da se projektno-planska dokumentacija završava u martu naredne godine i da aerodrom “može da podigne celu Hercegovinu”.

Niš i Trebinje već imaju nešto zajedničko, a to je prvi čovek trebinjske vazdušne luke. Reč je o Mladenu Stankoviću, čoveku koji je bio direktor saobraćaja Aerodroma “Konstantin Veliki”, a koji je postavljen je za direktora novoosnovanog preduzeća Aerodrom Trebinje.


“Nemoguće pratiti novac”

Aerodromi Srbija formirani su pre nekoliko godina nakon što je Grad Niš državi poklonio Aerodrom “Konstantin Veliki”, ali i ugasio svoje javno preduzeće Aerodrom Niš čiji je, paradoksalno, 35. rođendan obeležio pre nekoliko nedelja.

Da je slavljen rođendan nepostojećeg preduzeća, a ne vazdušne luke, pokazuju podaci iz istorije koji potvrđuju da je aerodrom postojao mnogo pre 1986. godine kada je zapravo formirano JP.

Međutim, novoformirano preduzeće nije JP, već društvo sa ograničenom odgovornošću i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju upravo tu vidi problem kada je reč o ulaganju bilo kakvog kapitala u Trebinje.

Problem je taj što je dosta ograničen pristup informacijama od javnog značaja što se tiče forme kakav je d.o.o. U tom smislu dodatno zabrinjava što odluka Vlade ne sadrži nikakvo ograničenje u smislu iznosa investicija koje su tu predviđene. Vlada je time stvorila jedan kanal protoka javnog novca i njegovog isticanja u inostranstvo koje će biti gotovo nemoguće pratiti - kaže Jovanović.

mladen Jovanović kaže da je sve netransparentno; foto: JVBilo bi bolje, kako kaže Jovanović, da je odluka sadržala cifru, sumu novca koju bi Aerodromi Srbije trebalo da investiraju.

Ono što je indikativno jeste da se jednostavno faktički stvara kanal i neka vrsta političkog naređenja da se novac izliva iz zemlje. Niko neće moći da isprati taj put novca - zaključuje Jovanović.

Pored toga, dodaje da Aerodromi Srbije ne ispunjavaju ni obećanja koja su data u vezi sa aerodromima o kojima već brinu (Niš i Kraljevo).

To preduzeće ne ispunjava osnovnu ulogu, a dobija neke nove koje su čak i u ovakvoj monetarnoj situaciji u kojoj smo konfliktne sa njihovom osnovnom ulogom. Preduzeće je kreirano sa idejom da se investira u niški i druge aerodrome u Srbiji, a od svega obećanog niški aerodrom do sada nije video ništa - kaže Jovanović.

Stoje obećanja o novoj zgradi i novim terminalima, najavljena su i velika ulaganja, ali za sada nema realizacije. Čak je Air Serbia, koja je sa svojih 12 linija iz Niša bila prvi ozbiljniji potez novog preduzeća, spala na samo jednu liniju sa najvećeg aerodrom na jugu Srbije.

Iako su svi letovi subvencionisani iz budžeta, ni Aerodromi Srbije, ni prevoznik nisu objasnili zašto ne lete iz Niša, a ugovor je potpisan do 2023. godine.

Podsetimo, razvoj niške vazdušne luke je zaustaljen nakon što je zaživeo kada je nekoliko “low-cost” prevoznika počelo da leti sa “Konstantina Velikog”. U celu priču se umešala država, aerodrom je poklonjen, niško JP ugašeno, a sve pod obrazloženjem da Grad nije mogao da razvija aerodrom.

Kasnije je i sam ministar saobraćaja Tomislav Momirović rekao da zapravo u ugovoru sa Vansijem, koncesionarom beogradskog aerodroma, postoji klauzula koja ograničava broj putnika na ostalim aerodromima u državi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    21:01 // 29. 10. 2021.

    Zasto ne pogledate koliko je nove opreme kupljeno niskom aerodromu poslednje 2 godine? I dalje se zanosite praznim pricama da je aerodrom mogao da bude odrziv - cista neistina. Drzava je intervenisala u poslednji cas, oprema je bila pred raspad, zgrada i pista pri kraju. Da li ce ovaj gospodin kada Aerodromi Srbije izgrade novu zgradu i toranj (da ne gradi ga SMATSA) da se izvini za neistine???

    • Torpedo

      23:23 // 29. 10. 2021.

      Dzaba ti oprema, zgrada ili pista, kad je letova sve manje ! Bice za slikanje !

    • Mika

      08:07 // 30. 10. 2021.

      @Pera - koliko je kupljeno? konkretno navedi.Šta je kupljeno? koliko je plaćeno? ko je sprovodio javnu nabavku i kada? jel bila javna?Kada je toliko nakupovano(čista laž), što ne radi grejanje?

  • qgo

    16:15 // 29. 10. 2021.

    Kako mi je jedan rodjak bio na visoj zrakoplovnoj skoli u Zagrebu pocetkom osamdesetih, znam jedan vrlo zanimljiv podatak iz tog doba. Neverovali ili da, tada su u celom svetu samo 4 (da, cetiri) aerodroma poslovala rentabilno. Svi ostali su imali subvencije. Nisam nesto siguran da se situacija od tada mnogo promenila. Praviti aerodrom bogu iza ledja? Nema logike...

    • ego

      20:49 // 29. 10. 2021.

      @qgo - Ako tvoja logika nije u redu, ne znači da stvarno nije u redu.Ovde se ne radi o rentabilnosti, već o potrebi.Trebinje nije Bogu iza leđa.

    • qgo

      06:49 // 30. 10. 2021.

      @ego Trebinje nije u Srbiji a sve ono sto nije u Srbiji je za nas bogu iza leđa kada su finansije u pitanju. Da pitamo Ginisa da li je cuo za jos neki slucaj da je neko pravio aerodrom u drugoj drzavi? I da se zna: ne radi se o "mojoj" logici vec o LOGICI jer ja mogu da pricam o tome zato sto sam je polozio na faksu a u dvaes marke da nikad neces da pogodis sa kojom ocenom.

  • zzzzz

    14:46 // 29. 10. 2021.

    Aerodrom se ne pravi za dve tri opštine s obzirom na broj stanovnika i blizinu dubrovačkog,mostarskog,tivatskog i podgoričkog ovo je do sada najveći promašaj.Lično mislim da od toga nema ništa u pitanju je samo uzimanje para i populistička propaganda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: