Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 1. 10. 2012.

| Ekonomija

Amerikanci kreću sa gradnjom 2013. godine

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, E-kapija
Bubanjski heroji
Ovako bi sve trebalo da izgleda

“Clean Earth Capital”, američka kompanija koja je kupila kompleks nekadašnje kasarne Bubanjski heroji, sa radovima kreće 2013. godine.

Kao što su najavili, gradiće se multifunkcionalni kompleks sa poslovnim i stambenim prostorom, hotelom, teniskim terenima, šoping centrom i drugim pratećim sadržajem.

Prema rečima direktora i suvlasnika kompanije Filipa Beja, prva faza izgradnje trebalo bi da krene početkom sledeće godine rušenjem starih objekata na toj lokaciji, nakon čega će uslediti infrastrukturni radovi.

Izgradnja zgrada bi takođe trebalo da počne tokom 2013. a čitav kompleks bi trebalo da bude završen za 10 ili 12 godina.

- Najverovatnije je da ćemo imati četiri ili pet različitih faza izgradnje, ali to ćemo odrediti kasnije. Ovo je veoma veliki i vodeći razvojni projekat za grad. Moramo ga planirati na održiv način, tako da se projekat ove veličine može smestiti u obrasce rasta Niša. Što se tiče planiranog završetka svih faza izgradnje, još je nemoguće pričati sa sigurnošću o tome zbog veličine ovog projekta. Ako budemo previše ubrzali proces, rizikujemo da uništimo tržište i da gradimo ispred potražnje – kaže Bej.

Kompanija “Clean Earth Capital” kupila je zemljište nekadašnje kasarne Bubanjski heroji površine 15 hektara za 1,5 milona evra.

Prema rečima direktora Niš i prostor nekadašnje kasarne na Bubnju nije bio slučajan izbor.

- Pratio sam dešavanja u Nišu tokom mnogo godina. Niš je istorijska raskrsnica puteva još od vremena Rimljana, kao i grad sa istorijom talenata za inženjerstvo, odličnih poljoprivrednih proizvoda, koji se gaje u njegovoj blizini, a u poslednjih nekoliko godina, i meta ozbiljnih direktnih stranih investicija. Međunarodne kompanije kao što su "Philip Morris", "Benetton", "Daytec" iz Italije, "Yura Tech" iz Koreje i mnoge druge su pretvorile Niš u svoj proizvodni centar. Odabrao sam lokaciju Bubanjski heroji zato što je centralna, kao i zbog toga što ima dosta starog drveća na njoj. Ova kombinacija obezbeđuje uspeh tokom vremena – rekao je Filip Bej.

Glavni projekat kompleksa bi, prema najavama Beja, trebalo da bude gotov do kraja oktobra, a na njemu rade vodeće svetske projektantske firme.

Ipak, direktor ističe da će za igradnju kompleksa biti angažovana uglavnom domaća građevinska operativa. Cilj kompanije je, kako kaže Bej da se otvore nova radna mesta i stvore prilike za lokalne kompanije u svakom trenutku.

Kada je reč o stambenom delu kompleksa prvo bi trebalo da budu izgrađeni stanovi za penzionisane pripadnike Vojske Srbije, što je predviđeno ugovorom, a nakon toga će biti izgrađeno pet različitih stambenih delova.

Ukupna površina stambenih jedinica će iznositi više od 100.000 kvadratnih metara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    08:47 // 2. 10. 2012.

    Ko bi reko cuda da se dese...glasi stih jedne veoma popularne pesme omiljene naseg premijera.

  • Nemanja

    08:12 // 2. 10. 2012.

    Meni je važnije pitanje kada završavaju, a ne kada počinju!

  • Nidza

    00:50 // 2. 10. 2012.

    1,5 miliona evra/ 1500 ari = 1000 e/ar. Jel zna neko koliko je inace centar jednog ara u sirem centru grada? :)

    • vlada

      01:16 // 2. 10. 2012.

      Na toj lokaciji ne ispod 10.000 evra/ar ali koliko sam ja razumeo investitor ima obavezu da pored te cene (1.000/ar) izgradi i određen (ne mali) broj stanova za vojsku. Tako da AKO se ugovor ispoštuje neće biti poklonjeno.

    • Predrag Blagojevic

      01:47 // 2. 10. 2012.

      1,5 miliona evra je cifra u novcu. Ostatak do 12 miliona evra Gradu plaćaju u nekretninama i to po ceni od 520 evra po kvadratu. Tako je bar predviđeno ugovorom.
      http://www.juznevesti.com/Ekonomija/Da-li-je-cena-za-kasarnu-niska.sr.html

    • Dzaja

      08:55 // 2. 10. 2012.

      "Centar jednog ara" je nesto nizi od njegove cene u centru jednog hektara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: