Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 27. 2. 2023.

| Ekonomija

Afera "EPS i tužioci" - šta je ostalo iza "Bauvezen"-a i Trga u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Trg ni posle 4 godine od početka rekonstrukcije, nije potpuno gotov; foto: JV

Mađu 6 osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile EPS za skoro 7,5 miliona dolara, uhapšen je 39-godišnji N. T. bivše odgovorno lice iz "Bauwesen-a“, firme koja je više od dve godine rekonstruisala Trg kralja Milana i za sobom ostavila nezavršen posao za koji će Grad Niš raspisati još jedan tender.

Nakon pet najavljenih i probijenih rokova, rekonstrukcija Trga kralja Milana koja je počela još 2019. godine, zavnično je završena 2021. godine, a za lazarevačkom firmom "Bauwesen" pored finesa koje su radnici naknadno ispravljali, ostao je i jedan nezavršeni deo.

Ukupna vrednost radova na uređenju Trga kralja Milana iznosila je nešto više od 218 miliona dinara sa pdv-om, a kako kažu iz Grada, vrednost izvedenih i priznatih radova je više od 204 miliona dinara sa pdv-om.

Realizacijom bankarskih garancija od firme "Bauwesen“ d.o.o. Lazarevac naplaćeno je 17.905.935,99 dinara. Ta sredstva biće namenjena za angažovanje izvođača radova za otklanjanje utvrđenih nedostataka. Pored ove cifre izvođaču je zbog ugovorenih kazni umanjen iznos za plaćanje za još 5.405.085,00 dinara - naveli su iz Grada.

Navode i da je Javno preduzeće Direkcija za izgradnju Grada Niša je krajem 2022. godine od naplaćenih bankarskih garancija sprovelo javnu nabavku za izbor firme koja će završiti Trg i otkloniti nedostatke koje je za sobom ostavio "Bauwesen", ali je postupak obustavljen jer nijedan ponuđač nije dostavio ponudu. trg kralja milana Pojekat nije sproveden do kraja; foto: Sekretarijat za izgradnju

Dodaju i da je Planom javnih nabavki za 2023. godinu predviđeno još jedno sprovođenje tendera za sanaciju Trga kralja Milana.

Osim građana koji su u više navrata kritikovali dužinu radova, kao i sam rezultat, i opozicija se pridružila kritikama "Bauwesen-a". Iz Narodne stranke nagađaju kakve veze ima sa ministrom Goranom Vesićem koga je poslanici Narodne stranke Miroslav Aleksić i Đorđe Stanković pozvali da kaže ko stoji iza firme, a poziv da ispita sve poslove "Bauwesen-a" uputili su Tužilaštvu.


Odgovorno lice firme "Bauwesen-a" osumnjičeno za malverzacije u EPS-u, a tužiteljka smenjena

Nezavršenih radova od strane "Bauwesen-a" nije bilo samo na niškom Trgu već i u EPS-u, zbog čega je sprovedena akcija hapšenja, nakon koje je Tužiteljka Bojana Savović koja je radila na predmetu tih malverzacija prebačena u drugo odeljenje, dok je na njeno mesto, prema pisanju N1, dovedena Jelena Kocić - tužiteljka koja je vodila slučaj sa naplatne rampe Doljevac.

Premeštajima u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, prethodilo je hapšenje šest osoba koje je naredila tužiteljka Savović, a za koje se sumnja da su oštetili EPS za oko 7,5 miliona dolara.

Kako je saopšteno iz policije, deo uhapšenih osumnjičen je za krivično delo zloupotreba službenog položoja, dok se N. T. i još dvojica osumnjičenih terete za malverzacije od spetembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine. Oni su, kako se sumnja, u tom periodu sačinjavali i overavali dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig“ do Termo-elektrane Kostolac "B“.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima "Italiana Costrucioni s.p.a“ - ogranak Beograd i "Bauwesen“ d.o.o Lazarevac - naveli su iz policije.

Na taj način pričinjena je šteta EPS-u, a osumnjičeni će se naći pred nadležnim Tužilaštvom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JUZN1

    16:33 // 6. 3. 2023.

    Koliko ja vidim na slici jedina firma koja je uradila posao kako treba je Gorica.Onaj deo sa travnjakom i lici na nesto, ostalo je...

  • dr jakov Zlatar

    15:17 // 28. 2. 2023.

    Da se sprovede istraga protiv odgovornih iz Uprave za javne nabavke, tadašnjeg Gradonačelnika, dakle onog koji je bio na dan zaključenja posla, nadzornih organa koji su vršili nadzor i šefa gradilišta, odnosno odgovornog lica izvođača radova.Pa po zakonu svima. Nema druge.Ali nemamo tužioce.Tužilac, po zakonu, može i na osnovu ove vesti da pokrene istragu, ne treba krivična prijava.

  • Dragan

    14:12 // 28. 2. 2023.

    Kome li je palo na pamet da poploca ceo centar kockama, osim ako nije u pitanju procenat ?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: