Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 21. 12. 2021.

| Ekonomija

“Air Serbia” jedini ponuđač za letove iz Niša, posao dobila po procenjenoj ceni plus milion

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
aerodrom konstantin veliki, air serbia, foto aerodrom nis 3
"Air Serbia" iz Niša ka 7 destinacija; foto: Aerodrom "Konstantin Veliki" Niš

Na tender koji je raspisalo Ministarstvo saobraćaja za avio-linije od javnog interesa iz Niša i Kraljeva javila se samo Air Serbia. Ovaj prevoznik je i dobio posao po ceni od 2,8 miljardi dinara za ugovor do 2023. plus milion za 2021. godinu, iako avioni nisu saobraćali po tom ugovoru.

Za ovu namenu je ta suma i bila planirana, a ponuda Air Serbia, kako piše u odluci o dodeli ugovora, baš se uklopila u cifru od 2,8 miljardi uz dodatak još jednog miliona koje će Ministarstvo platiti i za 2021. godinu.

Za partiju 1 - letovi do EU destinacija, avio-prevozniku će biti plaćeno 1.542.400.000 dinara. Za letove do Istanbula i Turske i partiju 2 - 792.200.000, za partiju 3 što su letovi do Tivta u Crnoj Gori - 114.200.000 dinara i realciju Beograd - Niš ili partiju 4 svi građani Srbije će iz budžeta platiti 352.200.000 dinara.

Plan je, kako piše, da plaćanje bude u ratama - 1,4 milijarde u 2022. i isto toliko u 2023, ali Ministartsvo će Air Serbia platiti i dodatnih milion dinara za 2021. iako avioni ne saobraćaju i trebalo bi da krenu od 1. januara 2022.

Ministarstvo finansija dalo je saglasnost za preuzimanje obaveza po osnovu ugovora koji zbog prirode rashoda zahtevaju plaćanje u više godina - Pružanje usluga prevoza na liniji u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, a u skaldu sa Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje prirode rashoda i uslovima i načinu pribavljanja saglasnosti za zaključivanje određenih ugovora koji, zbog prirode rashoda yahtevaju plaćanje u više godina - piše u odluci.

Iako nema preciznog objašnjenja milion za 2021. bi mogla da bude naknada za letove ovog prevoznika koje iz Niša i dalje obavlja ka Frankfurtu na osnovu ugovora iz 2019. a koji nije ispoštovan ni delimično, s obzirom na pandemiju virusa korona.

Odluka o letovima od javnog intersa na osnovu koje je i sklopljen taj ugovor, prestala je da važi 1. novembra ove godine kada su proglašeni novi letovi.

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju („Službeni glasnik RSˮ, br. 22/19 i 74/19) - piše u odluci Vlade Srbije.

Zato ostaje nejasno šta se i kako plaća Air Serbia u 2021, ali činjenica je da će ovaj prevoznik od nove godine imati obavezu da iz Niša leti ka Frankfurtu (Han), Ljubljani, Tivtu, Kelnu, Atini, Istanbulu i Beogradu, s tim što su linije do prestonice Grčke i do Tivta, kako je rečeno, sezonske i biće samo tokom leta.

Iz Kraljeva će saobraćati ka Solunu, Tivtu i Istanbulu.

Podsetimo, sličnu odluku i javnu nabavku Vlada i resorno Ministarsvo sproveli su i pre 2 godine, ali samo za Aerodrom “Konstantin Veliki”.

Tada je u ponudi bilo 12 linija, a taj paket letova dobila je Air Serbia, dok su subvencije bile oko 5 miliona evra godišnje za period od 3 godine.

Brzo nakon početka realizacije ugovora odustalo se od pojedinih destinacija - Budimpešta i Ljubljana, a sve je stalo u martu 2020. godine sa pojavom korone.

Iako su mnogi “low cost” prevoznici obnovili svoje linije iz Niša kada se situacija sa pandemijom primirila, Air Serbia nije. Njeni avioni saobraćaju samo do Frankfurta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Драган Анђелковић

    07:44 // 22. 12. 2021.

    Да ли ће се увести лет од : 1 јануара 2022., Ниш- Гетеборг?

  • Nislija

    18:19 // 21. 12. 2021.

    Zato su nam i uzeli aerodrom, da bi samo oni leteli. Niski aerodrom je zamisljen kao lou kost aerodrom i to je smetalo beogradu, zato više nije niški

    • Alex

      18:59 // 21. 12. 2021.

      Aerodrom će biti vraćen Nišu i to je jedan od zadataka novih vlasti. Budite apsolutno sigurni.

  • Stanko

    18:12 // 21. 12. 2021.

    Setite se samo farse za vreme onog prvog talasa izmisljenog virusa kad su iz Kine dovozili papirne maske i to na sedistima aviona. Neka lupa minuse ko hoce za komentar ali misljenje ljudi kojima tu nista nije bilo cudno mi nije ni bitno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: