Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 1. 12. 2011.

| Ekonomija

Amerikanci kupili kasarnu u Nišu

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
kasarna bubanjski heroji

Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je zemljište nekadašnje kasarne Bubanjski heroji u Nišu po početnoj ceni, za oko 1,5 miliona evra.

Prema najavi direktora i suvlanika Filipa Harolda Beja, na površini od nešto više od 15 hektara planira se izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada, a izgradnja celog kompleksa trajaće između 8 i 10 godina.

- Univerzitet o kome govorim će se baviti primenjenim naukama, elektronikom, projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. Nećmo graditi luksuzne stanove u prvih 6 godina, fokus će biti na srednjoj klasi. U okviru kompleksa će svakako biti i stanova namenjenih iznajmljivanju studentima - rekao je Bej.

Bej je pojasnio da se pre svega misli na izgradnju stranog univerziteta i da su već u toku pregovori sa zainteresovanim institucijama. On je dodao da će oko 50 posto cele površine biti iskorišćeno za stanogradnju.

Za sada se ne zna precizno kada će otpočeti izgradnja, ali prema planovima investitora, u naredna 2 meseca trebalo bi da bude izrađen master-plan.

Kasarna "Bubanjski heroji" pripala je Gradu kao deo dogovora sa Vojskom Srbije o razmeni nepokretnosti, koji je postignut oktobra 2009. godine. Tim dogovorom predviđeno je da vojska gradu ustupi kasarnu, a zauzvrat dobije 32 novoizgrađena stana, kao i određeni broj stanova koji će tek biti izgrađeni na kompleksu te kasarne.

Na konkurs koji je Grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su 2 ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu", niti je bila navedena katastarska parcela za koju se dostavlja ponuda.

Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po kvadratnom metru, dok je "Clean erath capital" kupio po ceni od 1.020 dinara.


Clean earth capital Serbia, preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je Clean erath capital sa sedištem u Kaliforniji, SAD.

Kako je novinarima pojasnio Filip Harold Bej, reč je o "mešovitom američko-evropskom kapitalu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • esef hamidovic

    15:41 // 2. 7. 2012.

    dali neko ima sta o kasarni mija stanmirovic tu sam bio u vijsci hvala a nis je najljepsi grad u bvsij jugoslaviji sa rjeko nisavom hvala

  • turijanac

    00:56 // 13. 12. 2011.

    Prodaja kasarne je odlična vest i ne interesuje me kome već šta planira da radi na tom prostoru.
    Pošto grad izgleda nema nikakav plan urbanizacije, pa samim tim možda i ne uspe da je proda, zašto onda ne iskoritimo te objekte za druge aktivnosti, da nam deca ne postaju vandali, nego da tu rade nešto pametno, kulturno, kreativno...

  • Jelena Djordjevic

    13:18 // 8. 12. 2011.

    A srusice sve one stare zgrade? Nis prestaje da bude Nis...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: