Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:24, 18. 4. 2018.

| Ekonomija

“Ako aerodrom ode Državi, Niš bi mogao da plaća odštetu avio-kompanijama"

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
protest-aerodrom-vanjakeser.jpg
Prete li gradskoj kasi penali zbog vlasti?Foto: Vanja Keser

Predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom” upozoravaju da Gradu prete ogromne kazne zbog otkazivanja ugovora sa prevoznicima koji lete sa niškog aerodroma. Tvrde da će svi ugovori postati praktično ništavni, ukoliko se Javno preduzeće Aerodrom Niš ugasi i aerodrom preuzme Republika. Zbog toga bi “low cost” kompanije mogle da traže odštetu.

Da bi zajednička kasa svih građana Niša mogla biti oštećena, upozorava Mladen Jovanović, jedan od lidera Inicijative. Odšteta bi bila naplaćena, kako kaže, iz gradskog budžeta.

"Low cost" prevoznici imaju ugovore sa JP Aerodrom Niš koji važe do 2021/2022. godine. Kako poklanjanjem aerodroma centralnom nivou vlasti JP Aerodrom Niš može da ostane i bez piste i bez svih prava i sertifikata, svi aktivni ugovori će praktično postati nevažeći.Veliko je pitanje da li će Ryanair i Wizz Air sklopiti nove ugovore sa budućim centralizovanim operaterom, najverovatnije Aerodromima Srbije d.o.o - kaže Jovanović.

VAK-1637 Atmosfera na protestu kroz objektiv Vanje Kesera Politika ove obe kompanije, kako kaže Jovanović, je da izbegavaju poslovanje sa aerodromima koji su vlasništvu centralnog nivoa vlasti.

Ali još više zabrinjava činjenica da bi ovi operateri mogli da traže finansijsku kompenzaciju zbog jednostrano raskinutog ugovora, jer je odlukom Države, ugovorna strana (JP Aerodrom Niš) praktično ugašena - navodi Jovanović.

Te pare od odštete bi ovim kompanijama omogućile da, bez rada i rizika, ostvare veliku dobit.


Traži se mišljenje Evropske unije, beogradska koncesija krši konkurentnost?

Ugovor sa Vansijem o koncesiji beogradskog aerodroma i dalje je tajan, a predstavnici vlasti govore da je država pristala na izvesna ograničenja za ostale srpske aerodrome. Time je, kaže Jovanović, država omoguila da Vansi utiče na koncesione i tenderske akte, a i na poslovanje niškog aerodroma. Vansi je suvlasnik koncesije za prištinski aerodrom, pa Jovanović zaključuje da je Aerodromu “Adem Jašari” niški aerodrom “jaka konkurencija”.

Kako su sva ova postupanja potpuno suprotna pravilima o konkurentnosti EU u saobraćaju, inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ će zahtevati hitnu ekspertizu i reviziju ugovora o koncesiji od strane Direktorata za konkurentnost pri Evropskoj komisiji - objašnjava Jovanović.

Podsetimo, Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” najavila je protest za 25. april, ali ne i "kontramiting". Tada u Niš, po najavama SNS, dolazi Aleksandar Vučić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    23:58 // 20. 4. 2018.

    A,onda sledi izjava-za dobrobit nislija!

  • Nislija

    10:36 // 19. 4. 2018.

    Redakcijo, objavite ovo !

    https://www.danas.rs/ekonomija/ne-damo-niski-aerodrom-20-aprila-odgovara-na-fejsbuku/

  • Milan

    10:32 // 19. 4. 2018.

    ja se iskreno nadam ovom scenariju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: